Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente slaat slag met verduurzaming straatlantaarns

Gemeente slaat slag met verduurzaming straatlantaarns

OUD-VOSSEMEER - Wethouder Jan Harmsen mocht afgelopen donderdag plaatsnemen in het bakje van een hoogwerker om één van de 2315 lampen te vervangen die de komende tijd gewisseld worden in de gemeente Tholen. Dat gebeurde bij één van de straatlantaarns op het plein bij de Raadhuisstraat in Oud-Vossemeer. Vorige week is door aannemersbedrijf Nijkamp al een start gemaakt met het vervangen van de lampen en de komende twee maanden zijn de overige lampen aan de beurt.

Ongeveer 49 procent van de lampen in straatlantaarns in de gemeente Tholen worden de komende maanden vervangen voor duurzamere LED-lampen. De overige straatlantaarns in Tholen zijn óf te oud om nu nog te verduurzamen óf ze zijn in het verleden al voorzien van nieuwe led-lampen. "En de lantaarns in het buitengebied zijn niet in beheer bij de gemeente Tholen, die zijn óf van het waterschap óf van de provincie."

Investering
"Deze investering levert ons op het geheel een energiebesparing op van zo'n dertig procent", vertelt wethouder Jan Harmsen. Met de investering is wel een behoorlijk bedrag gemoeid. "Het investeringsbedrag is ongeveer 130.000 euro. Dit is inclusief de werkzaamheden. De LED-lampen gaan circa vier keer langer mee dan de conventionele lamp en besparen vijftig procent energie per jaar. Binnen 5 jaar moet de lamp terugverdiend zijn." Volgens Van de Bunt is het uitvalspercentage bij deze specifieke lampen, dan ook minder dan één procent. "En ze hebben zo'n 50.000 branduren, dat betekent dat ze zo'n tien tot twaalf jaar meekunnen."

Meer uit Tholen

Tholen geniet van 9e Vrijmibotho met extra aandacht voor nieuw talent

THOLEN - Wat ooit in december 2015 begon met een kleine vrijdagmiddagborrel in de Gasthuiskapel van Tholen is inmiddels uitgegroeid tot een groot regionaal evenement op een idyllische locatie: Scheepswerf M. van Duivendijk aan de haven. Ruim 2000 bezoekers genoten vrijdagmiddag van heerlijke drankjes, live muziek, dj's en lekker eten. Dit jaar was er niet één podium maar had de organisatie op het foodplein plaatsgemaakt voor de 'talentstage'.

6 uur geleden
Jonge vrouw pleegt misdrijf in Tholen met babbeltruc: Politie zoekt getuigen

THOLEN - De politie heeft maandagmiddag een burgernetmelding verstuurd vanwege een misdrijf in Tholen waarbij gebruik is gemaakt van een babbeltruc. Er zijn hier meerdere meldingen van binnengekomen in de omgeving.

9 uur geleden
Schade bij kop-staartbotsing op provinciale weg bij Sint Philipsland

SINT PHILIPSLAND - Twee personenauto's waren zondagmiddag betrokken bij een kop-staartbotsing op de Philipsdam (N257) bij Sint Philipsland. Het ongeluk gebeurde richting de rotonde met de Provincialeweg en Slaakdam. Geen van de inzittenden raakte gewond.

17 uur geleden
Inschrijving van zwemvierdaagse De Spetter en Haestinge geopend

SINT-MAARTENSDIJK/THOLEN - De gemeentelijke zwembaden De Spetter in Tholen en Haestinge in Smerdiek houden van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni weer de zwemvierdaagse. Deelnemers kiezen vier momenten in de week waarop ze komen banenzwemmen en halen hiermee geld op voor de stichting Het Vergeten Kind. Inschrijven is nu mogelijk en een deelname kost 7,50 euro. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Maud van Stadlander: 'Ik word gelukkig van de afwisseling' [OP DE WERKVLOER]

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Maud van der Winkel, projectleider bij Stadlander.

1 dag geleden
Tiende editie Avondvierdaagse in Stavenise met twee afstanden

STAVENISSE - Van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni organiseert wandelsportvereniging Oosterscheldestappers in samenwerking met muziekvereniging Euterpe voor de 10e keer de avondvierdaagse in Stavenisse.

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Piet Alkema [LEZERSFOTO]

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

2 dagen geleden