
Gevolgen reorganisatie bij Uber in Nederland nog onduidelijk
AMSTERDAM (ANP) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, kan nog geen duidelijkheid geven over de mogelijke impact van zijn megareorganisatie op de werkgelegenheid in Nederland. Het Amerikaanse technologieconcern heeft in Amsterdam zijn Europese hoofdkantoor, waar 1500 mensen werken. Verder zijn er hier veel zelfstandige chauffeurs aan de slag voor Uber.
De onderneming kondigde onlangs twee grote reorganisaties aan waarbij 6700 banen verloren gaan. Op die manier zet Uber wereldwijd ongeveer een kwart van zijn personeel op straat, om door de coronacrisis te kunnen komen. Ook zal er op andere manieren gesneden worden in de kosten. Zo worden er 45 kantoren gesloten.
Volgens een woordvoerder staat vast dat de ingrepen gevolgen hebben voor personeel in meer dan vijftig landen, maar het hele besluitproces over de precieze verdeling van het banenverlies is nog niet doorlopen. Uber zal de reorganisatieplannen ook met zijn Nederlandse ondernemingsraad bespreken, aldus de zegsman.
De stevige ingrepen zijn nodig omdat de vraag naar taxiritten door de coronacrisis sterk is teruggelopen. Uber verdient de laatste tijd wel meer met maaltijdbezorgdienst Uber Eats, maar dat is bij lange na niet voldoende om de neergang in de rest van het bedrijf te compenseren.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Olaf Sleijpen is vanaf 1 juli de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. Dat meldt DNB op de website. De huidige hoofdeconoom bij DNB volgt Klaas Knot op, die de functie sinds 2011 bekleedde.
10 minuten geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG) - Israël heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke sluiting van het grootste gasveld van het land, maakte het Israëlische ministerie van Energie bekend. De sluiting van het aardgasveld Leviathan is een veiligheidsmaatregel in de nasleep van de Israëlische aanval op Iran. Dat laatste land kondigde vergeldingsmaatregelen aan.
1 uur geledenTILBURG (ANP) - Vakbonden VVMC en FNV zijn niet onder de indruk van de toenaderingspoging van NS om meer stakingen te voorkomen. De bonden willen niet alleen hogere lonen, maar ook betere afspraken over arbeidsomstandigheden. Ze overleggen nog intern of ze doorgaan met staken of genoeg aanleiding zien om de onderhandelingen met NS te hervatten.
1 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM wil met FNV en CNV verder praten over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. Dat laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten, nadat ultimatums van de twee bonden om 12.00 uur zijn verlopen. Het is nog niet bekend wat de vervolgstappen zullen zijn van FNV en CNV, die eerder met acties hebben gedreigd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrouwen doen niet alleen minder vaak een aanvraag voor financiering van hun onderneming, maar krijgen ook structureel minder geld toegekend wanneer ze een aanvraag indienen dan mannelijke ondernemers. Dat meldt Code-V, de Nederlandse Code Stimuleren Vrouwelijk Ondernemerschap, op basis van het eerste nationale onderzoek op het gebied van gendergelijkheid in toegang tot financiering.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Ondernemingskamer grijpt in bij FNV na maandenlange onrust binnen de vakbond. De afdeling van het gerechtshof in Amsterdam benoemt als tijdelijke maatregel twee nieuwe leden in de raad van toezicht (rvt) van de bond. Die krijgen beslissende zeggenschap binnen die raad en moeten onder meer nieuwe verkiezingen organiseren en adviseren over mogelijke verbeteringen bij de organisatie.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De industrie en de handel in de eurozone hebben in april zware klappen gekregen door de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De industriële productie in het eurogebied daalde in april met 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De daling was groter dan economen hadden verwacht.
3 uur geleden