
Gezondheidsraad: tweede prik coronavaccin Pfizer kan uitgesteld
DEN HAAG (ANP) - Het is mogelijk om de tweede prik bij het coronavaccin van Pfizer en BioNTech tot zes weken na de eerste inenting toe te dienen. Ook dan is het vaccin nog werkzaam. De Gezondheidsraad herhaalt dat advies aan het kabinet. Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken uitstellen zodat meer mensen kunnen worden ingeënt met het beschikbare vaccin. Zij krijgen dan alvast wat bescherming tegen het coronavirus.
Als er geen schaarste is, is het wel beter om de tweede prik na 3 weken te geven, voegt de Gezondheidsraad eraan toe.
De raad had half januari ook geadviseerd dat het mogelijk was om de tweede prik uit te stellen. Het kabinet besloot vervolgens om voor nieuwe afspraken de tweede prik naar achteren te schuiven. Fabrikant Pfizer was echter een stuk voorzichtiger. Volgens het bedrijf is het zeker dat het vaccin werkt bij 21 dagen tussen de beide prikken, maar zijn er geen garanties wanneer dit proces wordt uitgesteld. Toen Pfizer en BioNTech hun vaccin testten, kreeg 93 procent van alle proefpersonen na 19 tot 23 dagen de tweede inenting. De rest kreeg de herhaalprik na 24 tot 42 dagen.
Bijsluiter aangepast
De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, had vorige week de bijsluiter van het vaccin aangepast. De organisatie adviseerde om de tweede prik 21 dagen na de eerste inenting te geven, en niet na "minstens 21 dagen". Daarom vroeg minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Gezondheidsraad om nog eens naar de kwestie te kijken. Volgens de raad is het Europese advies niet op nieuwe onderzoeksgegevens gebaseerd.
De Jonge had dinsdag al gezegd dat hij niet verwachtte dat de Gezondheidsraad zou adviseren om de tijd tussen de twee prikken terug te brengen tot drie weken. Een woordvoerder bevestigt dat het ministerie naar aanleiding van dit advies vasthoudt aan het zetten van de tweede BioNTech/Pfizer-prik in de zesde week.
Minder voorraad
Om meer mensen sneller te kunnen inenten, heeft het kabinet ook besloten om minder voorraad aan te houden van Pfizer-vaccins. Nederland was aanvankelijk voorzichtig door 100 procent voorraad aan te houden in verband met de tweede prik. Mensen konden alleen worden ingeënt wanneer de tweede dosis al klaar lag in een loods in Oss. Dat is daarna verlaagd tot 50 procent en gaat verder omlaag. "De meest minimaal beschikbare voorraad die we aanhouden is vijf dagen", aldus De Jonge.
Nederland heeft tot nu toe 69 miljoen vaccindoses besteld bij Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac en Sanofi. Daarnaast onderhandelt de Europese Commissie, namens Nederland, met twee andere vaccinmakers, namelijk Valneva en Novavax.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden