Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geschiedenis Van Lennep gaat door deze nieuwe route over Zuid-Beveland echt leven'

'Geschiedenis Van Lennep gaat door deze nieuwe route over Zuid-Beveland echt leven'

GOES - Het is tweehonderd jaar geleden dat schrijver Jacob van Lennep met zijn studievriend Dirk van Hogendorp met het veer vanuit Gorishoek aankwam op Zuid-Beveland. Zijn bevindingen tijdens de reis, die onder andere zou voeren naar Goes, Kapelle, Kwadendamme en Heinkenszand heeft Van Lennep bloemrijk beschreven. De tochten van de twee vrienden in 1823 heeft het Gemeentearchief Goes vastgelegd in een belevingsroute, zodat ze opnieuw te volgen zijn.

Zoals Van Lennep en Van Hogendorp twee eeuwen geleden ook deden, brachten wethouder Martijn Vermeulen, waarnemend burgemeester Marcel Fränzel en archiefmedewerker Frank de Klerk (op de foto van links naar rechts) woensdag een toost uit met een Leuvens biertje in een café op de Grote Markt in Goes. Vermeulen is blij met de nieuwe belevingsroute, die allerlei doorkijkjes biedt naar het Zuid-Beveland en Goes van begin negentiende eeuw. “Het is een unieke kaart. De vijf Bevelandse gemeenten zoeken naar manieren om het toerisme te versterken en er voor te zorgen dat toeristen ons niet voorbij rijden naar de stranden op Walcheren. De route draagt hier zeker aan bij.”

Trots

Archiefmedewerker Willy van Meegen vertelt dat acht mensen een klein halfjaar werkten aan de totstandkoming van de kaart en route. “Een route van Jacob van Lennep stond nog op ons lijstje toen bleek dat het exact tweehonderd jaar geleden was dat hij Zuid-Beveland bezocht. We hadden helemaal het gevoel dat het zo heeft moeten zijn.”
Het project begon met de originele tekst van Van Lennep. “We kwamen erachter dat er fouten in stonden en dat sommige namen verkeerd waren gebruikt. Toen zijn we naar kaarten gaan zoeken. Het mooie was dat er in het archief al gewerkt werkt aan het digitaliseren van kaarten en uiteindelijk hebben we gebruik gemaakt van een kadasterkaart uit 1832 en daar de route uit 1823 overheen gelegd. Bij de route hebben we allerlei verhalen, aanvullende informatie en afbeeldingen gezocht. Op de kaart staat een QR-code waarmee je op onze website komt met nog meer informatie. De geschiedenis van Jacob van Lennep gaat op deze manier echt leven. Het was ontzettend leuk om aan dit project te werken en we zijn erg trots op het resultaat.”

De routefolder is gratis verkrijgbaar bij Touristshop Goes en de toeristische informatiepunten in de gemeenten Reimerswaal, Kapelle en Borsele.

Meer uit Beveland

Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

3 uur geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

18 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

23 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

1 dag geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden