Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente krijgt twee historische kanonnen

Gemeente krijgt twee historische kanonnen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft twee historische kanonnen in ontvangst genomen van Blauwwind, het consortium dat de windmolenparken Borssele III en IV bouwt. De kanonnen zijn gevonden op de zeebodem tijdens de aanleg van de windmolenparken en zijn voorlopig tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis. Na de geplande verbouwing van het Muzeeum krijgen ze daar een plek in de vaste opstelling.

De twee antieke kanonnen werden aangetroffen tijdens de zoektocht naar mogelijke explosieven op de zeebodem voorafgaande aan de aanleg van het windmolenpark. “We hebben ze op de kop af twee jaar geleden omhoog getakeld”, vertelt Sil Draaisma van Blauwwind. Draaisma moest snel handelen want de zeebodem verandert met de dag. “Ik heb toen contact opgenomen met wethouder De Jonge met de vraag of de gemeente Vlissingen geïnteresseerd was in de kanonnen. We gebruiken Vlissingen als logistieke uitvalshaven dus dat leek ons de beste plek voor de kanonnen.” Hoewel er in Vlissingen kanonnen in overvloed staat, op de boulevards maar ook als meerpaal langs het Kanaal door Walcheren, bleek het hier om een unieke kans te gaan. De vindplaats werd onderzocht door ADC Archeoprojecten uit Amersfoort waaruit bleek dat het mogelijk was de kanonslopen boven water te krijgen. “We hebben drie archeologische vindplaatsen onderzocht”, legt Joep Verweij uit die de kanonnen in opdracht van ADC boven water takelde. “Een wrak dat was aangetroffen bleek te gaan om een kustvaarder of visser. De twee kanonnen lagen meer dan 30 meter diep onder een laag zand van een halve meter tot tweeëneenhalve meter, het was nog niet eenvoudig om ze naar boven te halen.”

Concretie
De kanonnen zijn zorgvuldig geconserveerd en hebben een jaar lang in een speciaal bad gelegen om de aanwezige chloriden te neutraliseren die verantwoordelijk zijn voor het verder verval van de gietijzeren kanonslopen. Joep Verweij: “Na onderzoek bleek het te gaan om een kanon van het type saker uit 1590 en een michon zo van rond 1700. De saker is gebouwd in Engeland en bijzonder was het dat het kanon gereed was voor gebruik. Er zat een kogel in de loop en voorbereid om te worden afgevuurd. De michon is eveneens gegoten in Engeland. Er waren geen sporen van wrakken bij de kanonslopen aanwezig dus we weten niet van welke schepen ze afkomstig zijn. Sowieso komen de beiden van koopvaarders, de saker mogelijk van een kaperschip.” Het restaureren van de kanonslopen had nog heel wat voeten in aarde. In de loop der jaren had zich een dikke laag concretie aan de lopen gehecht; schelpen, pokken en noem maar op. Van de saker is 470 kilo contrectie verwijderd en van de michon zelfs 600 kilo.

Kanons
Tijdens de overdracht van de twee stukken geschut werd overigens duidelijk dat er hier strikt genomen geen sprake is van kanonnen maar van kanons. “Omdat de kanonnen geplaatst waren op schepen heten ze eigenlijk kanons”, wist wethouder John de Jonge te vertellen. “Marinemensen spreken niet van kanonnen maar van kanons.” De kanonslopen zijn op kosten van Blauwwind opgeknapt en op speciaal vervaardigde rolpaarden geplaatst die zijn gemaakt van antiek eikenhout. Na de herinrichting van het Muzeeum krijgen ze daar een vaste plek in de opstelling.

Meer uit Vlissingen

Vlissingen zoekt een Klimaatburgemeester

VLISSINGEN - Van 11 tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Vlissingen.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek. Het Klimaatburgermeesterschap is voor alle Nederlanders. Of je nou grote activiteiten voor de hele straat organiseert, of andere initiatieven onderneemt waarmee je anderen inspireert iets te doen voor een beter klimaat. Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit. Word jij de Klimaatburgemeester van gemeente Vlissingen? Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.[n]

1 dag geleden
Acteur Raymond Thiry ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Raymond Thiry ontvangt op zondag 8 september in Vlissingen de Career Achievement Award van de 26e editie van het festival Film by the Sea. Dat vindt van 6 tot en met 15 september plaats in Vlissingen en diverse andere Zeeuwse steden. 'De 64-jarige acteur, die beroemd werd met zijn vertolkingen van bikkelharde mannen met (soms) een klein hartje, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film- en televisiewereld', schrijft de festivalorganisatie in een persbericht. Thiry verwierf onder meer bekendheid met zijn rol van 'Luther' in de succesvolle misdaadserie Penoza.

1 dag geleden
'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

2 dagen geleden
Eerste reggaefestival in het Nollebos

VLISSINGEN - Op zaterdag 20 juli wordt de eerste editie van het nieuwe reggaefestival Reggae Rhapsody gehouden op het terrein bij de voormalige sauna in het Nollebos. Vanaf 14 uur treden acht reggaeartiesten op. Het festival wordt georganiseerd door Kenneth en Ingrid Engeldal van de Stichting Cultuur Educatie Muziek Advies (SCEMA).

2 dagen geleden
Politie bemiddelt bij verkeersruzie parkeerterrein Gamma Vlissingen

VLISSINGEN - De politie is dinsdagavond ingezet voor een ongeluk die ontaarde in een verkeersruzie ter hoogte van de Gamma te Vlissingen.

3 dagen geleden
Inbraak bouwkeet Vlissingen, twee fietsen inbeslaggenomen

VLISSINGEN - De politie is gisteravond met meerdere eenheden ingezet voor een inbraak aan de Van de Bossestraat in Vlissingen. De politie heeft twee fietsen in beslag genomen.

3 dagen geleden
Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

4 dagen geleden