Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemengd slot voor beurzen New York, tractormaker Deere wint fors

Gemengd slot voor beurzen New York, tractormaker Deere wint fors

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met gemengd beeld gesloten. Kopstukken van de Federal Reserve lieten doorschemeren dat stevige renteverhogingen mogelijk zijn, wat aanvankelijk voor vrees bij beleggers zorgde. Later werkten de belangrijkste graadmeters iets van die verliezen weg. Landbouwmachinefabrikant Deere was een opvallende winnaar na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 33.826,69 punten. De brede S&P 500 daalde juist 0,3 procent tot 4079,09 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 11.787,27 punten.

Deere won 7,5 procent. Het bedrijf slaagde erin de winst het afgelopen kwartaal ruimschoots te verdubbelen. Deere profiteerde van boeren die flink blijven investeren dankzij de hogere gewasprijzen. De grootste maker van tractoren ter wereld verhoogde ook zijn winstverwachting voor dit jaar.

Oliebedrijven

Oliebedrijven behoorden tot de verliezers door lagere olieprijzen. Chevron en ExxonMobil zakten tot bijna 4 procent, terwijl oliedienstverlener Halliburton 5,4 procent verloor. Mogelijk maken beleggers zich zorgen om de effecten die sterkere renteverhogingen hebben op de economische groei en vraag naar olie.

Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent minder waard op 76,28 dollar. Brentolie zakte 2,5 procent in prijs tot 82,98 dollar per vat.

Optimistische verwachting

DoorDash verloor 7,6 procent. De Amerikaanse maaltijdbezorger, een concurrent van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway, leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht. De omzet viel echter hoger uit en het bedrijf gaf ook een optimistische verwachting af voor het lopende kwartaal.

Moderna zakte 3,3 procent. Het biotechnologiebedrijf, bekend van zijn coronavaccin, behaalde gemengde onderzoeksresultaten met zijn kandidaatvaccin tegen de griep.

Manchester United

DraftKings schoot ruim 15 procent omhoog. Het bedrijf dat actief is met sportweddenschappen leed afgelopen kwartaal opnieuw verlies, maar boekte wel meer omzet dan verwacht. Aandelen van voetbalclub Manchester United zakten bijna 2 procent na het nieuws dat een Qatarees consortium een bod had uitgebracht op de Britse voetbalclub.

De euro was 1,0642 dollar waard, tegenover 1,0674 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

15 minuten geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

2 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

2 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

4 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

4 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

5 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

5 uur geleden