Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Kapelle: ‘Plan voor nieuw oorlogsmuseum in Kapelle niet haalbaar’

Gemeente Kapelle: ‘Plan voor nieuw oorlogsmuseum in Kapelle niet haalbaar’

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders stelt dat het beoogde plan voor een nieuw oorlogsmuseum in Kapelle niet haalbaar is. De kosten worden op 3,6 miljoen euro geschat en dat geld is in bijna 2 jaar nog niet bij elkaar gebracht, verklaart de gemeente Kapelle. 

Stichting Vitality wil bij de Franse militaire begraafplaats in Kapelle een nieuw museum - Memorial 40-45 Kapelle - bouwen ter vervanging van het huidige oorlogsmuseum Vitality. In 2019 besloot de gemeente Kapelle medewerking te verlenen aan dit initiatief als het financieel haalbaar zou zijn. Dan zou ze 40.000 euro subsidie beschikbaar stellen. 

Begin 2020 zijn de plannen voor Memorial 40-45 gepresenteerd. De kosten worden op 3,6 miljoen geschat, die via donaties en subsidies vanuit allerlei organisaties, overheden en het (Franse) bedrijfsleven bijeengebracht zouden moeten worden. ‘Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en heeft ons college geconstateerd dat het bedachte plan niet haalbaar is, ondanks de actieve inspanningen vanuit Memorial 40-45 om gelden te verwerven’, laat de Kapelse wethouder Jon Herselman weten. ‘In een gesprek en brief hebben wij ons standpunt toegelicht. Daarbij hebben wij ook aangegeven welke kansen er naar onze mening liggen om een Memorial bij de Franse militaire begraafplaats te realiseren.’ 

Samen met de museumorganisatie wil de gemeente de mogelijkheden onderzoeken voor een samenwerking met musea op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, waaronder het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. ‘In deze samenwerking kan dan op een beperkt perceel bij de Franse militaire begraafplaats een passend gebouw worden gerealiseerd.’

Meer uit Reimerswaal

Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

1 dag geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

1 dag geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

2 dagen geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

3 dagen geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

4 dagen geleden
Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

4 dagen geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

5 dagen geleden