Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: tweede prik coronavaccin Pfizer kan uitgesteld

Gezondheidsraad: tweede prik coronavaccin Pfizer kan uitgesteld

DEN HAAG (ANP) - Het is mogelijk om de tweede prik bij het coronavaccin van Pfizer en BioNTech tot zes weken na de eerste inenting toe te dienen. Ook dan is het vaccin nog werkzaam. De Gezondheidsraad herhaalt dat advies aan het kabinet. Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken uitstellen zodat meer mensen kunnen worden ingeënt met het beschikbare vaccin. Zij krijgen dan alvast wat bescherming tegen het coronavirus.

Als er geen schaarste is, is het wel beter om de tweede prik na 3 weken te geven, voegt de Gezondheidsraad eraan toe.

De raad had half januari ook geadviseerd dat het mogelijk was om de tweede prik uit te stellen. Het kabinet besloot vervolgens om voor nieuwe afspraken de tweede prik naar achteren te schuiven. Fabrikant Pfizer was echter een stuk voorzichtiger. Volgens het bedrijf is het zeker dat het vaccin werkt bij 21 dagen tussen de beide prikken, maar zijn er geen garanties wanneer dit proces wordt uitgesteld. Toen Pfizer en BioNTech hun vaccin testten, kreeg 93 procent van alle proefpersonen na 19 tot 23 dagen de tweede inenting. De rest kreeg de herhaalprik na 24 tot 42 dagen.

Bijsluiter aangepast

De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, had vorige week de bijsluiter van het vaccin aangepast. De organisatie adviseerde om de tweede prik 21 dagen na de eerste inenting te geven, en niet na "minstens 21 dagen". Daarom vroeg minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Gezondheidsraad om nog eens naar de kwestie te kijken. Volgens de raad is het Europese advies niet op nieuwe onderzoeksgegevens gebaseerd.

De Jonge had dinsdag al gezegd dat hij niet verwachtte dat de Gezondheidsraad zou adviseren om de tijd tussen de twee prikken terug te brengen tot drie weken. Een woordvoerder bevestigt dat het ministerie naar aanleiding van dit advies vasthoudt aan het zetten van de tweede BioNTech/Pfizer-prik in de zesde week.

Minder voorraad

Om meer mensen sneller te kunnen inenten, heeft het kabinet ook besloten om minder voorraad aan te houden van Pfizer-vaccins. Nederland was aanvankelijk voorzichtig door 100 procent voorraad aan te houden in verband met de tweede prik. Mensen konden alleen worden ingeënt wanneer de tweede dosis al klaar lag in een loods in Oss. Dat is daarna verlaagd tot 50 procent en gaat verder omlaag. "De meest minimaal beschikbare voorraad die we aanhouden is vijf dagen", aldus De Jonge.

Nederland heeft tot nu toe 69 miljoen vaccindoses besteld bij Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac en Sanofi. Daarnaast onderhandelt de Europese Commissie, namens Nederland, met twee andere vaccinmakers, namelijk Valneva en Novavax.

Meer uit Gezond

Steun voor euthanasie neemt verder toe tot 60 procent

ROTTERDAM (ANP) - De maatschappelijke steun voor euthanasie groeit verder. Inmiddels vindt 60 procent van de Nederlanders zelfbeschikking over eigen leven en dood een terechte zaak, constateren Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van een peiling onder bijna 1100 mensen. In 2016 en 2010 was dit respectievelijk 53 en 49 procent, brengen ze in herinnering bij de presentatie van het vierde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet.

6 uur geleden
Van Ooijen onderzoekt bekritiseerde autismebehandeling

DEN HAAG (ANP) - Omdat honderden ouders en kinderen hebben geklaagd over een behandeling voor autisme, gaat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) deze onderzoeken. Intensieve gedragstherapieën onder de noemer Applied Behavior Analysis (ABA) zijn erop gericht kinderen bepaald autistisch gedrag af te leren, zoals met de armen wapperen of oogcontact vermijden tijdens een gesprek. De belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs LBVSO heeft signalen ontvangen dat veel kinderen dit als traumatisch ervaren.

6 uur geleden
Wetenschappers hopen op goedkoop plantenextract tegen artrose

NIJMEGEN (ANP) - Nijmeegse wetenschappers hebben goede hoop dat mensen met artrose in de toekomst kunnen worden geholpen met het plantenextract colchicine, een eeuwenoud middel tegen jicht. Uit eigen onderzoek maken ze op dat het mogelijk goed werkt en het is nog goedkoop ook.

15 uur geleden
Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

4 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

4 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

4 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

5 dagen geleden