Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Gemiddelde wachttijd ziekenhuis in 2019 gestegen'

'Gemiddelde wachttijd ziekenhuis in 2019 gestegen'

UTRECHT (ANP) - De gemiddelde wachttijd voor het eerste consult in het ziekenhuis is in 2019 met 8 procent gestegen naar 4,3 weken. Dat meldt het blad Zorgvisie, dat onderzoek deed samen met zorgdatabedrijf Mediquest. De stijging is vergeleken met 2018. Bij 68 ziekenhuislocaties stegen de wachttijden, bij 28 daalden ze en bij vier bleven ze gelijk.

De ziekenhuizen met de langste wachttijden bevonden zich vorig jaar in Leidschendam, Den Haag (beide vestigingen van Haaglanden Medisch Centrum) en Tilburg (twee vestigingen van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Ook voor het Martini Ziekenhuis in Groningen moest de patiënt geduld hebben.

Patiënten moesten vorig jaar gemiddeld 7,8 weken wachten tot ze in HMC Antoniushove in Leidschendam terecht konden voor hun eerste consult. Die periode gold ook voor de poli van ETZ Elisabeth in Tilburg. Bij het Martini Ziekenhuis duurde het gemiddeld 7,5 weken. HMC Westeinde (Den Haag) en ETZ TweeSteden (Tilburg) staan op de vierde en vijfde plaats met 7,3 en 7,2 weken.

De ziekenhuizen met de kortste wachttijden, minder dan drie weken, waren vorig jaar het Zuyderland Medisch Centrum (Sittard-Geleen), het Spaarne Gasthuis (Haarlem) en het Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen).

Meer uit Gezond

Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

4 uur geleden
Apothekersassistenten gaan zaterdag actie voeren voor meer loon

UTRECHT (ANP) - Meer dan duizend medewerkers van apotheken gaan volgens vakbonden FNV en CNV zaterdag actie voeren op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ze eisen een hoger loon en een betere cao.

7 uur geleden
RIVM start landelijk onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

DORDRECHT (ANP) - Het RIVM start een landelijk onderzoek naar PFAS in de eieren van hobbykippen. Het rijksinstituut wil achterhalen hoe de PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen waarvan er sommige schadelijk zijn voor de gezondheid, in de eieren van particulier gehouden kippen terechtkomen.

7 uur geleden
D66 en zorgorganisaties willen EU-aanpak zeldzame ziekten

DEN HAAG (ANP) - Om zeldzame aandoeningen beter te kunnen behandelen, moet er een gezamenlijke Europese aanpak komen. Omdat per land nu relatief weinig aandacht is voor mensen met een bijzondere ziekte, worden er minder behandelingen en medicijnen ontwikkeld dan bij gangbare ziekten. D66 heeft daarom een manifest opgesteld samen met ruim negentig patiënten- en zorgorganisaties waarin ze pleiten voor Europese samenwerking.

11 uur geleden
Advies bank: betaal meer voor medicijnen om tekort tegen te gaan

AMSTERDAM (ANP) - Om de fors opgelopen medicijntekorten tegen te gaan, ontkomt Nederland er volgens ABN AMRO niet aan om hogere prijzen te gaan betalen. "De Nederlandse overheid en verzekeraars hanteren striktere prijsplafonds dan bijvoorbeeld België en Duitsland. Onze buurlanden krijgen daarmee voorrang van leveranciers, waardoor de tekorten in Nederland alleen maar oplopen", stelt de bank in een analyse.

16 uur geleden
Noodoplossing zorgverzekeraars voor mogelijk faillissement Co-Med

TILBURG/MAASTRICHT (ANP) - Zorgverzekeraars hebben samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. De rechtbank in Maastricht beslist daar komende dinsdag mogelijk over.

1 dag geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

1 dag geleden