Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

HEINKENSZAND - Van 20 keer naar 2 keer per jaar. Op zo’n 30 locaties in 8 dorpen maait de gemeente Borsele voortaan alleen nog ieder halfjaar. Dat gebeurt in Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. “Het is goed voor de biodiversiteit en daarmee de fruitteelt en voor onze portemonnee”, zegt wethouder Arno Witkam.

Inwoners reageren volgens Witkam wisselend op het nieuwe maaibeleid. “Sommige mensen moeten wennen aan het langere gras.” Als er 2 keer per jaar gemaaid wordt, komt het groen tussen de 15 en 60 centimeter hoog te staan, schat de gemeente. Kruiden en bloemen krijgen dan meer tijd om te groeien en zo vermindert de hoeveelheid grassen in een veld. 

De aangewezen locaties in de 8 dorpen worden voortaan een keer in de periode van half mei tot half juni en een keer in de periode van eind augustus tot begin oktober gemaaid. “De randen van de grasvelden blijven we 17 keer per jaar maaien.” 

Bloemenzee

Uit een analyse blijkt volgens Borsele dat ze bijna 50 hectare gras, exclusief sportvelden, intensief maait. “Kort gemaaid gras scoort laag op biodiversiteitswaarde.” Dat is, simpel gezegd, de hoeveelheid verschillende plant- en diersoorten dat voorkomt in een gebied. “Daarnaast is de gemeente veel tijd kwijt met maaien.” De nieuwe werkwijze moet het aantal inheemse plant- en diersoorten vergroten. “Borsele heeft niet voor niets de Zeeuwse Bijenstrategie ondertekend.” Het gemeenteraadsbesluit om te bezuinigen op het openbaar groen is aanleiding om deze verandering versneld door te voeren. “Ook vragen inwoners de laatste jaren steeds vaker om de buitenruimte met meer oog voor biodiversiteit te beheren.”

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een hoge diversiteit is belangrijk voor een stabiel ecosysteem en natuurlijke processen, zoals fruitbestuiving. De eerste resultaten van de nieuwe werkwijze zijn volgens Borsele al zichtbaar. “In Heinkenszand is er een zee van madeliefjes en paardenbloemen zichtbaar. In de wijk Over de Dijk komen orchideeën tot ontwikkeling. En een werkgroep uit Driewegen adviseerde de gemeente om de pinksterbloemen te laten staan.”

De gemeente gaat in gesprek met dorpsraden om meer locaties aan te wijzen voor de nieuwe manier van groenbeheer. Daarnaast onderzoekt ze hoe ze het machinepark kan aanpassen om nog meer grasvelden op de nieuwe wijze te beheren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Burgemeester Borsele gaat op zomerstageweek

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele gaat ook dit jaar weer op zomerstage.

18 uur geleden
ZLM Tour wordt verplaatst naar 2022

De 33e editie van de ZLM Tour zal pas in 2022 worden verreden. Door corona wordt de wielerwedstrijd, die volgende maand zou plaatsvinden in onder meer Zeeland, toch afgeblazen.

20 uur geleden
Wandelliefhebbers lopen de Zeeuwse Wandelroute

Eén lange wandeltocht bestaande uit 100 verschillende routes dwars door de provincie; meld je ook aan en doe mee aan de Zeeuwse Wandelroute van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Op zaterdag 22 mei lopen de deelnemers allemaal een stukje van de ruim 530 kilometer lange route over het Wandelnetwerk Zeeland.

20 uur geleden
Welke Goese ondernemer verdient de Groene Pluim?

GOES - Bedrijven die goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen, maken kans op de Groene Pluim. Aanmelden of iemand voordragen voor deze jaarlijkse onderscheiding kan tot 4 juni.

1 dag geleden
Boekentip: ‘Vogeleiland’ van Marion Pauw

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin een leestip. Dit keer beveelt Jacqueline Lamper ‘Vogeleiland’ van Marion Pauw aan.“Een lekkere spannende tip van eigen bodem”, zegt Lamper. ‘De boeken van Marion Pauw lees ik erg graag en zeker het spannende genre. Vogeleiland heeft me verrast, wat een geweldig boek!”

1 dag geleden
Fietstocht Hart, Hap en Trap op 12 juni

GOES - Op zaterdag 12 juni is er een fietstocht door Zuid-Beveland onder de naam Hart, hap en trap. Deelnemers brengen geld bijeen voor de Stichting Hart voor Vrouwen en fietsen naar keuze 30 of 50 km.

1 dag geleden
Erwin Koole grijpt met CompKart eerste overwinning bij kartrace in Venray

WOLPHAARSTDIJK - Coureurs in Nederland en België zullen ze niet gemist hebben: de karts van het merk CompKart. Dit seizoen niet alleen nieuw op de circuits, maar ook herkenbaar in het fluorescerende geel, maar bovenal bloedsnel. In de afgelopen weken stonden rijders in een CompKart al drie keer op het podium waarvan de laatste tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series. Erwin Koole (17) uit Wolphaartsdijk won het dagklassement in de IAME X30 Senior nationaal-klasse.

1 dag geleden