Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: 'Veiligheid is niet in het geding'

THOLEN - Een groot aantal van de Thoolse dijken is niet op sterkte. Dat blijkt uit een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal. Onlangs stelden GroenLinks en PvdA hier vragen over. Het college reageert nu dat de kwaliteit van deze dijken ‘niet nu direct voor onveilige situaties zorgt’. 

Onlangs publiceerde het Waterveiligheidsportaal een kaartje met daarop alle dijken in Nederland. Op het kaartje is te zien dat iedere dijk een kleur heeft gekregen: groen, oranje, rood of grijs. Groen betekent dat de dijken voldoen aan de norm, oranje dat er aan de versterking van de dijk wordt gewerkt, rood wil zeggen dat de dijk niet op sterkte is én dat er geen versterkingsproject op het lopende programma staat, van ‘grijze’ dijken zijn de gegevens niet bekend. Op het kaartje is te zien dat vrijwel alle dijken rondom Tholen rood gekleurd zijn. Dit wil, volgens het Waterveiligheidsportaal, zeggen dat de Thoolse dijken niet op sterkte zijn. 

Naar aanleiding van dit kaartje, stelden GroenLinks en PvdA vragen aan het college. De partijen maken zich namelijk zorgen over deze cijfers. Zo willen de partijen onder andere van het college weten wat de risico’s zijn van de slechte kwaliteit van de dijken. In een reactie laat het college weten op de hoogte te zijn van de beoordeling van de dijken door het Waterveiligheidsportaal. “De dijken en het gebruikte materiaal zijn overwegend van voldoende kwaliteit”, laat het college weten in een reactie. “Wel is uit de toetsing gebleken dat de taluds veelal te steil zijn, waardoor de stabiliteit niet voldoet aan de geldende normen. Uiterlijk in 2050 moeten de dijken voldoen aan de normen. Dat betekent dus niet dat het nu direct onveilig is”, aldus het college. 

Volgens het college wordt de slechte beoordeling van de dijken veroorzaakt door strengere normen en een nieuwe methode van beoordelen door waterschap Scheldestromen. “Er is op dit moment geen sprake van een veiligheidsprobleem. De dijken moeten voor 2050 versterkt worden. Het waterschap blijft alert op signalen die kunnen wijzen op het falen van een dijk. Bij de toetsing is er vanuit gegaan dat de Oosterscheldekering niet gesloten is. De waterstand waarmee gerekend is, kan echter alleen optreden op het moment dat de Oosterscheldekering faalt of te laat wordt gesloten.”

De kans op overstroming op Tholen is volgens het college dan ook ‘bijzonder klein’. “Het college is van mening dat de veiligheid op Tholen niet in het geding is. Er is niet één specifieke locatie waar men meer risico loopt dan op een andere locatie. De waterstand bij overstroming hangt nauw samen met hoogteligging van het land. Deze kan gevonden worden op de website overstroomik.nl.”

Bekijk hier het kaartje van het Waterveiligheidsportaal.


Lees ook

PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over kwaliteit Thoolse dijken

Meer uit Tholen

Thoolse verenigingen ontvangen cheque voor inclusieve speeltuinen

THOLEN - Wethouder Corniel van Leeuwen heeft deze week aan vier speeltuinverenigingen op Tholen een cheque overhandigd. Elke vereniging ontvangt een bedrag van 25.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speeltuinen 'inclusief' maken, zodat alle kinderen kunnen genieten van het spelen.

5 uur geleden
Ruim 6 miljoen euro voor Zeeuwse innovaties: 'Er liggen grote uitdagingen'

THOLEN - Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen dit jaar een subsidie aanvragen voor een innovatief project. Er is een subsidiepot van ruim 6 miljoen euro uit het programma OPZuid. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die innovatieve oplossingen bieden op het gebied van energie, klimaat, landbouw, grondstoffen en voeding/gezondheid. De eerste subsidieronde loopt tot medio april.

9 uur geleden
Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

13 uur geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

1 dag geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

1 dag geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

1 dag geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

2 dagen geleden