Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

THOLEN - Een groot aantal van de Thoolse dijken is niet op sterkte. Dat blijkt uit een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal. Onlangs stelden GroenLinks en PvdA hier vragen over. Het college reageert nu dat de kwaliteit van deze dijken ‘niet nu direct voor onveilige situaties zorgt’. 

Onlangs publiceerde het Waterveiligheidsportaal een kaartje met daarop alle dijken in Nederland. Op het kaartje is te zien dat iedere dijk een kleur heeft gekregen: groen, oranje, rood of grijs. Groen betekent dat de dijken voldoen aan de norm, oranje dat er aan de versterking van de dijk wordt gewerkt, rood wil zeggen dat de dijk niet op sterkte is én dat er geen versterkingsproject op het lopende programma staat, van ‘grijze’ dijken zijn de gegevens niet bekend. Op het kaartje is te zien dat vrijwel alle dijken rondom Tholen rood gekleurd zijn. Dit wil, volgens het Waterveiligheidsportaal, zeggen dat de Thoolse dijken niet op sterkte zijn. 

Naar aanleiding van dit kaartje, stelden GroenLinks en PvdA vragen aan het college. De partijen maken zich namelijk zorgen over deze cijfers. Zo willen de partijen onder andere van het college weten wat de risico’s zijn van de slechte kwaliteit van de dijken. In een reactie laat het college weten op de hoogte te zijn van de beoordeling van de dijken door het Waterveiligheidsportaal. “De dijken en het gebruikte materiaal zijn overwegend van voldoende kwaliteit”, laat het college weten in een reactie. “Wel is uit de toetsing gebleken dat de taluds veelal te steil zijn, waardoor de stabiliteit niet voldoet aan de geldende normen. Uiterlijk in 2050 moeten de dijken voldoen aan de normen. Dat betekent dus niet dat het nu direct onveilig is”, aldus het college. 

Volgens het college wordt de slechte beoordeling van de dijken veroorzaakt door strengere normen en een nieuwe methode van beoordelen door waterschap Scheldestromen. “Er is op dit moment geen sprake van een veiligheidsprobleem. De dijken moeten voor 2050 versterkt worden. Het waterschap blijft alert op signalen die kunnen wijzen op het falen van een dijk. Bij de toetsing is er vanuit gegaan dat de Oosterscheldekering niet gesloten is. De waterstand waarmee gerekend is, kan echter alleen optreden op het moment dat de Oosterscheldekering faalt of te laat wordt gesloten.”

De kans op overstroming op Tholen is volgens het college dan ook ‘bijzonder klein’. “Het college is van mening dat de veiligheid op Tholen niet in het geding is. Er is niet één specifieke locatie waar men meer risico loopt dan op een andere locatie. De waterstand bij overstroming hangt nauw samen met hoogteligging van het land. Deze kan gevonden worden op de website overstroomik.nl.”

Bekijk hier het kaartje van het Waterveiligheidsportaal.


Lees ook

PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over kwaliteit Thoolse dijken

Meer uit Tholen

Wie houdt z'n achterpad het schoonst?: Gemeente Tholen organiseert wedstrijd

THOLEN - Gemeente Tholen organiseert samen met Sinke Onkruidbeheersing & Groenzorg B.V. de wedstrijd ‘Het Schoonste Achterpad’. Inwoners die samen met hun buren de paden achter of tussen woningen of tuinen netjes (gaan) houden, kunnen zich aanmelden voor deze wedstrijd Aanmelden kan tot en met 30 april. 

4 uur geleden
Nagenieten: bekijk hier de foto's van de Ronde van Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen weekend racete voor de 74e keer wielrenners door de straten van Oud-Vossemeer. Ondanks het wisselvallige weer, was het een mooie editie. Tim Bierkens sleepte in Oud-Vossemeer zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. 

8 uur geleden
Vossemeersebrug vanaf morgen dicht vanwege werkzaamheden

OUD-VOSSEMEER - De Vossemeersebrug is vanaf maandag tot en met vrijdag 7 april afgesloten voor autoverkeer vanwege werkzaamheden. De werkzaamheden zijn nodig om de hangeraansluitingen van de brug vrij te maken van corrosie. Autoverkeer wordt omgeleid via de Slaakbrug. 

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Maarten Grosfeld: 'Ik heb inmiddels wel een groot netwerk'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Maarten Grosfeld. 

1 dag geleden
Woningen Frank van Borselenstraat 12, 14, 16 en 18 Sint-Maartensdijk gesloten

THOLEN - Op 1 februari 2023 heeft de politie een grote hoeveelheid hennepplanten en henneptoppen aangetroffen in woningen aan de Frank van Borselenstraat in Sint-Maartensdijk. De woningen staan gepland om begin juli 2023 te worden gesloopt.    

2 dagen geleden
Wielerronde Oud-Vossemeer van start

OUD-VOSSEMEER - Amateurs, Junioren, Beloften en de Elite-Mannen en Elite-Vrouwen verschenen zaterdag aan de start bij de Wielerronde van Oud-Vossemeer. 

2 dagen geleden
Gemeente organiseert informatieavond over herinrichting Langeweg

ANNA JACOBAPOLDER - Gemeente Tholen organiseert op woensdag 22 maart een inloopavond over de herinrichting van de Langeweg. Inwoners kunnen tijdens deze bijeenkomst al hun vragen stellen. 

2 dagen geleden