Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten veranderen weinig aan coronacontroles

Gemeenten veranderen weinig aan coronacontroles

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten in Nederland blijven de komende weekenden met name optreden tegen horecazaken die de coronacontrole niet serieus uitvoeren. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd en zaken waarover alarmerende signalen binnenkomen kunnen op een bezoekje rekenen. Zo was het al vanaf de invoering van de coronatoegangspas en daar verandert weinig aan na de mededelingen over aanscherpingen van het kabinet dinsdagavond. "We kunnen niet overal handhavers neerzetten en dat willen we ook niet", zo vat de gemeente Den Haag het beleid samen.

Volgens Den Haag doen ondernemers zelf al heel veel. "We hebben maar beperkte capaciteit dus we moeten zorgvuldig zijn. De polsbandjes als coronatoegangsbewijs zijn hier een voorbeeld van. Daar hebben we ons deel van de 45 miljoen extra van het kabinet onder meer voor gebruikt. En er zijn extra beveiligers en stewards gekomen, die horeca helpen met QR-codes controleren."

Het extra geld van het kabinet om te helpen met de uitvoering van de coronatoegangscontrole is in veel gemeenten gebruikt voor polsbandjes. Arnhem heeft er ook "sfeerkeepers" van ingehuurd. Sfeerkeepers helpen mensen bijvoorbeeld de weg te wijzen naar de locaties waar ze een polsbandje kunnen krijgen en herinneren stappers ook aan de coronamaatregelen. Burgemeester Ahmed Marcouch is er tevreden over en deelde al complimenten uit. "Ik zag goedgemutste bezoekers in de stad. Wat je uitstraalt krijg je terug - een hartelijke stad. Goed gedaan, horeca", twitterde hij.

Mystery quests

Amsterdam heeft mystery guests. Als die horen of opmerken dat er niet wordt gecontroleerd, worden er handhavers ingeschakeld. "We geven bedrijven een formele waarschuwing. Verandert er niets, dan sluiten we de zaak voor minstens een week", aldus burgemeester Femke Halsema woensdag in de Volkskrant. "We kunnen niet bij alle 7000 horecazaken een bromsnor neerzetten." Halsema vindt boetes niet effectief.

Rotterdam en Utrecht bestuderen de nieuwste maatregelen nog. Dat kan tot nieuw beleid leiden. Groningen wacht af tot de Tweede Kamer over de nieuwe maatregelen heeft besloten. Daarna wordt het beleid aangepast als dat nodig zou zijn. Optreden tegen wantoestanden is in Groningen nog nauwelijks voorgekomen.

Nijmegen zet verkeersregelaars in als alle horecazaken tegelijk om middernacht de deuren sluiten. Die zorgen ervoor dat voetgangers, fietsers, taxi's en automobilisten niet in elkaars vaarwater zitten. De stad van de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, benadrukt de boodschap van het beraad: "Mensen hebben de sleutel om tot een goed einde van de pandemie te komen zelf in handen: door hun gedrag. Handhaving is en blijft het sluitstuk."

Meer uit Binnenland

Resterende zeven verdachten van rellen Den Haag langer vast

DEN HAAG (ANP) - De resterende zeven verdachten van de rellen in Den Haag van afgelopen zaterdagavond blijven veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

18 minuten geleden
SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

51 minuten geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smolders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

54 minuten geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

59 minuten geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

1 uur geleden
BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "heeft met grote droefheid kennisgenomen" van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over onder meer de slachtoffers. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

1 uur geleden
Griepepidemie zwakt af, maar te vroeg om einde te voorspellen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat griep heeft, is gedaald. Vorige week gingen 58 op elke 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat is nog net boven de grens van de epidemie. Die ligt op 56. De griepepidemie duurt nu vijf weken, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

2 uur geleden