Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Borsele viert jubileum op bescheiden wijze

Gemeente Borsele viert jubileum op bescheiden wijze

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele viert op bescheiden wijze haar vijftigjarig bestaan. Het jubileumjaar is zaterdag van start gegaan met een ontbijt voor vijftig inwoners die in januari jarig zijn. Burgemeester Gerben Dijksterhuis, de wethouders én Zeeuwse Sien aten een hapje mee in raadsboerderij Stenevate in Heinkenszand.

Het ontbijt was de eerste van een aantal activiteiten in het kader van het vijftigjarig bestaan. In 1970 werden de toenmalige gemeenten Borssele, Baarland, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, ‘s-Heer Abtskerke, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande, Ovezande en de dorpen Nieuwdorp en Lewedorp, die deel uitmaakten van de gemeente ‘s-Heer Arendskerke, samengevoegd tot één gemeente Borsele. “Het gaat hartstikke goed. Iedereen is blij met hoe het nu gaat”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Mensen voelen zich inwoner van de gemeente Borsele, maar zijn in de eerste plaats inwoner van Baarland, Nisse of Borssele. Dat vind ik goed. Het gaat de laatste tijd vaak over herindelingen, maar wij hebben daaraan geen behoefte. We kunnen alles prima zelf.”

Sober

De gemeenteraad heeft eerder 80.000 euro vrijgemaakt om de verjaardag te vieren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat gehalveerd, omdat de gemeente voor een grote bezuinigingsopgave staat. Ze wil kijken hoe ver ze met 40.000 euro komt. “Het betekent niet dat we het sober vieren. Er is ontzettend veel te doen.”

't Kerkje

De eerstvolgende activiteit is een jubileumvoorstelling op zondag 8 maart in ‘t Kerkje van Ellesdiek. Cabaretière Katinka Polderman, geboren in ‘s-Heer Abtskerke, schrijver Rinus Spruit en het duo Rowenna Otte en Julio Melio treden op. De voorstelling is gratis te bezoeken. Kaarten kunnen worden gereserveerd via [email protected] en 0113-612681.

Braderie

Een hoogtepunt in het jubileumjaar moet de open dag van de gemeente worden, die op zaterdag 11 juli is in Heinkenszand. “We sluiten dan aan bij de langste braderie van Zeeland. We willen dan laten zien wat we in huis hebben.” Een aantal hulpdiensten en veiligheidspartners werken mee aan de dag. Zaterdag 22 augustus is er in Hoedekenskerke een bijzondere aflevering van het Borsels Korenfestival. Op verschillende plekken in het dorp treden koren op. Wie in 2020 vijftig jaar wordt maakt kans op kaartjes voor een bijzondere rit in de stoomtrein richting het korenfestival.

De laatste grote activiteit is een jubileumfeest in De Stenge in Heinkenszand. Op vrijdag 6 november vindt daar een feest plaats met onder meer coverband The Moon.

Een aantal lokale bands, die hebben meegedaan aan Spectra, krijgen ook een podium. Ook voor deze avond is de entree gratis.

Wandeltocht

Naast alle rote activiteiten is er meer te doen in het kader van het jubileum. Zo planten kinderen jubileumbomen tijdens de Boomfeestdag, is er een wandeltocht van Borsele Beweegt en Stichting Landschapspark Borsele op zaterdag 6 juni en zijn er muziek- en activiteitendagen in de verzorgingshuizen in de gemeente. Tot slot komt de culturele raad met een kunstzinnige uitdaging voor alle amateurkunstenaars in de gemeente Borsele.

Meer uit Beveland

Handbal in de lift op de Bevelanden

HEINKENSZAND - De handbalsport begint weer op te bloeien in de Bevelandse gemeenten en dat smaakt naar meer voor handbalvereniging GSC in Heinkenszand. Bij de club begint dinsdag (2 april) een nieuw jeugdelftal.

7 uur geleden
Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

13 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

14 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

14 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

16 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

17 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

18 uur geleden