Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gerda uit Tholen is beeldend kunstenaar

Gerda uit Tholen is beeldend kunstenaar

THOLEN- Gerda Glerum komt, zoals ze zelf zegt, uit een creatief nest. Geboren en getogen als Oost-Souburgse Zeeuw groeide Gerda op met een vader die ook beelden maakte. Zelf was ze ook altijd bezig op het creatieve vlak. “Van tekenen tot schilderen en van timmeren tot papier maché, ik heb lang gezocht naar dé hobby voor mij. Totdat ik naar Boxtel verhuisde en mijn buurvrouw mij mee op een cursus keramiek nam. Toen wist ik: dit is het.”

“Ik was 25 jaar en volledig verkocht. En nu, 35 jaar later, nog steeds. Voor mij is het iedere keer spannend wat ik ga maken, mijn inspiratie komt gaandeweg mijn project. Ik weet van te voren nooit wat het gaat worden. En als een werkstuk in de oven zit, zit ik vol spanning te wachten hoe het gaat worden. Dit verveelt me nooit. Ik wissel dan ook regelmatig af, doe nooit lang hetzelfde en werk met een thema. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een reeks met beelden gemaakt in verschillende yoga- houdingen, beelden die sprookjes uitbeeldden, en op dit moment ben ik bezig met het thema Relaties én daarnaast het thema spreekwoorden en grapjes.

Eerste grote liefde 

Keramiek is, zoals Gerda zelf zegt, haar eerste grote liefde. Toch doet ze daarnaast ook nog andere vormen van kunst uitoefenen. “Nu heb ik een atelier, maar er zijn tijden geweest dat ik die luxe niet had. Zat ik in een oude boerenschuur zonder oven. Dan ga ik toch iets anders doen. Zo heb ik toen bijvoorbeeld cursussen gegeven in het bewerken van speksteen. Ook is het soms fijn voor de afwisseling om even iets geheel anders te doen. Tijdens de eerste lockdown heb ik nog een project gedaan waarbij ik allerlei soorten vogels met potlood natuurgetrouw heb getekend. Maar ook schilderen en oude meubels opknappen vind ik leuk om te doen. Erg divers, maar ik vind het heerlijk.”

Gastvrijheid 

“We hebben twee kinderen die beiden de deur uit zijn. Ik heb dus alle tijd om creatief bezig te zijn. Als ik bezig ben verlies ik mezelf erin, ik ben dan helemaal van de wereld. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik hier mee zou stoppen. Voor mij is er dan ook niet zoiets als een pensioenleeftijd of zo. Zolang ik het nog kan, blijf ik creatief bezig. Sinds oktober woon ik in Tholen. We zijn hier naartoe verhuist voor het werk van mijn man. Ik mag dan een Zeeuw zijn, ik had geen flauw idee waar Tholen was! Maar hier word je echt gezien als mens en weten mensen wat je doet. Ik heb ook nog in Utrecht gewoond, daar wist ik na een aantal jaren nog niet wie de overbuurman was. Qua gastvrijheid is het een enorm verschil met de grote stad. Nu ik hier woon, denk ik, ja hier wil ik oud worden.” 

Meer uit Tholen

Deze 8 verenigingen op Tholen gaan weer loten verkopen via de Grote Clubactie

THOLEN - De Grote Clubactie gaat op zaterdag 23 september weer van start en dit jaar doen acht Thoolse verenigingen mee. Dit initiatief biedt verenigingen de kans extra inkomsten te genereren voor hun activiteiten door de verkoop van loten. Een lot kost 3 euro per stuk, waarvan 80 procent naar de club gaat.

1 dag geleden
Tholen maakt zich op voor Nationale Burendag

THOLEN - De jaarlijkse Nationale Burendag staat voor de deur en belooft op zaterdag 23 september een dag vol gezelligheid en verbinding te worden in de gemeente Tholen. In de provincie Zeeland zijn 124 activiteiten aangemeld. Landelijk staat het aantal aanmeldingen op 8213 activiteiten. Zo maken organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts bekend. 

1 dag geleden
Weekendweer Tholen: 'Herfst start met vleugje nazomer'

THOLEN - Dit is het weerbericht voor het eiland Tholen van zaterdag 23 en zondag 24 september. Kort samengevat: We kunnen een regenachtige start van het weekend verwachten, maar zondag brengt nazomerweer met zon en warme temperaturen.

2 dagen geleden
Weihoek in het midden van zonneparkstrijd: Omwonenden positief, SP niet

THOLEN - Hoewel de omwonenden van de Weihoek in Poortvliet positief zijn over het idee van een zonnepark in hun landschap, kan dit op weerstand stuiten in de gemeenteraad. Het zonnepark is een risico van overbelasting van het stroomnet en in strijd met een eerder aangenomen motie, aldus Theo Korevaar van de SP Tholen.

2 dagen geleden
Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat 50 jaar

THOLEN - Het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat bijna 50 jaar. Een bijzondere mijlpaal, zeker ook omdat het mannenkoor tot op de dag van vandaag een lid in het midden heeft van het eerste uur. Uniek ook omdat het koor na een aantal jaren van krimp weer gestaag groeit. En tijdens de jubileumzangavond op 30 september verdubbelt het koor ook nog eens in aantal. “Uniek dat er zoveel leden hebben opgegeven om tijdens de jubileumzangavond met ons mee te zingen.”

3 dagen geleden
Vermiste 82-jarige man uit Tholen gevonden in ziekenhuis Frankrijk

THOLEN - De 82-jarige man uit Tholen die sinds zaterdag 16 september vermist was, is woensdag weer gevonden in een ziekenhuis in Frankrijk. Dat laat de familie van de man weten op social media.

3 dagen geleden
Op de werkvloer bij Joey: 'Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een verpakking'

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Joey Cloots.

4 dagen geleden