Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gerechtshof verwijst zaak over 5G-verbod naar bestuursrechter

Gerechtshof verwijst zaak over 5G-verbod naar bestuursrechter

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag buigt zich niet inhoudelijk over een zaak over het al dan niet instellen van een verbod voor het gebruik van 5G-technologie. Volgens de rechter hoort de zaak niet bij de civiele rechter, maar bij een bestuursrechter thuis. Om die reden werd de Stichting Stop5GNL in haar vorderingen tegen het gebruik van 5G niet-ontvankelijk verklaard.

Stichting Stop5GNL wil inwoners van Nederland beschermen tegen vermeende gezondheidsrisico’s. Die ontstaan in hun ogen als gevolg van elektromagnetische velden die worden gebruikt voor mobiele communicatie en in het bijzonder 5G. De stichting begon een procedure tegen de Staat om tot een verbod op 5G te komen.

De stichting meent onder meer dat de overheid de gezondheidsrisico's onvoldoende zou hebben onderzocht. De stralingswaarde van antennes die in Nederland wordt gemeten ligt volgens rijksoverheid evenwel ver onder het niveau dat er volgens deskundigen schade voor het lichaam kan ontstaan.

Mogelijke vervolgstappen

De voorzieningenrechter had de vorderingen van de stichting afgewezen. Rapporten van deskundigen waarop de Staat zijn beleid baseert, gaven geen aanleiding tot een verbod op de uitrol van 5G. Daarop werd door de stichting hoger beroep ingesteld, maar het gerechtshof vindt dat de stichting het besluit van de Staat bij de bestuursrechter moet aankaarten.

Stichting Stop5GNL beraadt zich op mogelijke vervolgstappen. In een reactie klaagt de organisatie dat het hof het thema volksgezondheid vooral op formele gronden beoordeelt en weinig ruimte laat aan "empathie met, mededogen en zorg" voor mensen met klachten die zij aan straling wijten.

Geen bewijzen

De Gezondheidsraad, een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad, schreef in september dat er geen bewijzen zijn voor gezondheidsschade door 5G-netwerken. De overheid en telecomproviders kunnen daarom doorgaan met het invoeren van de snelle vorm van internet. Wel moeten ze de gevolgen daarvan voor mensen goed in de gaten blijven houden, aldus de raad, omdat gezondheidsrisico's niet helemaal zijn uit te sluiten.

Overigens zijn de lagere frequentiebanden voor 5G al jaren in gebruik voor bepaalde telecomtoepassingen en wifi. Dit heeft niet geleid tot bewezen gezondheidsschade, schreef de Gezondheidsraad.

Meer uit Financieel

Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid

DEN HAAG (ANP) - De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen na een dip in het eerste coronajaar, zo schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

19 minuten geleden
Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

4 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

10 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

12 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

13 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

14 uur geleden