Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

HEINKENSZAND - Van 20 keer naar 2 keer per jaar. Op zo’n 30 locaties in 8 dorpen maait de gemeente Borsele voortaan alleen nog ieder halfjaar. Dat gebeurt in Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. “Het is goed voor de biodiversiteit en daarmee de fruitteelt en voor onze portemonnee”, zegt wethouder Arno Witkam.

Inwoners reageren volgens Witkam wisselend op het nieuwe maaibeleid. “Sommige mensen moeten wennen aan het langere gras.” Als er 2 keer per jaar gemaaid wordt, komt het groen tussen de 15 en 60 centimeter hoog te staan, schat de gemeente. Kruiden en bloemen krijgen dan meer tijd om te groeien en zo vermindert de hoeveelheid grassen in een veld. 

De aangewezen locaties in de 8 dorpen worden voortaan een keer in de periode van half mei tot half juni en een keer in de periode van eind augustus tot begin oktober gemaaid. “De randen van de grasvelden blijven we 17 keer per jaar maaien.” 

Bloemenzee

Uit een analyse blijkt volgens Borsele dat ze bijna 50 hectare gras, exclusief sportvelden, intensief maait. “Kort gemaaid gras scoort laag op biodiversiteitswaarde.” Dat is, simpel gezegd, de hoeveelheid verschillende plant- en diersoorten dat voorkomt in een gebied. “Daarnaast is de gemeente veel tijd kwijt met maaien.” De nieuwe werkwijze moet het aantal inheemse plant- en diersoorten vergroten. “Borsele heeft niet voor niets de Zeeuwse Bijenstrategie ondertekend.” Het gemeenteraadsbesluit om te bezuinigen op het openbaar groen is aanleiding om deze verandering versneld door te voeren. “Ook vragen inwoners de laatste jaren steeds vaker om de buitenruimte met meer oog voor biodiversiteit te beheren.”

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een hoge diversiteit is belangrijk voor een stabiel ecosysteem en natuurlijke processen, zoals fruitbestuiving. De eerste resultaten van de nieuwe werkwijze zijn volgens Borsele al zichtbaar. “In Heinkenszand is er een zee van madeliefjes en paardenbloemen zichtbaar. In de wijk Over de Dijk komen orchideeën tot ontwikkeling. En een werkgroep uit Driewegen adviseerde de gemeente om de pinksterbloemen te laten staan.”

De gemeente gaat in gesprek met dorpsraden om meer locaties aan te wijzen voor de nieuwe manier van groenbeheer. Daarnaast onderzoekt ze hoe ze het machinepark kan aanpassen om nog meer grasvelden op de nieuwe wijze te beheren.

Meer uit Beveland

Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

6 uur geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

6 uur geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

6 uur geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

7 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

7 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

8 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden