Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten roepen op: ‘Help naaste die dat nodig heeft’

Gemeenten roepen op: ‘Help naaste die dat nodig heeft’

GOES - Om de zorg betaalbaar te houden, roepen de gemeenten in de Oosterschelderegio iedereen op om naasten die dat nodig hebben te helpen. De 7 gemeenten lanceren hiervoor deze week een voorlichtingscampagne: ‘Bedankt dat je helpt’.

De 7 deelnemende gemeenten zijn Tholen, Schouwen-Duiveland, Goes, Reimerswaal, Kapelle, Noord-Beveland en Borsele. Zij werken samen in Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO). Om meer grip te krijgen op de uitgaven binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vragen de 7 hun inwoners elkaar te helpen waar mogelijk. ‘Zo kunnen instanties, zoals zorgaanbieders, ondersteuning blijven bieden aan inwoners die dit écht nodig hebben’, schrijven de gemeenten in een gezamenlijk persbericht. 

Deze week lanceren de gemeenten een campagne met als doel inwoners en hun sociale netwerk te wijzen op de essentie van de Wmo: inwoners dragen een eigen verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij hun leven inrichten en deelnemen aan de maatschappij. ‘Van hen mag worden verwacht dat zij elkaar daarin naar vermogen bijstaan.’ Mochten inwoners zichzelf niet kunnen redden of niet kunnen meedoen in de samenleving, dan kunnen zij een beroep doen op ondersteuning via de Wmo. Deze ondersteuning is erop gericht dat inwoners zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving kunnen blijven. 

Onmisbaar

In de campagne is een boodschap: durf aan je omgeving aan te geven dat je hulp nodig hebt, want vaak willen zij je wel helpen. Het sociale netwerk wordt benaderd met een complimentencampagne: jouw hulp is onmisbaar. De campagneboodschappen zijn op verschillende plaatsen te zien, zoals op borden langs de weg, gemeentelijke socialemediakanalen en in folders die bij alle gemeenten en verschillende instanties in de regio te vinden zijn. 

Naast de bewustwordingscampagne die gericht is op inwoners, gaan de gemeenten ook intern na hoe zij de toewijzing van zorg geregeld hebben. “Gemeenten en zorgaanbieders kijken samen of cliënten de zorg krijgen die het beste bij hun situatie past”, legt Paula Schot, voorzitter algemeen bestuur SWVO, uit. “Soms is er minder zorg nodig en lukt het cliënten om zelfstandig of met hulp uit hun sociale kring meer taken thuis uit te voeren. Natuurlijk gaan we hierbij zorgvuldig te werk en gaat alles in samenspraak met de cliënt zelf.” De gemeenten willen meer grip krijgen op de kosten van de Wmo en inwoners zo lang mogelijk zelfstandig laten zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de ondersteuning aan de inwoners die dit echt nodig hebben. 

De 7 onderzoeken ook met zorgaanbieders hoe zij meer e-Zorg kunnen gebruiken. ‘Dan gaat het niet alleen om beeldbellen met een cliënt, maar ook om digitale groepsbegeleiding of het inzetten van een online leeromgeving waarmee cliënten zelf aan de slag kunnen. Uiteraard moet daar nog veel onderzoek naar gedaan worden.’ 

Kijk voor meer informatie en tips op de campagnewebsite: bedanktdatjehelpt.nl.

Meer uit Beveland

Hennepkwekerij met 173 planten ontdekt in Buys Ballotstraat Goes

GOES - In een woning aan de Buys Ballotstraat in Goes heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij met 173 planten aangetroffen.

1 uur geleden
Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

14 uur geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

22 uur geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

23 uur geleden
Jaarmarkt Borssele belooft zaterdag spectaculaire demonstraties

BORSSELE - Het dorpshart van Borssele is zaterdag weer het sfeervolle decor van de gezellige jaarmarkt.

1 dag geleden
Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

2 dagen geleden
Informatiebijeenkomsten in Oudelande en Borssele over grote dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

OUDELANDE/BORSSELE - Waterschap Scheldestromen houdt deze maand twee informatiebijeenkomsten over de grote dijkversterking langs de Westerschelde in de Zak van Zuid-Beveland. Op donderdag 23 mei vindt de eerste bijeenkomst plaats in dorpshuis D'n Ostpit in Oudelande en op woensdag 29 mei is de tweede, in dorpshuis Vijverzicht in Borssele. 

2 dagen geleden