Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Borsele viert jubileum op bescheiden wijze

Gemeente Borsele viert jubileum op bescheiden wijze

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele viert op bescheiden wijze haar vijftigjarig bestaan. Het jubileumjaar is zaterdag van start gegaan met een ontbijt voor vijftig inwoners die in januari jarig zijn. Burgemeester Gerben Dijksterhuis, de wethouders én Zeeuwse Sien aten een hapje mee in raadsboerderij Stenevate in Heinkenszand.

Het ontbijt was de eerste van een aantal activiteiten in het kader van het vijftigjarig bestaan. In 1970 werden de toenmalige gemeenten Borssele, Baarland, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, ‘s-Heer Abtskerke, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande, Ovezande en de dorpen Nieuwdorp en Lewedorp, die deel uitmaakten van de gemeente ‘s-Heer Arendskerke, samengevoegd tot één gemeente Borsele. “Het gaat hartstikke goed. Iedereen is blij met hoe het nu gaat”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Mensen voelen zich inwoner van de gemeente Borsele, maar zijn in de eerste plaats inwoner van Baarland, Nisse of Borssele. Dat vind ik goed. Het gaat de laatste tijd vaak over herindelingen, maar wij hebben daaraan geen behoefte. We kunnen alles prima zelf.”

Sober

De gemeenteraad heeft eerder 80.000 euro vrijgemaakt om de verjaardag te vieren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat gehalveerd, omdat de gemeente voor een grote bezuinigingsopgave staat. Ze wil kijken hoe ver ze met 40.000 euro komt. “Het betekent niet dat we het sober vieren. Er is ontzettend veel te doen.”

't Kerkje

De eerstvolgende activiteit is een jubileumvoorstelling op zondag 8 maart in ‘t Kerkje van Ellesdiek. Cabaretière Katinka Polderman, geboren in ‘s-Heer Abtskerke, schrijver Rinus Spruit en het duo Rowenna Otte en Julio Melio treden op. De voorstelling is gratis te bezoeken. Kaarten kunnen worden gereserveerd via [email protected] en 0113-612681.

Braderie

Een hoogtepunt in het jubileumjaar moet de open dag van de gemeente worden, die op zaterdag 11 juli is in Heinkenszand. “We sluiten dan aan bij de langste braderie van Zeeland. We willen dan laten zien wat we in huis hebben.” Een aantal hulpdiensten en veiligheidspartners werken mee aan de dag. Zaterdag 22 augustus is er in Hoedekenskerke een bijzondere aflevering van het Borsels Korenfestival. Op verschillende plekken in het dorp treden koren op. Wie in 2020 vijftig jaar wordt maakt kans op kaartjes voor een bijzondere rit in de stoomtrein richting het korenfestival.

De laatste grote activiteit is een jubileumfeest in De Stenge in Heinkenszand. Op vrijdag 6 november vindt daar een feest plaats met onder meer coverband The Moon.

Een aantal lokale bands, die hebben meegedaan aan Spectra, krijgen ook een podium. Ook voor deze avond is de entree gratis.

Wandeltocht

Naast alle rote activiteiten is er meer te doen in het kader van het jubileum. Zo planten kinderen jubileumbomen tijdens de Boomfeestdag, is er een wandeltocht van Borsele Beweegt en Stichting Landschapspark Borsele op zaterdag 6 juni en zijn er muziek- en activiteitendagen in de verzorgingshuizen in de gemeente. Tot slot komt de culturele raad met een kunstzinnige uitdaging voor alle amateurkunstenaars in de gemeente Borsele.

Meer uit Beveland

Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

9 uur geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

13 uur geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

14 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

1 dag geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

1 dag geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

2 dagen geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

2 dagen geleden