Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten huisvesten nog niet genoeg statushouders

Gemeenten huisvesten nog niet genoeg statushouders

DEN HAAG (ANP) - Het lukt gemeenten vooralsnog niet om de achterstanden die er zijn bij het huisvesten van statushouders in te lopen. Vorig jaar werd afgesproken dat gemeenten in de eerste helft van 2022 niet alleen 10.000 statushouders van een woning moesten voorzien, maar ook de opgelopen achterstand van 3728 mensen met een verblijfsvergunning zouden inlopen. Maar in de eerste drie maanden van het jaar is er maar voor 5458 statushouders een woning gevonden. Het kabinet roept gemeenten op om de komende tijd meer sociale woningen toe te kennen aan onder andere statushouders.

Dat blijkt uit een brief die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft gestuurd aan burgemeesters en wethouders, gedeputeerden en commissarissen van de koning. "Van januari tot en maart zijn circa 1400 vergunninghouders minder gehuisvest dan nodig is", schrijven minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

De bewindslieden roepen de gemeenten op om de komende tijd "scherpe keuzes" te maken. "We vragen u de komende weken een groter aandeel van de vrijkomende woningen uit de sociale woningvoorraad toe te wijzen aan vergunninghouders, andere aandachtsgroepen en spoedzoekers", schrijven ze. Daarover kunnen gemeenten afspraken maken met corporaties. Die krijgen maandelijks informatie over voor hoeveel mensen er per gemeente nog een plek moet worden gevonden.

Doordat er te weinig mensen met een verblijfsvergunning doorstromen naar een normale woning, loopt de asielketen vast. Ruim 13.000 statushouders verblijven momenteel in een asielzoekerscentrum. "Omdat zoals genoemd ook de instroom van nieuwe asielzoekers niet afneemt en het COA meerdere locaties voor noodopvang moest sluiten, staat het COA het water aan de lippen", schrijven de bewindslieden.

Meer uit Binnenland

Oorlogsarchief voor het eerst digitaal doorzocht in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - In de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag konden mensen met een reservering dinsdag voor het eerst het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal raadplegen. "Dat is prima gegaan", laat een woordvoerder van het archief weten. In de studiezaal staan vijf beveiligde computers waarop belangstellenden de tot nu toe gedigitaliseerde dossiers van het omvangrijke oorlogsarchief kunnen doorzoeken. In totaal waren daarvoor dinsdag vijftien tijdslots van drie uur beschikbaar.

8 minuten geleden
Gemeente Amsterdam komt met extra opvangplekken voor daklozen

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat een proef doen met extra nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. In totaal gaat het om 132 extra opvangplekken die een aanvulling moeten zijn op de zogeheten winteropvang van 250 plekken.

25 minuten geleden
Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

DEN HAAG (ANP) - De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

37 minuten geleden
Telegraaf hoeft column over ex-advocaat Taghi niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.

1 uur geleden
Weer- en klimaatexperts EU: extreme hitte in groot deel Europa

BONN (ANP) - Terwijl Nederland zijn warmste 1 juli sinds het begin van de metingen beleeft, is het ook in veel andere Europese landen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Uitschieters qua temperatuur worden gemeten in een groot gebied, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Portugal en van de Balkan en Italië tot het westen van Duitsland, laten de Europese weer- en klimaatdiensten zien. Op veel plaatsen in Europa is het "ongebruikelijk" of zelfs "extreem" heet.

1 uur geleden
Rechter verwerpt bezwaren KINK tegen toekennen FM-frequenties

ROTTERDAM (ANP) - Radiozender KINK heeft een procedure over de toekenning van de FM-frequenties verloren. De rechter in Rotterdam heeft alle bezwaren van de zender dinsdag verworpen.

1 uur geleden
Noord-Holland test drones voor afhandeling verkeersincidenten

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland zet vanaf volgende week drones in bij incidenten op de weg of het water. Het gaat om een proef waarbij onder meer wordt gekeken naar de voordelen, de kosten en de waarde van de drone-inzet voor navigatiediensten als Google Maps en TomTom.

1 uur geleden