Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente: ‘Langere termijnopvang regelen voor Oekraïense vluchtelingen wordt uitdaging’

Gemeente: ‘Langere termijnopvang regelen voor Oekraïense vluchtelingen wordt uitdaging’

THOLEN - Net zoals alle Nederlandse gemeenten heeft ook Tholen Oekraïense vluchtelingen moeten opvangen. Die opvang verloopt tot nu toe rustig. Dat laat de gemeente weten. De aantallen vluchtelingen schommelen licht, soms vertrekken enkelen en wordt plaatsgemaakt voor nieuwkomers.

Per 28 september vangt de gemeente Tholen 167 Oekraïense vluchtelingen op. Deze worden verdeeld over het Raedthuys (75), de Annewas (53) en het Maartenshof (39) opgevangen. De totale opvangcapaciteit op het eiland is 185. Momenteel zijn dus niet alle bedden bezet. 

Particuliere opvang
Ook de particuliere opvang verloopt volgens de gemeente goed. “Het aantal mensen dat in particuliere opvang een verblijfplaats heeft gevonden loopt langzaam terug” aldus de gemeente. “Dit komt onder andere door terugkeer naar Oekraïne, het stoppen van particuliere opvang en/of sluiting van de particuliere opvang in verband met weersomstandigheden.” Daar waar er problemen zijn of om andere reden de particuliere opvang bij een gastgezin niet verlengd kan worden, probeert de provincie Zeeland een passend alternatief te vinden. “Hierbij moet ook rekening gehouden worden met het aantal beschikbare en/of vrijkomende plaatsen in relatie tot de groepsgrootte waarvoor een nieuwe locatie moet worden gezocht.”

Onderwijs
De Oekraïense kinderen zijn begin september weer begonnen met het volgen van lessen op school. “De kinderen in de basisschoolleeftijd volgen taalklassen in het voormalige pand van CNS De Regenboog aan de Molenvlietsedijk in Tholen”, aldus de gemeente. “De kinderen krijgen in de ochtenduren les in de Taalklas en in de middaguren gaan ze naar de school waar ze staan ingeschreven. Oudere kinderen volgen onderwijs in de Internationale Schakelklas in Bergen op Zoom.”

Langere termijn
De oorlog in Oekraïne houdt aan. “Dit betekent dat we moeten gaan nadenken over manieren om te zorgen voor langere termijnopvang voor de ontheemden in onze gemeente”, aldus het college. “Het crisisteam onderzoekt ook de mogelijkheden tot het langer gebruik maken van de bestaande opvanglocaties. We moeten wel eerlijk zijn. Het aantal mogelijkheden is beperkt. Voor locaties waar op langere termijn huisvesting van ontheemden Oekraïners plaats kan vinden, moet het ‘bestemmingsplan Wonen’ het wel toelaten, en de druk op de woningmarkt is groot. De balans tussen onze starters, woningzoekenden met urgentie, statushouders, arbeidsmigranten en de opvang bij de opvang van Oekraïners in relatie tot de krapte op de woningmarkt is een uitdaging.”

Meer uit Tholen

Zo speelden de Thoolse clubs tijdens de laatste speelronde [SPEELRONDE 22]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 18 mei allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 22.

12 uur geleden
KNMI waarschuwt met code geel voor onweer en wateroverlast in Zeeland

ZEELAND - Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgegeven vanwege onweersbuien en veel regen in een korte tijd, wat kan leiden tot wateroverlast. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 17.00 uur en eindigt pas middernacht. De buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

17 uur geleden
Pinksteren: Een vrije dag voor Nederlanders, maar waarom eigenlijk?

ZEELAND - Pinksteren, de feestdagen die jaarlijks door Nederlanders worden gevierd, brengen een extra vrije dag op maandag met zich mee. Voor velen betekent dit een heerlijk lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk? 

1 dag geleden
Let op: Inhaaldag voor afvalinzameling op Tweede Pinksterdag

THOLEN - Het afval en de grondstoffen van maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, worden pas op zaterdag 25 mei opgehaald. Bekijk de inhaaldata ook op de online afvalkalender van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en in de ZRD-app.

2 dagen geleden
'Meer Zeeuwen langdurig aan het werk na WW-uitkering'

ZEELAND - Na een WW-uitkering blijven mensen langer aan het werk, blijkt uit een analyse van UWV. 73 procent bleef langer dan een jaar achter elkaar aan het werk. Dat is een stijging ten opzichte van eerdere jaren. De krapte op de arbeidsmarkt is een van de oorzaken hiervan.

2 dagen geleden
Gezocht: Gezinnen die wasbare luiers willen testen in de gemeente Tholen

THOLEN - De gemeente Tholen zoekt weer gezinnen die vanaf juni gratis wasbare luiers willen testen. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dat draagt bij aan de gemeentelijke doelstelling om de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen. Wasbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, maar leveren ouders ook een besparing op.

3 dagen geleden
Politie zoekt eigenaren van drie, onder verdachte omstandigheden in beslag genomen, fietsen

THOLEN/ STEENBERGEN- De wijkagenten van Tholen en Steenbergen hebben vrijdagavond drie fietsen in beslag genomen. Dit gebeurde onder verdachte omstandigheden. De politie is via social media op zoek naar de rechtmatige eigenaren van de fietsen. 

3 dagen geleden