Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors

Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors

AMSTERDAM (ANP) - Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent.

De ozb gaat gemiddeld met 5,3 procent omhoog en de afvalstoffenheffing met 7,8 procent. In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. In Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de ozb dit jaar zelfs meer dan 20 procent hoger dan in 2020.

Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de jeugdzorg. Ook zijn ze veel geld kwijt aan de ondersteuning van mensen die niet zonder begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Steeds meer gemeenten zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen. De kosten op dit vlak zouden jaarlijks met zo'n 7 procent toenemen.

Petitie

VEH riep het kabinet eerder al op om te voorkomen dat de ozb om deze reden extra wordt verhoogd. Een petitie hierover werd door ruim 135.000 mensen ondertekend. De belangenorganisatie voor huizenbezitters vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens VEH alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente.

Bij de stijging van de afvalstoffenheffing speelt mee dat gemeenten zelf meer belasting moeten betalen voor het storten en verbranden van afval. Die belasting steeg vorig jaar van 13 naar 31 euro per ton afval. De rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen. Gemeenten berekenen dit vervolgens door in het tarief van de afvalstoffenheffing.

Meer uit Financieel

Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

6 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

8 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

12 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

12 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

12 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

12 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

13 uur geleden