
Gemeente Vlissingen biedt excuses aan voor slavernijverleden
VLISSINGEN - “Uit naam van het gemeentebestuur van Vlissingen bied ik onze oprechte excuses aan voor het slavernijverleden van Vlissingen,” met die woorden bood burgemeester Bas van de Tillaar vandaag, zaterdag, excuses aan voor de rol die de gemeente Vlissingen in de slavenhandel heeft gehad.
De Sint Jacobskerk was goed gevuld tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij en het aanbieden van excuses namens de stad Vlissingen door burgemeester Van den Tillaar. Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad voordat het besluit was genomen dat ook de gemeente Vlissingen, destijds de ‘onbetwiste hoofdstad’ van de Nederlandse slavenhandel excuses zou aanbieden. Er was kritiek op het college van burgemeester en wethouders omdat het college niet zelf met een voorstel kwam, maar het overliet aan de gemeenteraad. Burgemeester Van den Tillaar kwam er in zijn toesprak nog op terug. “Het college heeft er bewust voor gekozen om de gemeenteraad het debat te laten voeren. Met in het achterhoofd dat het gesprek over het verleden, over slavernij en de rol van het gemeentebestuur daar gevoerd moest worden. En dat gesprek is gevoerd.”
Terecht
Eddy Latuheru vindt het terecht dat de gemeente nu dan toch excuses heeft aangeboden. “Als je hoort wat Vlissingen allemaal heeft gedaan in die tijd dan vind ik excuses wel terecht en mooi dat het nu is gebeurd.” Latuheru heeft zelf een Molukse achtergrond, ook de Molukken kregen ten tijde van de Nederlandse overheersing met slavernij te maken. “Ik wist dat eerst zelf ook niet en kwam er pas achter toen ik over de geschiedenis van de Molukken ben gaan lezen. Het was niet zo grootschalig als in het Caraïbische gebied maar het heeft zeker impact gehad en zijn sporen achtergelaten.”
Klein stapje terug
De Vlissingse reggeazanger Kendread Engeldal zat niet perse op excuses te wachten maar vindt het wel goed dat de gemeente het heeft gedaan. “Ik heb een andere speciale link met het slavernijverleden,” legt hij uit. “Mensen zeggen altijd, het is zolang geleden. Maar mijn overgrootmoeder was slavin.” Engeldal laat een foto zien van het graf van zijn overgrootmoeder Juliette Huske-Dap. “Kijk, ze ligt bij ons op ons land in Suriname begraven. Ik praat er niet zoveel over, ze was een jaar of vijftien toen de slavernij werd afgeschaft. Voor mij is het dus niet iets van heel lang geleden, maar is het maar een heel klein stapje terug.”
Emoties
Voormalig gemeenteraadslid Angelique Duijndam zet zich al jaren in voor meer aandacht voor het slavernijverleden en erkenning van het leed dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan. Zij was het ook die een slavernijmonument op de boulevard plaatste om zo aandacht voor de kwestie te vragen. “Ik heb vandaag heel veel woorden gehoord. Excuses van de commissaris van de koning, de minister, de koning. Het verbaasde me eigenlijk dat ik toch de woorden van de burgemeester van Vlissingen nodig had om geëmotioneerd te raken. De excuses van de burgemeester van Vlissingen waren toch de druppel om mijn emoties te laten gaan.” Duijndam is blij dat de gemeente na een slepende discussie dan nu toch eindelijk de stap heeft gezet. “De neuzen staan nu dezelfde kant op om te gaan werken aan meer erkenning.”
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.
8 uur geledenVLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.
8 uur geledenVLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.
15 uur geledenVLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.
1 dag geledenVLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.
2 dagen geledenOOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.
3 dagen geleden