Gemengd slot op Wall Street na geruststelling over Credit Suisse
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag gemengd gesloten nadat de Zwitserse centrale bank heeft beloofd om het geplaagde Credit Suisse te steunen als dat nodig is. De graadmeters op Wall Street veerden op toen duidelijk werd dat de Zwitserse autoriteiten met Credit Suisse in gesprek waren. Daarmee lijkt de markt enigszins gerustgesteld dat zich niet een nieuwe financiële crisis aan het voltrekken is zoals in 2008.
De Zwitserse autoriteiten hebben in een verklaring benadrukt dat Credit Suisse nog altijd voldoet aan de strenge vereisten wat betreft bijvoorbeeld buffers en het voldoen aan betalingsverplichtingen zoals deze gelden voor een systeembank. Ook stelden de Zwitserse centrale bank en toezichthouder Finma geen aanwijzingen te hebben dat de situatie in Zwitserland een gevolg zou zijn van de eerdere onrust bij Amerikaanse banken. In de Verenigde Staten vielen afgelopen dagen de Silicon Valley Bank en Signature Bank om.
Bij de Dow-Jonesindex bleef het dagverlies uiteindelijk beperkt tot een min van 0,9 procent tot 31.874,57 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 3891,93 punten en techbeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 11.434,05 punten. BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, leverde bijna 1 procent aan beurswaarde in. Dit ondanks dat de Zwitserse bank zelf eerder op de dag in Zürich dik 24 procent onderuit ging.
Forse koersverliezen banken
De zorgen over de bankensector zorgden wel voor stevige koersverliezen van Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo leverden tot ruim 5 procent in. Ook kleinere Amerikaanse banken, die dinsdag nog een sterk herstel lieten zien, moesten het ontgelden. PacWest Bancorp verloor bijvoorbeeld bijna 13 procent. First Republic Bank, een van de zwaarst getroffen regionale banken door de onrust in de sector, verloor ruim 21 procent.
Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over de impact van de onrust in de bankensector op het rentebeleid van de centrale banken. Zo wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week minder sterk zal gaan verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren. Zakenbank Goldman Sachs verwacht zelfs dat de Federal Reserve helemaal zal afzien van een verdere verhoging. De Fed zou daarmee wel een signaal afgeven dat de problemen in de bankensector een groter gevaar vormen voor de economie dan de hoge inflatie.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stegen woensdag naar nieuwe recordniveaus na de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tot de uitschieters behoorde Tesla en ook de Amerikaanse banken boekten forse koerswinsten. Het mediabedrijf van Trump werd ook hoger gezet door beleggers op Wall Street.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Om van groene waterstof een succes te maken moet Nederland snel werk maken van nieuwe regelgeving en infrastructuur. Lukt dat niet op tijd, dan wordt het veel te risicovol voor energiebedrijven om miljarden euro's te investeren in de duurzame brandstof. Dat zei Dyonne Rietveld, voorzitter van de Nederlandse activiteiten van Uniper, op een congres over de energietransitie in het Rotterdamse havengebied.
8 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie loopt meer risico's rond groei en inflatie nu Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Dat zegt de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau. Zo heeft Trump hoge invoerheffingen op buitenlandse producten aangekondigd, wat weer kan leiden tot een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en bijvoorbeeld China en de Europese Unie.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Nederland en andere Europese landen moeten op een andere manier met de Verenigde Staten omgaan als Donald Trump weer president is. Dit zegt directeur Marc ter Haar van de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham), een belangenbehartiger voor het Amerikaans-Nederlandse bedrijfsleven. Nederland en Europa moeten zich volgens hem veel harder opstellen tegenover Trump dan tegenover bijvoorbeeld de huidige president Joe Biden en de EU moet veel meer een eenheid vormen.
9 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft in het derde kwartaal de resultaten flink zien dalen door zwakkere marktomstandigheden. Zo staat de verkoop van laadpalen onder druk door de zwakkere vraag naar elektrische auto's in Europa. Verder kampt het beursgenoteerde Alfen met uitstel van deals voor zijn energieopslagsystemen.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize was woensdag een winnaar in een lager gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. In Frankfurt hadden de Duitse autobedrijven het juist moeilijk na de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen door zorgen bij beleggers over hoge importheffingen voor Europese auto's in de Verenigde Staten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "In ons kleine land worden we overspoeld met beelden in praatprogramma's waarin Trump als een soort gekkie wordt neergezet, maar als ik met ondernemers uit Amerika en Nederland spreek, hoor ik over het algemeen toch positieve geluiden", reageert Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL).
13 uur geleden