Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeentearchief blij met schenking foto’s

Gemeentearchief blij met schenking foto’s

OOST-SOUBURG - De familie van de Souburgse fotograaf A.G. Kruithof (1894-1983) heeft het Gemeentearchief Vlissingen ruim driehonderd negatieven geschonken. Het archief noemt het unieke foto’s van Oost- en West-Souburg onder water in 1944 en 1945, tijdens de inundatie van Walcheren.

Het Gemeentearchief Vlissingen neemt nauwelijks nog particuliere collecties op, laat de gemeente Vlissingen weten. 'Alleen als ze van bijzonder belang zijn. Daaraan voldoet deze collectie.' De inundatie van Walcheren, het onder water zetten van het land, is een bijzonder deel van de Nederlandse geschiedenis.

Kleur

De collectie van de Souburgse fotograaf Kruithof bevat ook beelden van de naoorlogse situatie, waarvan sommige afbeeldingen zelfs in kleur. Ook andere Walcherse dorpen en het dichten van de dijkgaten, aan het einde van de inundatie, komen in beeld.

Veerkracht

Vooral de foto’s van Oost- en West-Souburg zijn volgens de gemeente bijzonder. ‘De inwoners woonden op de bovenverdieping van hun huizen en voeren met kano’s of sloepen door de straten. De ladders staan tegen de huizen.’ Een boerin die door het dakraam kijkt, de noodpont over het Kanaal door Walcheren, een gondelvaart door de straten van Oost-Souburg, het komt allemaal voorbij in de collectie. ‘De veerkracht van de bevolking is voelbaar bij deze foto’s, de mensen maken er het beste van.’

Kleurenfoto's

Naast enkele vooroorlogse foto’s, zijn er van na de Tweede Wereldoorlog kleurenfoto’s van een Koninginnedag, straatbeelden uit de jaren vijftig, de Ambonese huisvesting op het voormalige vliegveld begin jaren vijftig en een enkel beeld van Vlissingen.

Beeldbank

De 90-jarige heer Jan Kaljouw uit Oost-Souburg werkt aan het uitgebreid beschrijven van de foto’s. Ze zijn te bekijken in de beeldbank van Gemeentearchief Vlissingen.

Meer uit Vlissingen

De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

18 uur geleden
Vlissingse wethouder Sal Cracau legt functie neer

VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder Sal Cracau (VVD) heeft dinsdag zijn ontslag ingediend.

1 dag geleden
Auto uitgebrand in Willem van de Veldelaan in Vlissingen

VLISSINGEN - Een personenauto is maandagavond in vlammen opgegaan in de Willem van de Veldelaan in Vlissingen. Ook een tweede voertuig liep schade op. Er raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de zaak.

1 dag geleden
Positie wethouder Cracau wankel na debat over Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - Wethouder Sal Cracau (VVD) had maandagavond het een en ander uit te leggen aan de gemeenteraad. De aanwezige raadsleden waren vrijwel unaniem slecht te spreken over de gang van zaken rondom Vlissingen Maritiem en de houding die de gemeente tegenover de organisatie van het evenement heeft aangenomen. Pim Kraan, fractievoorzitter van de POV, was dermate ontevreden met de uitleg die Cracau gaf over de ontstane problematiek, dat hij een motie van wantrouwen tegen de wethouder indiende. De motie is met een nipte meerderheid van 11 stemmen tegen en 10 stemmen voor verworpen.

2 dagen geleden
Schrijfster Lisa Weeda te gast bij 't Spui

VLISSINGEN - Schrijfster Lisa Weeda is zaterdag 24 februari te gast in boekhandel 't Spui. Ze wordt er geïnterviewd over haar nieuwe boek 'Dans dans revolutie!'. De boekpresentatie begint om 14 uur.

2 dagen geleden
Zaterdagmiddag was er een schietpartij aan de Ribesstraat in Vlissingen [UPDATE]

VLISSINGEN - Zaterdagmiddag heeft er een schietincident plaatsgevonden in de Ribesstraat. De politie is ter plaatse voor onderzoek. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

4 dagen geleden
Eén gewonde na een ongeluk op de Nieuwe Zuidbeekseweg

VLISSINGEN - Bij een ongeluk op de Nieuwe Zuidbeekseweg is zaterdagmiddag een fietser gewond geraakt na een mogelijke aanrijding met een auto. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden