Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten veranderen weinig aan coronacontroles

Gemeenten veranderen weinig aan coronacontroles

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten in Nederland blijven de komende weekenden met name optreden tegen horecazaken die de coronacontrole niet serieus uitvoeren. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd en zaken waarover alarmerende signalen binnenkomen kunnen op een bezoekje rekenen. Zo was het al vanaf de invoering van de coronatoegangspas en daar verandert weinig aan na de mededelingen over aanscherpingen van het kabinet dinsdagavond. "We kunnen niet overal handhavers neerzetten en dat willen we ook niet", zo vat de gemeente Den Haag het beleid samen.

Volgens Den Haag doen ondernemers zelf al heel veel. "We hebben maar beperkte capaciteit dus we moeten zorgvuldig zijn. De polsbandjes als coronatoegangsbewijs zijn hier een voorbeeld van. Daar hebben we ons deel van de 45 miljoen extra van het kabinet onder meer voor gebruikt. En er zijn extra beveiligers en stewards gekomen, die horeca helpen met QR-codes controleren."

Het extra geld van het kabinet om te helpen met de uitvoering van de coronatoegangscontrole is in veel gemeenten gebruikt voor polsbandjes. Arnhem heeft er ook "sfeerkeepers" van ingehuurd. Sfeerkeepers helpen mensen bijvoorbeeld de weg te wijzen naar de locaties waar ze een polsbandje kunnen krijgen en herinneren stappers ook aan de coronamaatregelen. Burgemeester Ahmed Marcouch is er tevreden over en deelde al complimenten uit. "Ik zag goedgemutste bezoekers in de stad. Wat je uitstraalt krijg je terug - een hartelijke stad. Goed gedaan, horeca", twitterde hij.

Mystery quests

Amsterdam heeft mystery guests. Als die horen of opmerken dat er niet wordt gecontroleerd, worden er handhavers ingeschakeld. "We geven bedrijven een formele waarschuwing. Verandert er niets, dan sluiten we de zaak voor minstens een week", aldus burgemeester Femke Halsema woensdag in de Volkskrant. "We kunnen niet bij alle 7000 horecazaken een bromsnor neerzetten." Halsema vindt boetes niet effectief.

Rotterdam en Utrecht bestuderen de nieuwste maatregelen nog. Dat kan tot nieuw beleid leiden. Groningen wacht af tot de Tweede Kamer over de nieuwe maatregelen heeft besloten. Daarna wordt het beleid aangepast als dat nodig zou zijn. Optreden tegen wantoestanden is in Groningen nog nauwelijks voorgekomen.

Nijmegen zet verkeersregelaars in als alle horecazaken tegelijk om middernacht de deuren sluiten. Die zorgen ervoor dat voetgangers, fietsers, taxi's en automobilisten niet in elkaars vaarwater zitten. De stad van de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, benadrukt de boodschap van het beraad: "Mensen hebben de sleutel om tot een goed einde van de pandemie te komen zelf in handen: door hun gedrag. Handhaving is en blijft het sluitstuk."

Meer uit Binnenland

Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

54 seconden geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

21 minuten geleden
BBB in Drenthe zoekt brede coalitie

ASSEN (ANP) - De BBB in Drenthe zoekt brede samenwerking bij de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder laten weten tijdens het eerste gesprek met verkenner Astrid Nienhuis afgelopen weekend. "Drenthe is geen provincie waarin een groot machtsblok werkt", meent Schuinder. "Ik zie zo’n coalitie als een as met twee wielen. Met twee rechterwielen of twee linkerwielen kom je niet vooruit."

22 minuten geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

1 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

1 uur geleden
Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

DEN HAAG (ANP) - Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

3 uur geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

7 uur geleden