Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: nog maar 1 pneumokokkenprik voor senioren

Gezondheidsraad: nog maar 1 pneumokokkenprik voor senioren

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen én zestigplussers andere pneumokokkenvaccins te gebruiken dan nu. De nieuwe varianten die de raad in gedachten heeft, werken namelijk beter. En voor de senioren zou er zelfs nog maar een prik nodig zijn.

Een pneumokokkeninfectie kan ernstige ziekte veroorzaken. Zeker kinderen, ouderen en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem kunnen vatbaar zijn. Er bestaan verschillende typen van de pneumokokkenbacterie. Terwijl er door vaccinatie typen verdwijnen, komen er weer nieuwe bij. Daarom worden de prikken telkens aangepast.

Kinderen worden nu gevaccineerd met PCV10. "Doordat dat vaccin goed heeft gewerkt, veroorzaken de pneumokokken waar dat vaccin tegen beschermt bijna geen ziekte meer ", aldus de raad. Andere vaccins die voor kinderen beschikbaar zijn - PCV13 en sinds kort ook PCV15 - beschermen tegen een groot deel van de pneumokokken die nu weer de meeste ziektegevallen veroorzaken. Daarom zouden die nu bij kinderen moeten worden toegepast.

Ouderen worden nu gevaccineerd met PPV23. Die moeten echter elke vijf jaar worden toegediend. Met het nieuwe PCV20 "is eenmalig vaccineren voorlopig voldoende", zegt de raad.

Meer uit Gezond

Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

1 dag geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

2 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

2 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

2 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

3 dagen geleden
Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

3 dagen geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

3 dagen geleden