Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Tholen hekelt onjuiste berichtgeving over 'verbod' op verkiezingsposters

Gemeente Tholen hekelt onjuiste berichtgeving over 'verbod' op verkiezingsposters

THOLEN - De gemeente Tholen heeft gereageerd op berichtgeving in de media over het verbieden van het ophangen van verkiezingsposters in de openbare ruimte. Een artikel in de PZC suggereerde dat het gaat om een ‘verbod’ en ‘beperking van de vrijheid van meningsuiting’, maar volgens de gemeente is dat niet juist.

In het artikel van de PZC werd volgens de gemeente Tholen gesuggereerd dat er een verbod is op het plakken van verkiezingsposters en dat dit een beperking zou hebben op de vrijheid van meningsuiting. De gemeente benadrukt dat dit niet klopt, laten ze weten in een persbericht.

Burgemeester Marleen Sijbers betreurt de wijze waarop de communicatie heeft plaatsgevonden. “Met name het gebruik van grote woorden zoals ‘verbod’ en ‘inperking van de vrijheid van meningsuiting’. Dit doet geen recht aan de overwegingen die wel aan deze afspraak ten grondslag lagen.”

Geen verbod, wel afspraak

Volgens de gemeente is het ‘uiteraard’ toegestaan om verkiezingsposters te plaatsen in de openbare ruimte, zoals op driehoeksborden, in tuinen of percelen. De eigenaar moet hiervoor wel toestemming geven. “Het plaatsen van posters mag drie weken voor aanvang van de verkiezingen en moeten door de politieke partijen zelf geplaatst en zelf verwijderd worden.”

Wél is er een afspraak gemaakt met de politieke leiders van de Thoolse fracties, aldus de gemeente. Zo mogen geen posters van individuele partijen op verkiezingsborden worden geplakt. In plaats daarvan is besloten algemene posters te gebruiken om de aandacht te vestigen op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. 

Een van de redenen voor dit besluit is onder andere dat er twijfel bestaat over de effectiviteit van het plakken van posters. “Ook in het kader van duurzaamheid is gekozen voor een andere aanpak”, aldus de gemeente.

De gemeente Tholen zal verkiezingsposters verwijderen als deze de verkeersveiligheid en/of openbare orde in gevaar brengen, of de neutraliteit van een stembureau aantasten.

Geen bijdrage of compensatie

Tot slot benadrukt de gemeente dat ze geen financiële bijdrage van de overheid ontvangt voor deze verkiezingen, in tegenstelling tot reguliere verkiezingen die volgens een vierjaarlijks schema plaatsvinden. “Daarmee zijn er formeel geen gelden beschikbaar voor de organisatie en ook niet voor (het plaatsen van) verkiezingsborden.”

Normaal gesproken compenseert de overheid gemeentes met een bijdrage via de algemene uitkering voor de organisatie en uitvoering van verkiezingswerkzaamheden. De vervroegde Tweede Kamerverkiezingen op 22 november zijn naar voren gehaald als gevolg van de val van het kabinet-Rutte IV.

Meer uit Tholen

Oplichter met babbeltruc actief in Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Afgelopen week is er een poging gedaan tot een babbeltruc bij een woning in Sint Annaland. 

9 uur geleden
Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

13 uur geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

1 dag geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

1 dag geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

2 dagen geleden