
Gerechtshof verwijst zaak over 5G-verbod naar bestuursrechter
DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag buigt zich niet inhoudelijk over een zaak over het al dan niet instellen van een verbod voor het gebruik van 5G-technologie. Volgens de rechter hoort de zaak niet bij de civiele rechter, maar bij een bestuursrechter thuis. Om die reden werd de Stichting Stop5GNL in haar vorderingen tegen het gebruik van 5G niet-ontvankelijk verklaard.
Stichting Stop5GNL wil inwoners van Nederland beschermen tegen vermeende gezondheidsrisico’s. Die ontstaan in hun ogen als gevolg van elektromagnetische velden die worden gebruikt voor mobiele communicatie en in het bijzonder 5G. De stichting begon een procedure tegen de Staat om tot een verbod op 5G te komen.
De stichting meent onder meer dat de overheid de gezondheidsrisico's onvoldoende zou hebben onderzocht. De stralingswaarde van antennes die in Nederland wordt gemeten ligt volgens rijksoverheid evenwel ver onder het niveau dat er volgens deskundigen schade voor het lichaam kan ontstaan.
Mogelijke vervolgstappen
De voorzieningenrechter had de vorderingen van de stichting afgewezen. Rapporten van deskundigen waarop de Staat zijn beleid baseert, gaven geen aanleiding tot een verbod op de uitrol van 5G. Daarop werd door de stichting hoger beroep ingesteld, maar het gerechtshof vindt dat de stichting het besluit van de Staat bij de bestuursrechter moet aankaarten.
Stichting Stop5GNL beraadt zich op mogelijke vervolgstappen. In een reactie klaagt de organisatie dat het hof het thema volksgezondheid vooral op formele gronden beoordeelt en weinig ruimte laat aan "empathie met, mededogen en zorg" voor mensen met klachten die zij aan straling wijten.
Geen bewijzen
De Gezondheidsraad, een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad, schreef in september dat er geen bewijzen zijn voor gezondheidsschade door 5G-netwerken. De overheid en telecomproviders kunnen daarom doorgaan met het invoeren van de snelle vorm van internet. Wel moeten ze de gevolgen daarvan voor mensen goed in de gaten blijven houden, aldus de raad, omdat gezondheidsrisico's niet helemaal zijn uit te sluiten.
Overigens zijn de lagere frequentiebanden voor 5G al jaren in gebruik voor bepaalde telecomtoepassingen en wifi. Dit heeft niet geleid tot bewezen gezondheidsschade, schreef de Gezondheidsraad.
Meer uit Financieel
KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.
8 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.
57 minuten geledenBANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.
2 uur geledenWEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.
4 uur geleden