
'Gemeenten handhaven amper op maatregelen in uitgaansgelegenheden'
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij de handhaving van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden, meldt Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Zij zijn hier echter wel verantwoordelijk voor.
In de eerste twee weekenden dat er weer feesten konden worden gehouden, hebben de meeste gemeenten slechts een enkele officiële waarschuwing gegeven of boete uitgeschreven. Veel gemeenten zeggen er de capaciteit niet voor te hebben. Daarnaast willen sommige gemeenten horecaondernemers iets langer de tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels. "Zij worden natuurlijk ook met iets nieuws geconfronteerd", stelt een woordvoerder van de gemeente Maastricht.
In horecagelegenheden geldt sinds de laatste versoepelingen geen maximum aantal bezoekers, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Als dit niet kan, moeten bezoekers met de CoronaCheck-app bij de ingang aantonen dat ze negatief getest zijn of gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Gemeenten moeten erop toezien dat deze regels nageleefd worden.
Uit de rondgang van Trouw blijkt dat het bij veel gemeenten in recente weken al eens mis is gegaan. Veel steden hebben echter maar een paar handhavers die de problemen in de horeca moeten signaleren. Hierdoor zeggen gemeenten alleen "op excessen" te handhaven. Het handhaven zou meer de expertise van de horecaondernemer zijn. "Kroegbazen hadden ook voor corona al veel verantwoordelijkheid", zegt Marieke Ruijgrok van de gemeente Utrecht. "Ze moesten altijd al oplettend zijn, en bijvoorbeeld de keuze maken om te stoppen met schenken als mensen te diep in het glaasje hadden gekeken."
Boa's die in de horeca worden ingezet, zijn er volgens de gemeenten ook niet om boetes uit te delen, maar om te helpen en het gesprek aan te gaan.
Gemeenten sluiten niet uit dat in de toekomst wel strenger gehandhaafd zal worden. Zo zijn er in Zwolle een aantal kroegen waar recentelijk geen afstand werd gehouden. Zij krijgen binnenkort een formele waarschuwing als de situatie niet verbetert.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
10 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat Amsterdamse basisscholen zoveel mogelijk willen stoppen met het inhuren van externe leerkrachten, is een goede stap. Dat vindt directeur Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs, de organisatie voor ouders van schoolgaande kinderen. "Het was doorgeslagen. Er gaat best veel geld naar commerciële partijen voor dingen die horen binnen publieke functies. Zoals gewoon les geven", aldus Vlaming.
2 uur geledenNOORD-SCHARWOUDE (ANP) - De fietser die zondag om het leven kwam door een aanrijding in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude, is een vrouw van 84 jaar. Dat meldt de politie.
3 uur geleden