Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geridderde Pieter Heykoop: ‘Mooiste van muziek is dat je iemand kunt raken’

Geridderde Pieter Heykoop: ‘Mooiste van muziek is dat je iemand kunt raken’

YERSEKE - Organist Pieter Heykoop is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een concert in de Grote Kerk in Dordrecht, ter gelegenheid van zijn 45-jarig jubileum, verraste burgemeester José van Egmond hem met de koninklijke onderscheiding.

Pieter Heykoop kreeg het lintje voor zijn jarenlange muzikale bijdrage aan de samenleving in Reimerswaal en ver daarbuiten en voor zijn inzet voor het goede doel. In Yerseke is hij bijna 35 jaar organist van de Gereformeerde Gemeente. Ook begeleidt hij meerdere koren. Heykoop geeft concerten, is een veelgevraagd organist voor samenzangavonden en heeft veel cd’s en bladmuziek uitgegeven.

Hoogtepunt

Alhoewel Heykoop zijn inspanningen nooit heeft verricht om een onderscheiding te ontvangen, is hij er toch blij mee. “Ik voel hierdoor wel de waardering”, legt Heykoop uit. “Waardering vanuit het publiek. Het publiek is voor mij het antwoord op wat ik doe. Dat geldt zowel in mijn werk als organist als voor ons restaurant De HeyZon in Kapelle. Er moet altijd een hoogtepunt komen. Ik kan er ontzettend van genieten als we een mooi buffet neerzetten. Ik wil mensen verwennen en verrassen. Het moet boeien. Dat geldt voor de muziek ook. Die moet binnenkomen en het hart kunnen raken. Dat vind ik het mooiste van muziek, de klik die je hierdoor kunt krijgen met anderen.”

Speelgoedpianootje

Van kinds af aan is Heykoop geboeid door muziek. Als tweejarig jongetje speelde hij al op een speelgoedpianootje. “Muziek beheerst mij altijd”, vertelt Heykoop. “Het zit in mijn hoofd. Het is een manier om gedachtes en emoties naar buiten te brengen. Ik kan er alles in kwijt, dat is het heerlijke van muziek. Daardoor komen dingen in beweging.” Bovendien vindt de organist het heel leuk om creatief bezig te zijn. “Ik ben geen standaard mens. Zowel in de muziek als in het restaurant bedenk ik mijn eigen verhaal en recept.”
Niet alleen zijn omvangrijke oevre maakt Heykoop uniek. Hij is de eerste organist met een eigen app. “De wereld is digitaal en ik wil daar niet in achterlopen. Cd’s zijn straks over en ik wil toegankelijk blijven. Al mijn cd’s en muziekbundels zijn via een abonnement voor een luttel bedrag per maand via de app te beluisteren en te spelen.”

Yerseke

Op 15-jarige leeftijd werd Heykoop gevraagd als organist in Dordrecht, waar hij toen woonde. Dat breidde zich steeds verder uit binnen en buiten Dordrecht. “In 1981 werd ik in Yerseke gevraagd als organist voor het mannenkoor. Op de dag dat we trouwden zijn we naar Zeeland verhuisd en we willen hier niet meer weg.”
De concerten zijn in de loop der jaren enorm toegenomen. “Ook word ik jaarlijks gevraagd om in Canada voor het goede doel orgeltours te verzorgen. Na al die jaren heb ik nog altijd veel plezier in mijn werk. Door het coronavirus ligt het zo goed als stil, maar ik blijf muziek maken. Wat ik muzikaal heb mogen doen zie ik als een ontvangen gave en dat is niet iets van mijzelf, maar gegeven door God. Daarom geen eer aan mij!”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Tholen

Felle brand op bedrijfsterrein Nijverheidsweg Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Op het terrein van een bedrijf in Sint-Maartensdijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een felle brand gewoed in een grote stapel hout.Bij de brandweer werd rond 02.15 uur gemeld dat vlammen waren gezien op een bedrijfsterrein in de buurt van de Sportlaan. Ter plekke bleek brand te woedden achter een loods aan de Nijverheidsweg. De brandweer schaalde op naar middelbrand. Twee blusvoertuigen en een waterwagen werden opgeroepen om de brand te bestrijden.Rond 02.35 uur kon de brandweer het sein 'brand meester' geven omdat van overslag naar de loods geen sprake bleek te zijn. Wel moest vervolgens nog geruime tijd worden nageblust. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waren er geen mensen of dieren bij het incident betrokken.

2 uur geleden
Drie vragen over het grote verduurzamingsproject van huurwoningen op Tholen

THOLEN - De eerste woningen op Tholen die tegen de vlakte gaan zijn bekend. Maar tot 2035 zullen er nog meer woningen worden afgebroken. Waarom kiest Stadlander voor sloop? En wat betekent dit voor de bewoners? Drie vragen over het megaproject.

22 uur geleden
25 teams strijden vandaag tijdens het tweede Thoolse schoolvoetbaltoernooi

SINT-ANNALAND - Na het succes van vorig jaar vindt vanmiddag de tweede editie van het schoolvoetbaltoernooi in Sint-Annaland plaats. Het toernooi wordt georganiseerd door SoccerOne Tournaments en de jeugdcommissie van WHS. Er doen 25 teams mee die naar sportpark De Waaje afreizen om te strijden voor de felbegeerde beker.

1 dag geleden
Volle gymzaal geniet van 150 muzikanten tijdens Concordia Concert

THOLEN - In een volle gymzaal van de Meulvliet in Tholen traden afgelopen zaterdag maar liefst 150 muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op. Bij het jaarlijks terugkerende Concordia Concert kwam zowel jong als oud aan bod.

1 dag geleden
Stadlander gaat ruim 900 huurwoningen op Tholen verduurzamen

THOLEN - Stadlander gaat de komende tien jaar ruim 900 sociale huurwoningen op Tholen verduurzamen. Dat is zo'n 40 procent van alle huizen van de corporatie op het eiland. Sommige woningen kunnen niet meer opgeknapt worden en moeten dus worden gesloopt.

1 dag geleden
Degradatie dreigt voor WHS, terwijl NOAD'67 zich zo goed als veilig speelt [SPEELRONDE 17]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 23 maart allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 17.

2 dagen geleden
Man (32) uit Smerdiek vecht boete wildplassen aan bij rechter [RECHTSPRAAK]

SINT-MAARTENSDIJK - Een 32-jarige man uit Sint-Maartensdijk vecht vandaag zijn geldboete aan voor wildplassen. Hij zou bijna anderhalf jaar geleden bij een weg van het Kruiskadehof in Rotterdam zijn natuurlijke behoefte hebben gedaan.

2 dagen geleden