Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

HEINKENSZAND - Van 20 keer naar 2 keer per jaar. Op zo’n 30 locaties in 8 dorpen maait de gemeente Borsele voortaan alleen nog ieder halfjaar. Dat gebeurt in Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. “Het is goed voor de biodiversiteit en daarmee de fruitteelt en voor onze portemonnee”, zegt wethouder Arno Witkam.

Inwoners reageren volgens Witkam wisselend op het nieuwe maaibeleid. “Sommige mensen moeten wennen aan het langere gras.” Als er 2 keer per jaar gemaaid wordt, komt het groen tussen de 15 en 60 centimeter hoog te staan, schat de gemeente. Kruiden en bloemen krijgen dan meer tijd om te groeien en zo vermindert de hoeveelheid grassen in een veld. 

De aangewezen locaties in de 8 dorpen worden voortaan een keer in de periode van half mei tot half juni en een keer in de periode van eind augustus tot begin oktober gemaaid. “De randen van de grasvelden blijven we 17 keer per jaar maaien.” 

Bloemenzee

Uit een analyse blijkt volgens Borsele dat ze bijna 50 hectare gras, exclusief sportvelden, intensief maait. “Kort gemaaid gras scoort laag op biodiversiteitswaarde.” Dat is, simpel gezegd, de hoeveelheid verschillende plant- en diersoorten dat voorkomt in een gebied. “Daarnaast is de gemeente veel tijd kwijt met maaien.” De nieuwe werkwijze moet het aantal inheemse plant- en diersoorten vergroten. “Borsele heeft niet voor niets de Zeeuwse Bijenstrategie ondertekend.” Het gemeenteraadsbesluit om te bezuinigen op het openbaar groen is aanleiding om deze verandering versneld door te voeren. “Ook vragen inwoners de laatste jaren steeds vaker om de buitenruimte met meer oog voor biodiversiteit te beheren.”

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een hoge diversiteit is belangrijk voor een stabiel ecosysteem en natuurlijke processen, zoals fruitbestuiving. De eerste resultaten van de nieuwe werkwijze zijn volgens Borsele al zichtbaar. “In Heinkenszand is er een zee van madeliefjes en paardenbloemen zichtbaar. In de wijk Over de Dijk komen orchideeën tot ontwikkeling. En een werkgroep uit Driewegen adviseerde de gemeente om de pinksterbloemen te laten staan.”

De gemeente gaat in gesprek met dorpsraden om meer locaties aan te wijzen voor de nieuwe manier van groenbeheer. Daarnaast onderzoekt ze hoe ze het machinepark kan aanpassen om nog meer grasvelden op de nieuwe wijze te beheren.

Meer uit Beveland

Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

8 uur geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

11 uur geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

1 dag geleden
Dode gevonden in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, bewoonster aangehouden

WOLPHAARTSDIJK -  In een arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode bewoner gevonden. 'Zijn doodsoorzaak wordt onderzocht', aldus de politie. 'Een bewoonster is aangehouden.' De politie onderzoekt of zij betrokken is bij het incident.

1 dag geleden
Den Inkelcross is 9 december Zeeuws Kampioenschap

KRUININGEN - De Den Inkelcross in Kruiningen is aangewezen als het Zeeuws Kampioenschap Cross 2024. De bekende veldloop in het Den Inkelbos bij Kruiningen wordt gehouden op zaterdag 9 december. De organisatie is in handen van atletiekvereniging AV'56 in Goes. 

2 dagen geleden
Sinterklaas arriveert met een brandweerwagen in Colijnsplaat na het missen van de boot

COLIJNSPLAAT- Groot feest was het zaterdagmiddag in Colijnsplaat. Want ook daar bracht de Sint samen met zijn pieten een bezoekje. In eerste instantie was het nog spannend of Sinterklaas wel zou komen want aan boord van de stoom(vissers)boot Pieternella waren alleen pieten! Sinterklaas arriveerde gelukkig later met een brandweerwagen. Hij had zich verslapen en de boot gemist. 

2 dagen geleden
Sinterklaasintocht is weer een waar feestje in Goes

GOES - Wat een feest in Goes! Sinterklaas en zijn pieterbazen zijn zaterdagmiddag aangekomen in de stadshaven.

3 dagen geleden