Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gesprekken VS en Rusland over wapenbeheersing in Wenen begonnen

Gesprekken VS en Rusland over wapenbeheersing in Wenen begonnen

WENEN (ANP/RTR) - In Wenen zijn maandag besprekingen tussen de Verenigde Staten en Rusland begonnen over wapenbeheersing. De gesprekken duren twee dagen.

Officieel is er weinig gezegd over de onderhandelingen, maar de Amerikaanse gezant heeft duidelijk gemaakt dat de gesprekken over kernwapens gaan, onder meer ter vervanging van het nieuwe strategische wapenverminderingsverdrag (Start), dat in februari afloopt. Dat verdrag is bedoeld om het aantal kernwapens te verminderen.

"We zullen zien", zei Marshall Billingslea, de speciale afgezant van de Verenigde Staten voor wapenbeheersing, tegen persbureau Reuters, toen hem werd gevraagd wat hij verwachtte van de gesprekken. Hij weigerde dieper in te gaan op hun inhoud.

Hoop

Zijn Russische gesprekspartner, vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov, was even voorzichtig en vertelde kort daarna tegen verslaggevers: "Laten we kijken, laten we kijken. We hebben altijd veel hoop."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Billingslea op maandag en dinsdag in Wenen zal zijn voor de gesprekken.

INF-verdrag

Rusland en de VS verbraken eerder dit jaar het uit 1987 stammende INF-verdrag voor de beheersing van nucleaire wapens. De VS dreigde onlangs ook het Nieuwe Start-verdrag tegen de verspreiding van strategische wapens te verscheuren. Dat verdrag uit 2010 is het laatste nog lopende wapenbeheersingsverdrag, maar moet dit jaar vernieuwd worden.

Het Nieuwe Start-verdrag beperkt het aantal kernkoppen dat beide landen mogen bezitten tot maximaal 1550 ieder. Als beide partijen daarmee instemmen, kan het met maximaal vijf jaar worden verlengd.

China

De Amerikaanse president Donald Trump heeft China herhaaldelijk opgeroepen om zich bij de Verenigde Staten en Rusland te voegen in de besprekingen. China, dat naar schatting ongeveer 300 kernwapens heeft, heeft het voorstel van Trump steeds verworpen.

Reuters-verslaggevers in Wenen zagen geen Chinese functionarissen arriveren.

Meer uit Buitenland

VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

2 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

7 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

11 uur geleden
1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

13 uur geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

15 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

15 uur geleden