Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente krijgt schilderij generaal Deslaurens in bruikleen

Gemeente krijgt schilderij generaal Deslaurens in bruikleen

VLISSINGEN - Uit handen van reserve ritmeester David Jan Bergkotte van Le Souvenir Français au Pays-Bas heeft wethouder Vader een schilderij van de in mei 1940 in Vlissingen gesneuvelde generaal Marcel Deslaurens in ontvangst genomen. De gemeente Vlissingen krijgt het nieuw vervaardigde schilderij in bruikleen en komt op een prominente plek in het stadhuis te hangen.

Generaal Marcel Deslaurens voerde het bevel over de Franse troepen die in de meidagen van 1940 in Zeeland meevochten tegen de Duitse troepen. Op 17 mei 1940 probeerden de in het nauw gedreven Franse troepen in Vlissingen te ontkomen via de boot naar Breskens. Tijdens deze aftocht heeft Deslaurens met een handvol soldaten de toegang tot de veerhaven verdedigd waarbij hij om het leven is gekomen. Op de plek aan de Prins Hendrikweg waar Deslaurens het leven liet staat sinds 2001 een monument waar jaarlijks op 17 mei een herdenking wordt gehouden.

Het schilderij is gemaakt door schilder Renik van Noordt uit Uitgeest, in opdracht van David Jan Bergkotte van Le Souvenir Français au Pays-Bas. Het schilderij verbeeld de laatste momenten van generaal Deslaurens tijdens de strijd met op de achtergrond de rode gloed van Middelburg dat toen in brand stond. “Het is een zo waar mogelijk getrouwe afbeelding,” vertelt Bergkotte. “Het is het laatste moment van generaal Deslaurens aan de hand van ooggetuigenverslagen. Alles klopt: de uniformen en wapens, alles precies zoals het was.” Tijdens de overdracht van het schilderij opperde Thierry van ‘t Hoff, voorzitter van Le Souvenir Français au Pays-Bas dat het wellicht tijd zou worden dat Vlissingen een straat naar de heldhaftige generaal zou vernoemen. Wethouder Vader zegde toe dit voor te leggen aan de straatnamencommissie van de gemeente. Het schilderij komt op een prominente plek op de eerste verdieping van het stadhuis te hangen.

Meer uit Vlissingen

Vlissingen zoekt een Klimaatburgemeester

VLISSINGEN - Van 11 tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Vlissingen.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek. Het Klimaatburgermeesterschap is voor alle Nederlanders. Of je nou grote activiteiten voor de hele straat organiseert, of andere initiatieven onderneemt waarmee je anderen inspireert iets te doen voor een beter klimaat. Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit. Word jij de Klimaatburgemeester van gemeente Vlissingen? Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.[n]

19 uur geleden
Acteur Raymond Thiry ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Raymond Thiry ontvangt op zondag 8 september in Vlissingen de Career Achievement Award van de 26e editie van het festival Film by the Sea. Dat vindt van 6 tot en met 15 september plaats in Vlissingen en diverse andere Zeeuwse steden. 'De 64-jarige acteur, die beroemd werd met zijn vertolkingen van bikkelharde mannen met (soms) een klein hartje, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film- en televisiewereld', schrijft de festivalorganisatie in een persbericht. Thiry verwierf onder meer bekendheid met zijn rol van 'Luther' in de succesvolle misdaadserie Penoza.

19 uur geleden
'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

1 dag geleden
Eerste reggaefestival in het Nollebos

VLISSINGEN - Op zaterdag 20 juli wordt de eerste editie van het nieuwe reggaefestival Reggae Rhapsody gehouden op het terrein bij de voormalige sauna in het Nollebos. Vanaf 14 uur treden acht reggaeartiesten op. Het festival wordt georganiseerd door Kenneth en Ingrid Engeldal van de Stichting Cultuur Educatie Muziek Advies (SCEMA).

2 dagen geleden
Politie bemiddelt bij verkeersruzie parkeerterrein Gamma Vlissingen

VLISSINGEN - De politie is dinsdagavond ingezet voor een ongeluk die ontaarde in een verkeersruzie ter hoogte van de Gamma te Vlissingen.

2 dagen geleden
Inbraak bouwkeet Vlissingen, twee fietsen inbeslaggenomen

VLISSINGEN - De politie is gisteravond met meerdere eenheden ingezet voor een inbraak aan de Van de Bossestraat in Vlissingen. De politie heeft twee fietsen in beslag genomen.

2 dagen geleden
Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

4 dagen geleden