Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gestolen basgitaar Paul McCartney na ruim vijftig jaar gevonden

Gestolen basgitaar Paul McCartney na ruim vijftig jaar gevonden

LONDEN (ANP) - Paul McCartney heeft na ruim vijftig jaar zijn gestolen basgitaar terug. Het vioolvormige instrument, dat te horen is op meerdere hits van The Beatles, werd in 1972 gestolen en is sinds vorige week weer in het bezit van de artiest, deelt McCartney donderdag op zijn website.

Höfner, het bedrijf dat de basgitaar heeft gemaakt, startte in 2018 op verzoek van de ex-Beatle een campagne om het instrument, dat uit een bus was gestolen, te vinden. Na nieuwe informatie over de diefstal is de gitaar uiteindelijk gevonden en heeft Höfner geverifieerd dat het inderdaad McCartneys instrument was.

Naar aanleiding van de zoektocht, ook op internet, toonde een student een foto van zichzelf met de gitaar en meldde dat hij die geërfd had, maar dat die weer terug was bij de oorspronkelijke eigenaar. De gitaar blijkt gestolen te zijn door een dief die hem snel verkocht aan de eigenaar van een pub in Hastings, en dat was weer de opa van de student die met de bas tevoorschijn kwam. Het instrument lag decennia lang op de zolder van de familie zonder dat iemand besefte hoe bijzonder de basgitaar was.

McCartney 'dankbaar'

Die zou, indien te koop aangeboden, mogelijk nu wel 11 miljoen euro opbrengen. McCartney kocht hem ooit voor 30 pond, wat naar onze tijd in waarde gemeten ruim 900 euro is.

Het is de eerste basgitaar die de Beatle ooit kocht. Dat was in 1961 in Duitsland. Hij betaalde er omgerekend 35 euro voor. McCartney speelde er nummers mee als Love Me Do, She Loves You en Twist and Shout. McCartney laat weten "enorm dankbaar" te zijn dat hij zijn basgitaar weer terug heeft.

Meer uit Buitenland

Duitse Bondsraad stemt in met plan voor miljardenschulden

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse Bondsraad heeft zoals verwacht ingestemd met honderden miljarden euro's aan extra investeringen in defensie, infrastructuur en klimaat. Hierdoor wordt de zogenoemde schuldenrem deels losgelaten, wat betekent dat de regering veel meer kan gaan lenen. De Bondsdag ging dinsdag al akkoord.

1 uur geleden
Minister Israël zegt gebied in Gaza in te nemen voor annexatie

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft het leger opdracht gegeven meer gebied in de Gazastrook in te nemen met het oog op mogelijke annexatie. "Hoe meer Hamas weigert gijzelaars vrij te laten, hoe meer terrein er door Israël zal worden geannexeerd", aldus Katz.

1 uur geleden
Oppositie Zuid-Korea wil tweede waarnemend president afzetten

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse oppositiepartijen hebben een motie ingediend om waarnemend president Choi Sang-mok af te zetten. Het parlement stuurde eind december ook al de eerste plaatsvervanger van de geschorste president Yoon Suk-yeol weg.

2 uur geleden
Brand bij Heathrow onder controle, geen kwade opzet

LONDEN (ANP/RTR) - De brand die heeft geleid tot de sluiting van Heathrow Airport, is onder controle. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake was van kwade opzet, zei minister Ed Miliband van Energie op LBC Radio.

2 uur geleden
Luchthaven Heathrow hele dag dicht door grote stroomstoring

LONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - London Heathrow Airport blijft vrijdag de hele dag gesloten door een grote stroomstoring als gevolg van een brand in een nabijgelegen transformatorstation. Heathrow is de drukste luchthaven van West-Europa en de sluiting zorgt voor grote verstoringen van het Europese en internationale luchtverkeer.

4 uur geleden
Trump beveelt ontmanteling onderwijsministerie

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmanteling bevolen van het ministerie van Onderwijs. Hij had dit al beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne, vooral om conservatieven te paaien.

14 uur geleden
EU-regeringsleiders: EU moet in 2030 sterke defensie hebben

BRUSSEL (ANP) - De EU-regeringsleiders willen dat de EU over vijf jaar een sterke defensiemacht heeft. Daarmee steunen de lidstaten het doel van de Europese Commissie dat Europa in 2030 herbewapend moet zijn, voldoende afschrikkingsmacht heeft en een goed lopende defensie-industrie. De regeringsleiders roepen op om de defensievoorstellen van de Commissie met spoed uit te werken, zo staat in een gezamenlijke verklaring die donderdagavond is aangenomen.

14 uur geleden