Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente knapt strandje op: ‘Geen grote investeringen’

Gemeente knapt strandje op: ‘Geen grote investeringen’

SINT MAARTENSDIJK - De gemeente Tholen is best bereid het strandje bij Smerdiek op te knappen, maar gaat geen grote zak geld beschikbaar stellen om de kering te herstellen. Dat zou zo’n twee ton kosten en wethouder Frank Hommel vraagt zich af of het dat wel waard is. “Er kan gewoon gezwommen worden, alleen wat minder lang dan wanneer het zou werken”, zo zegt hij.

De VVD wilde dat het strandje bij Sint Maartensdijk wordt hersteld, zodat zwemliefhebbers komend zwemseizoen kunnen zwemmen. Zwembad de Haestinge is namelijk vanwege renovatie gesloten. “Het strandje tussen Smerdiek en Gorishoek voldeed in het verleden prima, maar door technische problemen is dat niet meer het geval”, aldus Anco Fase van de VVD. De VVD’er wilde dat het Thools college serieus onderzoekt of het mogelijk is om de kering van het strandje bij Sint Maartensdijk terug in een dermate technische staat te brengen dat er weer gezwommen kan worden.

Campings

“We willen dat het weer werkt zoals het ooit bedoeld was. Dan kan het strandje dit voorjaar en zomer dienen als een goed alternatief voor zwembad Haestinge dat dit seizoen gesloten is.vZo kunnen de inwoners, toeristen maar vooral kinderen uit Sint Maartensdijk en omstreken toch op een veilige manier veel zwemplezier hebben. Naast de vraag van inwoners zou het college bijvoorbeeld ook de Dorpstafel, campings en aangelegen horeca kunnen betrekken bij dit onderzoek om draagvlak te vergroten en eventueel middelen te vinden”, opperde hij.

Onderzoek

De gemeente laat nu weten: “De kering bij het strandje is jaren geleden aangelegd met als functie het water vast te houden zodat er langer water bleef staan om te kunnen zwemmen. Deze is in zeer slechte staat. De kosten voor het vervangen van de kering worden geschat 200.000 euro. Daarbij is dan ook de vraag of deze investering voldoende toegevoegde waarde oplevert. We hebben hier nu eenmaal te maken met getijde en een kering zal ervoor kunnen zorgen dat het water ongeveer drie uur langer zal blijven staan, maar niet voortdurend. Bij het vasthouden van het water is ook de vraag of de waterkwaliteit gewaarborgd blijft. Dit moet nader worden onderzocht en pas voor seizoen ‘22 zal duidelijk zijn of volledig herstel van de kering mogelijk is”, zo antwoord het college.

Reparaties

Wethouder Frank Hommel laat weten dat de gemeente wel gaat voor ene opknapbeurtje van het strandje. “We zullen kleine reparaties verrichten aan de kering, waardoor het water bij laag water iets langer blijft staan, ook gaan we het strand egaliseren en schoonmaken”, zegt hij. Verder gaat Tholen kijken wat er voor volgend jaar mogelijk is en wat de kosten zijn. “Voor het opknappen van het strandje kunnen vereveningsgelden worden ingezet van de bouw van recreatiepark Wulpdal. De projectontwikkelaar staat er voor open de gelden hiervoor in te zetten”, zo weet men. 

Meer uit Tholen

Zo voorkom je dat de vlam in de pan slaat: 'Kook met liefde'

THOLEN - Het overkwam onlangs een paar inwoners van Tholen: De vlam sloeg in de pan. Ze slaagden er zelf in het vuur te blussen met een blusdeken. Ronald van Leeuwen, medewerker Brandveilig Leven bij Veiligheidsregio Zeeland, vertelt wat je wel en niet moet doen als de vlam in de pan slaat.

6 minuten geleden
Accelerando kijkt uit naar 9e editie van Kidz in Concert

SINT-ANNALAND - De Stallandse muziekvereniging en basisschool De Casembroot organiseren op zaterdag 9 maart de uitvoering Kidz in Concert. Het concert vindt plaats in de sportzaal van De Wellevaete.

2 uur geleden
The Crazy Little Things doen tribute aan Queen in volle zaal Sint Philipsland

SINT PHILIPSLAND - De Bergse band Crazy Little Things heeft vrijdagavond een indrukwekkend optreden neergezet in Sint Philipsland. Dorpshuis De Wimpel was het podium voor deze tributeband van Queen. Met de Fluplandse Marijn Geluk als leadzanger zorgde de band voor een prachtige voorstelling. 

6 uur geleden
Thoolse verenigingen ontvangen cheque voor inclusieve speeltuinen

THOLEN - Wethouder Corniel van Leeuwen heeft deze week aan vier speeltuinverenigingen op Tholen een cheque overhandigd. Elke vereniging ontvangt een bedrag van 25.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speeltuinen 'inclusief' maken, zodat alle kinderen kunnen genieten van het spelen.

1 dag geleden
Ruim 6 miljoen euro voor Zeeuwse innovaties: 'Er liggen grote uitdagingen'

THOLEN - Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen dit jaar een subsidie aanvragen voor een innovatief project. Er is een subsidiepot van ruim 6 miljoen euro uit het programma OPZuid. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die innovatieve oplossingen bieden op het gebied van energie, klimaat, landbouw, grondstoffen en voeding/gezondheid. De eerste subsidieronde loopt tot medio april.

1 dag geleden
Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

1 dag geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

2 dagen geleden