
Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus
DEN HAAG (ANP) - Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie moet te erkennen als een "belangrijk gezondheidsprobleem". Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten "open en onbevooroordeeld" benaderen, stelt de raad in een advies aan minister van Volksgezondheid Conny Helder.
De Gezondheidsraad bracht de stand van de wetenschap in kaart op verzoek van het ministerie. De aandoening is meer in de belangstelling gekomen dankzij een burgerinitiatief. Natalie Kramer, die fibromyalgie heeft, haalde bijna 57.000 steunbetuigingen op om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.
Patiënten met fibromyalgie hebben doorgaans last van een combinatie van klachten. Ze hebben chronische pijn en ervaren cognitieve of emotionele klachten. Vermoeidheid en concentratieproblemen komen veel voor. "Ze kunnen daardoor werk en sociale contacten verliezen en ook het leven van partners of gezinnen kan erdoor geraakt worden", legt de Gezondheidsraad uit.
Onbegrip
Mensen met de aandoening ervaren vaak veel onbegrip, schreef Kramer eerder. Zo zei de reumatoloog tegen haar: "Je hebt fibromyalgie. Hier is geen oorzaak of behandeling voor. Ik kan niets voor je doen, leer er maar mee leven."
Volgens de Gezondheidsraad is het een complex gezondheidsprobleem waarover nog lang niet alles duidelijk is. Een invloedrijke theorie is dat mensen met fibromyalgie prikkels sterker voelen en daardoor sneller pijn hebben. In het onderzoek zijn volgens de raad nog "belangrijke stappen te zetten".
Behandeling
De raad wil zich niet mengen in een discussie over de vraag of fibromyalgie een ziekte moet worden genoemd. Een van de problemen hierbij is dat geen duidelijk ziektemechanisme is aangetoond. Voor de mate waarin mensen klachten ervaren, maakt het echter niet uit "of er wel of geen sprake is van een aangetoonde biologische disfunctie of afwijking".
Patiënten hebben vaak moeite om een behandeling te vinden die klachten vermindert. Sommigen gaan naar de fysio- of oefentherapeut, maar die behandelingen worden niet standaard vergoed. Zorginstituut Nederland, dat over het basispakket gaat, concludeerde vorig jaar dat de effectiviteit niet is bewezen. De Gezondheidsraad geeft hierover geen oordeel, maar wijst op internationale richtlijnen waarin in het algemeen staat dat patiënten veel baat hebben bij lichaamsbeweging.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden