Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geplaagd Philips verhoogt omzetverwachting opnieuw

Geplaagd Philips verhoogt omzetverwachting opnieuw

AMSTERDAM (ANP) - Het geplaagde zorgtechnologieconcern Philips heeft opnieuw zijn inkomstenverwachting voor dit jaar verhoogd. De in Amsterdam gevestigde onderneming verwacht dat de omzet nu 6 tot 7 procent hoger uitkomt dan vorig jaar, ondanks de aanhoudende problemen met de slaapapneu-affaire. De bedrijfswinst verdubbelde het afgelopen kwartaal ruim ten opzichte van een jaar eerder. Philips kampte wel met een dalend aantal nieuwe bestellingen.

Het medisch-technologische bedrijf was drie maanden geleden ook optimistischer over zijn inkomsten voor 2023. Die zeggen niet alles over hoe goed het gaat met Philips, omdat ook veel inkomsten pas later worden gegenereerd door langlopende bestellingen. Onder meer door een lagere vraag vanuit China was het aantal nieuwe orders van juli tot en met september 9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Philips spreekt nog altijd van een goedgevulde orderportefeuille. De afname van 9 procent is ook een beetje vertekend vanwege de vergelijking met sterke eerdere resultaten. "Maar we nemen de nodige maatregelen om de orderinname te verbeteren", zegt topman Roy Jakobs. "We willen de doorlooptijd van een bestelling verkorten en willen voortbouwen op de positieve impact van onze innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie."

Verbeterd toeleveringsproces

Volgens het bedrijf is de lijst met openstaande bestellingen nog altijd 20 procent groter dan voordat de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen ontstonden, waar vooral de coronacrisis schuldig aan was. Het verbeteren van het eigen toeleveringsproces is volgens Jakobs een van de redenen voor de betere prestaties van de afgelopen maanden. "Ook onze focus op veiligheid en de versimpelde bedrijfsstructuur hebben daarvoor gezorgd." Philips kondigde eerder al aan de komende jaren 10.000 banen te schrappen.

Over de al jaren durende problemen met de apparaten tegen slaapapneu, waarvan isolatieschuim kon afbrokkelen, maakte Philips niet veel nieuws bekend. Eerder zei het bedrijf dat het niet verwacht dat de apparaten merkbare gezondheidsschade veroorzaken, maar de Amerikaanse toezichthouder FDA vond dat onderzoek onvoldoende en vroeg om extra tests. Philips zegt die te gaan doen.

4,47 miljard euro

De vergelijkbare omzet van Philips, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, kwam de afgelopen drie maanden 11 procent hoger uit op 4,47 miljard euro. Philips hield een onderliggend bedrijfsresultaat van 457 miljoen euro over, tegenover 209 miljoen euro een jaar eerder. Dat overtrof de verwachtingen van analisten.

Meer uit Financieel

Kosten huiseigenaren VS stegen met ruim een kwart sinds 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor huiseigenaren in de Verenigde Staten zijn sinds 2020 met meer dan een kwart (26 procent) gestegen. Dit is het gevolg van stijgingen in uitgaven zoals belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen, deels veroorzaakt door de hoge inflatie.

24 minuten geleden
Franse beurs flink omlaag na aankondiging vervroegde verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - De aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven zorgde maandag voor flinke koersdalingen op de effectenbeurs in Parijs. Vooral de Franse banken kregen het zwaar te verduren. Macron schreef de verkiezingen uit omdat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.

2 uur geleden
Miljardenzaak tegen Meta mogelijk stopgezet

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (Supreme Court) overweegt om de miljardenzaak die tegen Meta loopt om het Cambridge Analytica-schandaal stop te zetten. Meta stelt dat het beroep dat investeerders tegen het bedrijf aanspannen niet gegrond is, dat gaat de Supreme Court nu onderzoeken.

4 uur geleden
Rapport: verkoop of beursgang beste optie voor Volksbank

DEN HAAG (ANP) - Privatisering via een beursgang of onderhandse verkoop is de beste optie voor de Volksbank. Dat staat in een analyse van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, die demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

4 uur geleden
Wall Street begint voorzichtig aan belangrijke Fed-week

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag voorzichtig begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht van de beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten nog onveranderd zal laten om de hardnekkige inflatie verder te bestrijden.

5 uur geleden
Lufthansa ziet 200.000 extra boekingen tijdens EK voetbal

KEULEN (ANP) - Lufthansa heeft voor de periode tijdens het EK voetbal in Duitsland zo'n 200.000 extra boekingen ontvangen naar locaties van het voetbaltoernooi, maakt het Duitse luchtvaartconcern bekend. Het EK vindt dit jaar plaats in Duitsland en wedstrijden worden onder meer in Berlijn, Keulen, Hamburg, Dortmund, Düsseldorf en Frankfurt gespeeld.

6 uur geleden
Volvo roept duizenden elektrische auto's terug, ook in Nederland

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Volvo roept bijna alle 72.000 elektrische auto's van het model EX30 terug om een mogelijke softwarefout. Dat meldt het Zweedse bedrijf maandag. Door de softwarefout zouden de snelheidsmeters van de stationwagens in een testmodus belanden bij het starten van de motor. In Nederland zijn ruim 4600 EX30-modellen van Volvo geregistreerd, volgens het kentekenregister van de RDW. Afgelopen maand werden er ruim duizend verkocht. Om de fout op te lossen, is er een software-update nodig die op afstand uitgevoerd kan worden.

8 uur geleden