Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie
UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.
De jongeren voelen zich minder gelukkig dan hun leeftijdsgenoten vroeger. Ook ervaren ze meer stress, met name door school en huiswerk. De cijfers zijn gelijk aan de situatie midden in de pandemie. Dat de gevoelens niet zijn verbeterd, is volgens de onderzoekers zorgwekkend. In 2019 werd 11 procent op school of online gepest, eind vorig jaar was dit 18 procent.
Ongeveer 9 procent van de jongeren rookt elektronische sigaretten. In sommige delen van het land, zoals Twente, Zeeland en de Gooi- en Vechtstreek, nadert dit zelfs de 15 procent. In 2019 vapete zo'n 2 procent. Dat vinden de onderzoekers ronduit alarmerend.
Voor zo'n 13 procent is het gebruik van sociale media problematisch geworden. Ze komen slaap tekort en raffelen hun huiswerk af. In 2019 gold dit voor 8 procent.
André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, spreekt van zorgwekkende uitkomsten. "We streven naar een gezonde generatie in 2040, maar we zien juist het tegenovergestelde gebeuren: de ervaren gezondheid van jongeren verslechtert en ongezond gedrag neemt toe. We moeten dus het tij keren, passende maatregelen nemen voor het te laat is."
Het onderzoek is afgelopen najaar uitgevoerd onder ruim 188.000 jongeren in de tweede en vierde klassen van 885 middelbare scholen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.
1 dag geledenARNHEM (ANP) - Een voormalig arts van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft mogelijk in de jaren tachtig zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen met een kinderwens via kunstmatige inseminatie zwanger te maken. Het is niet bekend hoeveel kinderen op die manier ter wereld zijn gekomen en in welke periode. Het ziekenhuis laat onderzoek doen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema gaat vrijdagmiddag nog om tafel met de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden en de medisch specialisten over de nieuwe bezuinigingen die de Tweede Kamer heeft vastgelegd in de begroting. Deze organisaties hebben al meteen hun zorgen bij de minister geuit over de besparingen, die voor Agema zelf ook als een verrassing kwamen. "We gaan praten over hoe we verder gaan", zei Agema na afloop van de wekelijkse ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die verwacht dat het aantal contracten in de laatste weken van het jaar nog stijgt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de nieuwe bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken en werd verrast door de bezuiniging die betrekking heeft op de medische zorgopleidingen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
2 dagen geleden