Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

THOLEN - Een groot aantal van de Thoolse dijken is niet op sterkte. Dat blijkt uit een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal. Onlangs stelden GroenLinks en PvdA hier vragen over. Het college reageert nu dat de kwaliteit van deze dijken ‘niet nu direct voor onveilige situaties zorgt’. 

Onlangs publiceerde het Waterveiligheidsportaal een kaartje met daarop alle dijken in Nederland. Op het kaartje is te zien dat iedere dijk een kleur heeft gekregen: groen, oranje, rood of grijs. Groen betekent dat de dijken voldoen aan de norm, oranje dat er aan de versterking van de dijk wordt gewerkt, rood wil zeggen dat de dijk niet op sterkte is én dat er geen versterkingsproject op het lopende programma staat, van ‘grijze’ dijken zijn de gegevens niet bekend. Op het kaartje is te zien dat vrijwel alle dijken rondom Tholen rood gekleurd zijn. Dit wil, volgens het Waterveiligheidsportaal, zeggen dat de Thoolse dijken niet op sterkte zijn. 

Naar aanleiding van dit kaartje, stelden GroenLinks en PvdA vragen aan het college. De partijen maken zich namelijk zorgen over deze cijfers. Zo willen de partijen onder andere van het college weten wat de risico’s zijn van de slechte kwaliteit van de dijken. In een reactie laat het college weten op de hoogte te zijn van de beoordeling van de dijken door het Waterveiligheidsportaal. “De dijken en het gebruikte materiaal zijn overwegend van voldoende kwaliteit”, laat het college weten in een reactie. “Wel is uit de toetsing gebleken dat de taluds veelal te steil zijn, waardoor de stabiliteit niet voldoet aan de geldende normen. Uiterlijk in 2050 moeten de dijken voldoen aan de normen. Dat betekent dus niet dat het nu direct onveilig is”, aldus het college. 

Volgens het college wordt de slechte beoordeling van de dijken veroorzaakt door strengere normen en een nieuwe methode van beoordelen door waterschap Scheldestromen. “Er is op dit moment geen sprake van een veiligheidsprobleem. De dijken moeten voor 2050 versterkt worden. Het waterschap blijft alert op signalen die kunnen wijzen op het falen van een dijk. Bij de toetsing is er vanuit gegaan dat de Oosterscheldekering niet gesloten is. De waterstand waarmee gerekend is, kan echter alleen optreden op het moment dat de Oosterscheldekering faalt of te laat wordt gesloten.”

De kans op overstroming op Tholen is volgens het college dan ook ‘bijzonder klein’. “Het college is van mening dat de veiligheid op Tholen niet in het geding is. Er is niet één specifieke locatie waar men meer risico loopt dan op een andere locatie. De waterstand bij overstroming hangt nauw samen met hoogteligging van het land. Deze kan gevonden worden op de website overstroomik.nl.”

Bekijk hier het kaartje van het Waterveiligheidsportaal.


Lees ook

PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over kwaliteit Thoolse dijken

Meer uit Tholen

Burgernetmelding: 'Nepagenten actief op Tholen'

THOLEN - De politie is op zoek naar nepagenten die de naam van de wijkagent hebben gebruikt.

11 uur geleden
Tiende zomerconcert van Tholen door Jan van de Velde en zijn gezelschap

THOLEN - Jan van de Velde verzorgt morgen - zaterdag 27 juli - het tiende Thoolse zomerconcert van dit jaar. De zanger uit Anna-Jacobapolder laat bezoekers genieten van eigen geschreven liedjes, bijgestaan door een ensemble. Het concert vindt plaats in de Gasthuiskapel van Tholen.

13 uur geleden
Gratis gezondheidstest voor 65-plussers in Sint Philipsland, Sint-Annaland en Anna Jacobapolder

THOLEN - In samenwerking met SportZeeland nodigt de gemeente Tholen alle 65-plussers van Sint Philipsland, Sint-Annaland en Anna Jacobapolder uit voor een gratis gezondheidstest op dinsdag 3 september. 

16 uur geleden
Opgelet: Vanaf vanavond gaat de A4 en Heinenoordtunnel langere tijd dicht

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Rijkswaterstaat voert grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan de A4 in West-Brabant. Hierdoor is de A4 tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Sabina in de richting van Rotterdam afgesloten van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur. Deze werkzaamheden zijn gelijk met de meerdaagse zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel (A29). Weggebruikers dienen door filevorming en omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

19 uur geleden
Zestien teams deden mee aan eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap

SINT PHILIPSLAND - Afgelopen week werd ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de Jeu de Boules baan in Sint Philipsland het eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap gehouden. Het idee was om iets leuks te organiseren en tevens uit te proberen of er voor zoiets belangstelling zou zijn. Hoewel er op meer aanmeldingen was gerekend, is gebleken dat het met de 32 deelnemers een heel leuk, en vooral gezellig evenement is geworden. 

1 dag geleden
Botsing tussen auto en fietser in Sint-Annaland, één lichtgewonde

SINT-ANNALAND - Een fietser is vanmiddag lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto in Sint-Annaland. Het ongeluk gebeurde op de Langeweg. Volgens de politie kwamen de fietser en de automobilist door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. 

2 dagen geleden
Het pijnverhaal van Anita van Zielst: 'Wanhoop niet, wanhoop nooit'

(Advertorial) - Medio oktober 2023 zat ik zomaar wat te scrollen op Facebook, toen ik een bericht voorbij zag komen over een multidisciplinaire behandeling van chronische pijnklachten. En over het aanpakken van het probleem bij de bron, in plaats van alleen het wegpoetsen van de klachten. Vervolgens las ik: "En dat doen we bij Ayo Care net een tikkie anders dan je gewend bent."

2 dagen geleden