
Gevlucht voor de vervolging in China
KRUININGEN - Abuduaini Abuddouparouke woont in Kruiningen en mag zich sinds kort officieel een Nederlander noemen. De 37-jarige Abuddouparouke vluchtte in 2011 naar Nederland, omdat hij als Oeigoer werd vervolgd door het Chinese regime. Hoewel hij blij is met zijn woning en werk in Nederland mist hij zijn familie, met wie hij al lang geen contact meer heeft gehad, enorm.
De ongeveer elf miljoen islamitische Oeigoeren wonen in de westelijke provincie Xinjiang in China. Het gebied is ook wel bekend als Turkestan. “Qua taal en cultuur staat dit volk veel dichter bij de Turken dan bij de Chinezen”, vertelt Abuduaini Abuddouparouke in zijn huiskamer in Kruiningen. De regio waar zij leven ligt in het westen van China en grenst aan Kazachstan en Kirgizië.
Mandarijn
De woonkamer van Abuduaini ademt een Oosterse cultuur, met een aankleding die verwijst naar zijn land van herkomst. De eigenheid van de Oeigoeren steekt het Chinese regime, dat alles doet om de Oeigoerse cultuur en taal te onderdrukken. China perkt de vrijheden steeds verder in en wil de Oeigoerse bevolking dwingen te leven naar de Chinese gebruiken. Dit proces loopt al decennia, maar sinds 2004 verergerde de onderdrukking, zegt Abuduaini. Zo moesten alle moskeeën dicht en moeten de Oeigoeren voortaan de officiële landstaal spreken, het Mandarijn.
Naar schatting een miljoen Oeigoeren leven nu in zogeheten heropvoedingskampen, maar volgens Abuduaini gaat het eerder om drie miljoen mensen. “Er is daar niemand die geen familie heeft in een van de kampen. Moeders, broers, noem maar op”, zegt Abuduaini.
Gevlucht
Zelf onderging hij dagelijkse controles en vernederingen door de politie. “Ik had elke dag stress. Drie jaar lang sliep ik bijna niet. Je bent altijd bang. Soms kregen we om de honderd meter een controle door de politie.” In het openbaar mogen Oeigoeren hun taal al niet meer spreken. Binnen de familiekring gebeurt dat uiteraard nog wel, weet Abuduaini.
Het Chinese regime zou de Oeigoeren onderdrukken vanwege het gevaar voor terrorisme. Dat is de officiële lezing. De werkelijke reden van de onderdrukking is de rijkdom aan strategisch belangrijke grondstoffen als goud, olie en gas, meent Abuduaini. In 2011 vluchtte hij naar Nederland. Hij kwam terecht in onder meer Dronten en Middelburg. Aanvankelijk wilde Nederland hem terugsturen, maar een uitspraak van de Europese rechter kon dat voorkomen. Eerder woonde Abuduaini in Hansweert en sinds drie jaar heeft hij een huis in Kruiningen.
Schelpdiersector
Op 10 september verwierf Abuduaini officieel het Nederlanderschap. Dat geeft hem rust en stabiliteit, vertelt hij. Wel vindt Abuduaini het zwaar om alleen in een vreemd land te zijn. “Ik mis mijn familie enorm.” Hij weet niet hoe het met zijn familie gaat en vreest voor uitbraken van het Corona-virus in de interneringskampen.
Abuduaini werkt bij een bedrijf in de schelpdiersector. In zijn thuisland was hij leraar. Zijn baan behelst nu totaal iets anders, maar Abuduaini is blij met zijn werk en de sociale contacten die hij hierdoor heeft. Inmiddels heeft wat kennissen en zij hebben hem wegwijs gemaakt in de Zeeuwse samenleving. Ook kent Abuduaini verspreid over het land nog enkele gevluchte Oeigoeren.
BIJDRAGE PETER URBANUS
Meer uit Beveland
GOES- Een traumahelikoper is zaterdagavond ingezet voor een geplande overplaatsing van een patiënt van het ADRZ-ziekenhuis aan de 's-Gravenpolderseweg naar het Erasmus MC in Rotterdam. Ook de brandweer werd opgeroepen. Wanneer patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis moeten worden vervoerd, worden doorgaans ambulances ingezet. Vanwege specifieke omstandigheden werd dit keer voor vervoer door de lucht gekozen.
3 uur geledenGOES - De provincie Zeeland heeft besloten dat vervoerder EBS vanaf december 2026 het busvervoer in de hele provincie mag uitvoeren. Dit geldt voor een periode van twaalf jaar. EBS neemt het werk over van de huidige vervoerder Connexxion.
9 uur geledenGOES - De politie heeft vrijdagavond een minderjarige verdachte aangehouden na de steekpartij eerder die dag in het centrum van Goes. Bij het geweldsincident raakte een jongen gewond.
1 dag geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
1 dag geledenGOES - De bouw van het nieuwe schoolgebouw van Scalda in het Omnium in Goes gaat officieel van start. Wethouder André van Reest van de gemeente Goes verricht vrijdag de openingshandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst.
1 dag geledenGOES - Een jongeman is vrijdag gewond geraakt bij een vermoedelijke steekpartij in het centrum van Goes. De politie doet onderzoek en heeft nabij theater De Mythe een ruime afzetting gemaakt.
2 dagen geledenKAMPERLAND - Na een nachtelijke achtervolging werd vrijdagnacht een 22-jarige motorrijder uit Spijkenisse door de politie aangehouden in Kamperland. Hij wordt verdacht van het bezitten van drugs, het rijden onder invloed en het maken van overtredingen die in de Wegenverkeerswet staan vermeld. De man zit nog vast.
2 dagen geleden