Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

DEN HAAG (ANP) - Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie moet te erkennen als een "belangrijk gezondheidsprobleem". Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten "open en onbevooroordeeld" benaderen, stelt de raad in een advies aan minister van Volksgezondheid Conny Helder.

De Gezondheidsraad bracht de stand van de wetenschap in kaart op verzoek van het ministerie. De aandoening is meer in de belangstelling gekomen dankzij een burgerinitiatief. Natalie Kramer, die fibromyalgie heeft, haalde bijna 57.000 steunbetuigingen op om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Patiënten met fibromyalgie hebben doorgaans last van een combinatie van klachten. Ze hebben chronische pijn en ervaren cognitieve of emotionele klachten. Vermoeidheid en concentratieproblemen komen veel voor. "Ze kunnen daardoor werk en sociale contacten verliezen en ook het leven van partners of gezinnen kan erdoor geraakt worden", legt de Gezondheidsraad uit.

Onbegrip

Mensen met de aandoening ervaren vaak veel onbegrip, schreef Kramer eerder. Zo zei de reumatoloog tegen haar: "Je hebt fibromyalgie. Hier is geen oorzaak of behandeling voor. Ik kan niets voor je doen, leer er maar mee leven."

Volgens de Gezondheidsraad is het een complex gezondheidsprobleem waarover nog lang niet alles duidelijk is. Een invloedrijke theorie is dat mensen met fibromyalgie prikkels sterker voelen en daardoor sneller pijn hebben. In het onderzoek zijn volgens de raad nog "belangrijke stappen te zetten".

Behandeling

De raad wil zich niet mengen in een discussie over de vraag of fibromyalgie een ziekte moet worden genoemd. Een van de problemen hierbij is dat geen duidelijk ziektemechanisme is aangetoond. Voor de mate waarin mensen klachten ervaren, maakt het echter niet uit "of er wel of geen sprake is van een aangetoonde biologische disfunctie of afwijking".

Patiënten hebben vaak moeite om een behandeling te vinden die klachten vermindert. Sommigen gaan naar de fysio- of oefentherapeut, maar die behandelingen worden niet standaard vergoed. Zorginstituut Nederland, dat over het basispakket gaat, concludeerde vorig jaar dat de effectiviteit niet is bewezen. De Gezondheidsraad geeft hierover geen oordeel, maar wijst op internationale richtlijnen waarin in het algemeen staat dat patiënten veel baat hebben bij lichaamsbeweging.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

2 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

2 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

2 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

3 dagen geleden