Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GGD bezig met 'vluchtcontactonderzoek' van besmette reizigers

GGD bezig met 'vluchtcontactonderzoek' van besmette reizigers

SCHIPHOL (ANP) - De GGD Kennemerland is bezig met een vluchtcontactonderzoek van de 600 reizigers die vrijdag met twee KLM-vluchten terugkeerden uit Zuid-Afrika, nu is gebleken dat 61 van hen positief getest zijn op het coronavirus. Dit zegt een woordvoerder van de GGD Kennemerland.

Tijdens een vluchtcontactonderzoek wordt onder meer duidelijk op welke stoelnummers besmette personen hebben gezeten, zodat andere reizigers daarover kunnen worden geïnformeerd. De woordvoerder van de GGD Kennemerland zegt dat gezien het hoge aantal besmettingen aan boord van de vliegtuigen sowieso alle reizigers van beide vluchten worden benaderd door de GGD.

Hoe het mogelijk is dat 10 procent van de reizigers besmet bleek met het coronavirus, is volgens de zegsman reden voor nader onderzoek. "We willen onder meer weten hoeveel van de positief geteste reizigers waren gevaccineerd en mogelijk niet waren getest voordat ze aan boord stapten. Het is niet ondenkbaar dat veel gevaccineerden zich bevinden in de groep die positief is getest. Het is ook mogelijk dat geteste mensen op weg naar het vliegveld besmet zijn geraakt." Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant, het onderzoek daarnaar staat onder leiding van het RIVM.

Het vluchtcontactonderzoek heeft geen directe gevolgen voor de reizigers die bijvoorbeeld krijgen te horen dat ze tijdens de vlucht naast een besmet persoon hebben gezeten. Reizigers die negatief getest zijn, zitten thuis in quarantaine en dienen zich in alle gevallen na vijf dagen te testen.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

2 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

2 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

5 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

6 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

7 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

9 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

10 uur geleden