Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gerard Freijsers hart blijft kloppen voor brandweer

Gerard Freijsers hart blijft kloppen voor brandweer

RILLAND - Vorige week ontving Gerard Freijser de vrijwilligersmedaille voor zijn inzet als vrijwilliger bij de brandweer van Rilland. Ruim veertig jaar heeft Freijser bij de brandweer gewerkt. Vorig jaar stopte hij en vorige week was zijn afscheidsfeestje waarbij hij zijn medaille ontving. 

Doordat twee oudere broers van Gerard Freijser hun militaire dienstplicht destijds al hadden vervuld, was hij vrijgesteld van dienstplicht. In plaats daarvan moest hij werken voor de BB (Bescherming Bevolking) en werd hij dijkwacht. Toen de net begonnen dijkwacht op een stormachtige dag aan zijn oudere collega vroeg: ‘’Wat gebeurt er eigenlijk als de dijk doorbreekt?’’ en zijn collega antwoordde: ‘’Dan geven wij dat door en dan zijn wij de eerste die door het water worden meegenomen’’, zag Freijser zijn dienst als dijkwacht niet meer zitten en kwam hij via via bij de brandweer terecht.

Piepers

‘’Het was voor mij ideaal om bij de vrijwilligers brandweer te zitten. Ik woonde én werkte in Rilland, daardoor kon ik de sirene altijd horen. Vroeger hadden we namelijk nog geen piepers bij ons, maar ging er een sirene af op het gemeentehuis als we naar de kazerne moesten komen. Het was dus essentieel dat de vrijwilligers dichtbij waren.’’ Door de jaren heen is er veel veranderd voor de brandweer. ‘’Vroeger was het echt nog het korps van de gemeente die uitrukte voor iets in de omgeving. Tegenwoordig wordt dat gecoördineerd door de Veiligheidsregio Zeeland en komt er bijvoorbeeld een brandweerauto uit Krabbendijke en een ladderwagen uit Goes naar een melding in een andere gemeente. Daardoor is het werk tegenwoordig een stuk grootschaliger.‘’

In de jaren als brandweerman heeft hij veel meegemaakt. ‘’We rukten ooit uit voor een ongeluk waarbij iemand helemaal bekneld zat in een auto. Toen we daar aankwamen was er slechts een klein gat in het dak waardoor ik mijn hand kon steken en tegen het slachtoffer kon praten en haar hand kon vasthouden. Ik was tijdens die uitruk gewondenverzorger en bleef de hele tijd bij haar. Toen ze uiteindelijk bevrijd was en op de brancard lag, werd ik geroepen door een ambulancebroeder die zei dat het slachtoffer me nog iets wilde zeggen. Ze heeft me toen ter plekke bedankt dat ik in de tijd dat ze bekneld zat constant bij haar ben geweest. Dat blijft je wel bij.’’

Loos alarm

Aan stoppen heeft hij eigenlijk nooit gedacht. ‘’Het was normaal om op maandagavond te oefenen en om uit te rukken wanneer dat nodig was. Er waren ook nooit momenten dat ik geen zin had om uit te rukken.’’ En dat is maar goed ook. ‘’Op een boerderij in de buurt was het vaak loos alarm. Na het zoveelste loze alarm zou je het niet meer serieus kunnen nemen, maar gelukkig hebben wij het altijd serieus genomen. Want na een aantal keer loos alarm was er op een dag toch echt brand op die boerderij en dan ben je blij dat je met grote spoed bent uitgerukt.’’
Na veertig jaar was Freijser het werk nog niet beu. ‘’Het ten dienste staan van de gemeenschap en hulp bieden aan degene die het nodig heeft maken het heel mooi werk. Mijn hart zal nog altijd sneller gaan kloppen als ik de sirenes van de uitrukkende brandweerauto’s hoor, maar het is mooi geweest.’’

Meer uit Reimerswaal

Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

18 uur geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

19 uur geleden
Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

1 dag geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

2 dagen geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

2 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

2 dagen geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

3 dagen geleden