Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezellig buurtcafé verbindt mensen

Gezellig buurtcafé verbindt mensen

VLISSINGEN – Iedere eerste donderdag is er een buurtcafé in de bibliotheek in Vlissingen. Het is enkele maanden geleden opgezet voor ontmoeting tussen mensen. Daarom is het café gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

De afgelopen editie van het buurtcafé stond in het teken van muziek uit ‘de oude doos’. Buurtbewoners haalden herinneringen op aan bijvoorbeeld de beginjaren van André van Duin, Johnny Jordaan, Elvis en Doris Day.

Leefbaarheid

Het buurtcafé is een samenwerking van de gemeente Vlissingen, de bibliotheek in Vlissingen, project Postmaatjes en onderwijsinstelling Scalda. Het doel is om mensen met elkaar in contact te brengen en zo de leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Marileen van Wijnen is werkzaam bij de bibliotheek en enthousiast over de bijeenkomsten. “Dit is de derde keer dat we een buurtcafé organiseren en er is genoeg animo. Het is laagdrempelig, omdat we het in de bibliotheek houden, waar mensen gemakkelijk kunnen aanschuiven of weggaan.”
Scalda-studenten hebben oude tv-fragmenten uit de jaren ’60 en ’70 opgezocht om te kunnen vertonen. Bibliotheekbezoekers bleven staan kijken en kwamen uiteindelijk aan tafel zitten.

Enquête

Hicham Boutchich is docent aan Scalda. “Onze studenten volgen de lessen Company2Learn, waarbij ze leren projectmatig te werken. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden en leren een activiteit te organiseren.” Er zijn twintig groepjes bestaande uit acht of negen eerstejaarsstudenten van verschillende opleidingen. Zij krijgen begeleiding van een derdejaarsstudent. Samen werken ze aan een project, zoals het buurtcafé. Vorige maand hielden ze een enquête onder de deelnemers, met als vraag welke thema’s interessant zouden kunnen zijn. ‘Muziek uit de oude doos’ bleek de grote favoriet. De studenten gingen aan de slag met de voorbereidingen, maakten een begroting, zochten oude muziek en filmfragmenten op en stelden een programma voor de ochtend samen.

Televisie

Student Jordy Dees (19) was vooraf wel een beetje zenuwachtig. “Ik ben blij dat het goed ging en dat de mensen het leuk vonden.” Ria Heyboer (76) is al bij ieder buurtcafé aanwezig geweest. “Het is gezellig om eens met andere mensen te praten. Met de jongelui erbij is het extra leuk”, zegt ze. Naast haar zit David Hovhannisyan (19). “Ik hoorde net iemand vertellen dat ze vroeger thuis geen tv hadden en dat ze bij de buren langs gingen om televisie te kijken. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Het gaat nu zo anders.”

Gespreksonderwerp

De gesprekken komen soepel op gang en gaan al snel over allerlei andere onderwerpen. Van Wijnen vindt dat de kracht van het buurtcafé. “Mensen worden door het thema op een gespreksonderwerp gebracht, waardoor er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Ze komen met elkaar in contact en dat is wat we willen. De bibliotheek heeft een steeds grotere rol in het verbinden van mensen en vergroten van de leefbaarheid. Zo hebben we ook het digicafé, voor mensen met vragen over hun tablet, smartphone of laptop.”

Het buurtcafé is op de eerste donderdag van de maand te bezoeken en begint om 10.00 uur. Het thema van het buurtcafé op 6 februari is ‘Duurzaamheid’.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Leny Poppe-de Looff nieuwe voorzitter Stichting Delta Cultureel

VEERE - Leny Poppe-de Looff uit Vlissingen is de nieuwe voorzitter van Stichting Delta Cultureel. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beheer van Museum Veere in Veere.

50 minuten geleden
Vijftig gouden tickets (met verrassing) in jubileumnummer Samenspel

GOES - Inwoners van Goes krijgen deze of volgende week een speciaal nummer van Samenspel in de bus.

54 minuten geleden
Een stad vol Zeeuwse Gasten

MIDDELBURG - Het nieuwe seizoen van de Kunst- en Cultuurroute in Middelburg begint dit weekeinde. Zaterdag en zondag (1 en 2 februari) heeft Middelburg een stad vol Zeeuwse Gasten. De vaste routebezoeker weet het al: februari is de maand van Zeeuwse Gasten. Bij dit initiatief nodigen kunstenaars binnen de route collega's uit Zeeland uit om samen te exposeren. Ook andere locaties binnen de Kunst- en Cultuurroute hebben zich hierbij aangesloten door een Zeeuwse Gast uit te nodigen. Overzicht Daarmee krijgen twaalf deelnemers gasten op bezoek. Blauwe Hope verwelkomt Rina de Korte, Toos van Holstein Marijke Leertouwer, Atelier28 Annemiek Hamelink, Pakhuis 22 Regi van Driel en Hoed Gezien biedt ruimte aan Marianne Rijken-de Bruijn, Elsbeth de Kuyper-Rijken, Angéle Rijken, Janneke Jacobs-le Duc en Brecht Rijken. De andere duo's zijn Breekbaar Wit/Petra Bouman en Willeke van der Stel, Middelburg Schilderkunst en Frank Mabesoone, Gerdi Zwaan en Rinus Rentmeester, Sandra van der Meulen en Bianca Runge, Galerie Gerritse en Jorieke Rottier, Roofprintpers en Barbara Jean en als laatste Expositie Koepoortstraat en Marijke Gussenhoven. Ontmoetingen Dit wordt de vijfde editie van Zeeuwse Gasten. 'Sinds het openingsthema in februari 2016 hebben er heel wat bijzondere duo-exposities en combinaties plaatsgevonden', laat de organisatie van de Kunst- en Cultuurroute weten. 'Ook dit jaar zijn er bijzondere combinatie-exposities te zien.' Normaliter vindt de Kunst- en Cultuurroute elke eerste zondag van de maand plaats, maar er is in februari zoveel te zien dat de Zeeuwse Gast-locaties het hele weekeinde open zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur. "Dat geeft meer tijd en ruimte voor leuke en interessante ontmoetingen." Bezoekers kunnen vrij binnenlopen. CBK Het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) in Middelburg presenteert nog tot en met 21 februari het werk van vier in 2019 aan een Nederlandse Academie afgestudeerde kunstenaars en één architect, die allen zijn geboren of woonachtig (waren) in Zeeland. De Stichting Kunst- en Cultuurroute Middelburg organiseert vanuit het idee kunst en cultuur laagdrempelig toegankelijk te maken voor bewoners en bezoekers van de stad, al meer dan twintig jaar elke eerste zondag van de maand een route langs kunstenaarsateliers, galeries, expositieruimtes en andere culturele instellingen. Kijk voor meer informatie op www.kunstroutemiddelburg.nl.[l]

3 uur geleden
Politie zoekt getuigen van diefstal 32 rijplaten aan Polderweg bij Kruiningen

KRUININGEN - De politie is opzoek naar getuigen van een diefstal aan de Polderweg tussen Oostdijk en Kruiningen, die afgelopen nacht plaatsvond. In totaal zijn er 32 rijplaten gestolen. Dat meldt wijkagenten Reimerswaal op Instagram.

3 uur geleden
Vlissingse binnenstad decor voor film

VLISSINGEN – In en om de Oude Markt in Vlissingen vonden deze week opnames plaats voor de speelfilm ‘De Slag om de Schelde’.

4 uur geleden
Politiehond spoort verdachte op van woninginbraak

WOLPHAARTSDIJK - De politie heeft zondagavond laat in een tuin aan de Hoofdstraat in Wolphaartsdijk een 27-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden, nadat hij door een politiehond was gevonden.

4 uur geleden
Westkappels koor zingt honderd jaar

WESTKAPELLE – Het Westkappels koor bestaat honderd jaar. De leden vieren het jubileum met verschillende optredens en een expositie in museum Het Polderhuis in Westkapelle.

5 uur geleden