Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezellig buurtcafé verbindt mensen

Gezellig buurtcafé verbindt mensen

VLISSINGEN – Iedere eerste donderdag is er een buurtcafé in de bibliotheek in Vlissingen. Het is enkele maanden geleden opgezet voor ontmoeting tussen mensen. Daarom is het café gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

De afgelopen editie van het buurtcafé stond in het teken van muziek uit ‘de oude doos’. Buurtbewoners haalden herinneringen op aan bijvoorbeeld de beginjaren van André van Duin, Johnny Jordaan, Elvis en Doris Day.

Leefbaarheid

Het buurtcafé is een samenwerking van de gemeente Vlissingen, de bibliotheek in Vlissingen, project Postmaatjes en onderwijsinstelling Scalda. Het doel is om mensen met elkaar in contact te brengen en zo de leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Marileen van Wijnen is werkzaam bij de bibliotheek en enthousiast over de bijeenkomsten. “Dit is de derde keer dat we een buurtcafé organiseren en er is genoeg animo. Het is laagdrempelig, omdat we het in de bibliotheek houden, waar mensen gemakkelijk kunnen aanschuiven of weggaan.”
Scalda-studenten hebben oude tv-fragmenten uit de jaren ’60 en ’70 opgezocht om te kunnen vertonen. Bibliotheekbezoekers bleven staan kijken en kwamen uiteindelijk aan tafel zitten.

Enquête

Hicham Boutchich is docent aan Scalda. “Onze studenten volgen de lessen Company2Learn, waarbij ze leren projectmatig te werken. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden en leren een activiteit te organiseren.” Er zijn twintig groepjes bestaande uit acht of negen eerstejaarsstudenten van verschillende opleidingen. Zij krijgen begeleiding van een derdejaarsstudent. Samen werken ze aan een project, zoals het buurtcafé. Vorige maand hielden ze een enquête onder de deelnemers, met als vraag welke thema’s interessant zouden kunnen zijn. ‘Muziek uit de oude doos’ bleek de grote favoriet. De studenten gingen aan de slag met de voorbereidingen, maakten een begroting, zochten oude muziek en filmfragmenten op en stelden een programma voor de ochtend samen.

Televisie

Student Jordy Dees (19) was vooraf wel een beetje zenuwachtig. “Ik ben blij dat het goed ging en dat de mensen het leuk vonden.” Ria Heyboer (76) is al bij ieder buurtcafé aanwezig geweest. “Het is gezellig om eens met andere mensen te praten. Met de jongelui erbij is het extra leuk”, zegt ze. Naast haar zit David Hovhannisyan (19). “Ik hoorde net iemand vertellen dat ze vroeger thuis geen tv hadden en dat ze bij de buren langs gingen om televisie te kijken. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Het gaat nu zo anders.”

Gespreksonderwerp

De gesprekken komen soepel op gang en gaan al snel over allerlei andere onderwerpen. Van Wijnen vindt dat de kracht van het buurtcafé. “Mensen worden door het thema op een gespreksonderwerp gebracht, waardoor er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Ze komen met elkaar in contact en dat is wat we willen. De bibliotheek heeft een steeds grotere rol in het verbinden van mensen en vergroten van de leefbaarheid. Zo hebben we ook het digicafé, voor mensen met vragen over hun tablet, smartphone of laptop.”

Het buurtcafé is op de eerste donderdag van de maand te bezoeken en begint om 10.00 uur. Het thema van het buurtcafé op 6 februari is ‘Duurzaamheid’.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Vouchers om huizen te verduurzamen liggen klaar

GOES - Er liggen bijna 40.000 vouchers klaar voor het verduurzamen van woningen.

12 uur geleden
Maatje Overweel heeft nog steeds humor

OOST-SOUBURG – Ze is ad rem en nog uitermate helder van geest. Een ochtendje met de honderdjarige Maatje Overweel–den Engelsman is een feestje en zorgt, ook bij dochter Riny, meerdere malen voor een bulderende lach.

14 uur geleden
Man in been gestoken in Heinkenszand; twee mannen aangehouden

HEINKENSZAND - Aan de Stenevate is zondagavond een man in zijn been gestoken. Een uur later arresteerde de politie twee mannen.

19 uur geleden
Nieuwe ronde van Kern met Pit van start

Wie een goed idee heeft om zijn of haar buurt mooi of gezelliger te maken, kan dit aanmelden voor de jaarlijkse wedstrijd Kern met Pit.

21 uur geleden
'Appartementen geven kerktoren cachet'

RILLAND – Het kerkgebouw aan de Bathseweg in Rilland maakt plaats voor appartementen, mét behoud van de kerktoren. Onder dit plan zetten wethouder Maarten Both, namens de gemeente Reimerswaal, en aannemer Johan Berting donderdag hun handtekening.Het kerkgebouw is in 1928 gebouwd en staat als sinds 2000 leeg. Aannemersbedrijf Berting heeft het perceel gekocht en zal daar negen appartementen met parkeerplaatsen en berging realiseren. Onderdeel van het plan is ook dat het bedrijf de kerktoren restaureert. Daarna neemt de gemeente Reimerswaal die over van Berting.Beeldbepalend

21 uur geleden
Nog jonge Zuidtuin is thuis van zestig planten- en bloemensoorten

GOES - De Zuidtuin in de Appelstraat in Goes bestaat ruim een jaar.

22 uur geleden
Pieter Heykoop geridderd voor grote waarde als organist

YERSEKE - Pieter Heykoop uit Yerseke is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de viering van zijn 45-jarig jubileum als organist zaterdagavond kreeg Heykoop de koninklijke onderscheiding uitgereikt. ‘Hij is een landelijk bekend en gewaardeerd organist’, laat de gemeente Reimerswaal weten.Het jubileumconcert vond plaats in de Grote kerk in Dordrecht. Daar verraste burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal Heykoop met het lintje, als dank voor zijn ‘inspirerende muzikale bijdrage aan de samenleving in Reimerswaal en ver daarbuiten.’

22 uur geleden