Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente belooft het goed te maken met skaters in Wemeldinge

Gemeente belooft het goed te maken met skaters in Wemeldinge

WEMELDINGE - Dat de buitendienst van de gemeente Kapelle de zelfgemaakte attributen heeft weggehaald bij de skatebaan in Wemeldinge kan wethouder Jon Herselman wel uitleggen. “Maar ze hadden niet vernietigd mogen worden”, zegt hij. “Daarvoor hebben we onze excuses aangeboden. We gaan iets terugdoen om het goed te maken.”

Noah, Cas, Milan, Mikan en nog een groep jongeren skaten al jaren op de baan aan de Chezeeweg. Omdat ze een bankje misten, timmerde Noah er gewoon zelf een in elkaar met zijn broertje Sieb en hun vader. “Dat bankje is later weggehaald”, vertelt Noah, “maar we willen graag ergens kunnen zitten.” Nu doen ze dat soms op de schans, maar dat is niet veilig, want daar zitten ze stuntende skaters in de weg.

Door de jaren heen zijn er wensen ontstaan om de skatebaan te vernieuwen. Noah en zijn vrienden toonden zich zelfredzaam en maakten onlangs met ijzer en hout zelf skateobjecten, zoals een quarter (schans), kicker en box. Tot zijn stomme verbazing waren die niet veel later verdwenen. De buitendienstmedewerkers bleken ze vernietigd te hebben. “Echt klote”, reageert Noah. “Zonde van mijn tijd en geld. Per attribuut zijn we er zo’n week mee bezig geweest om het te maken.” In gesprek met de jongens en jongerenwerker Souliman Abali van de gemeente Kapelle legde wethouder Jon Herselman uit dat de attributen zijn weggehaald uit veiligheidsoverwegingen. “Hoe goed bedoeld ook dat zij zelf iets gemaakt hebben, de gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van speeltuinen en skatebanen. Toestellen moeten gekeurd zijn voordat ze gebruikt kunnen worden. Maar ik begrijp dat ze boos waren dat de attributen vernieutigd zijn. Dat had niet mogen gebeuren en daarom doen we iets terug. We gaan de skatevoorziening anders inrichten en er iets bij plaatsen. Ik heb met de jongens afgesproken dat ze een tekening maken van wat ze missen.”

Pannakooi

Daar hebben Noah en de anderen genoeg ideeën voor. In een brief aan de gemeente schreven ze eerder al dat de skateattributen verzakt of roestig zijn. “De rail staan te hoog, die zouden we graag lager willen. We zouden ook graag een lagere box en een tweede quarter willen hebben, zodat we heen en weer kunnen skaten.” Daarvoor zijn ze best bereid de pannakooi op te offeren. “Die wordt toch weinig gebruikt, omdat het voetbalveld hiernaast is.” De pannakooi is een voorziening voor jongere kinderen en kan volgens de jongens beter centraler in het dorp, dichter bij de scholen, staan. Dan kan de skatebaan slimmer worden ingericht, met meer ruimte om te rollen. “Nu rijden we soms tegen de voetbalkooi aan, omdat die te dicht op de skatebaan staat.”

Ook vragen ze om een bankje, vaste prullenbak en verlichting. “Nu gaan we in de winter naar het dorpsplein, omdat dat wel verlicht is, maar dat veroorzaakt overlast bij de omwonenden.” Van het naastgelegen terrein van de schutterij waait er zand op de skatebaan en dat is funest voor de wieltjes. “Rubberplaten tussen de hekken zou het zand al tegenhouden”, zegt Abali. En als er na het snoeien van de bomen langs het aangrenzende voetbalveld beter wordt opgeruimd, scheelt dat takjes op de baan. Dat skate een stuk beter. De jongens steken de koppen bij elkaar om met Abali van hun wensen een tekening te maken. “Het zou mooi zijn als de skatebaan voor de zomervakantie vernieuwd is. Dan kunnen we lekker skaten als we vrij zijn.”

Meer uit Reimerswaal

Vitaal Reimerswaaldag voor 65-plussers in Krabbendijke

KRUININGEN - Inwoners van 65 jaar en ouder uit Krabbendijke, Rilland en Oostdijk kunnen hun gezondheid gratis laten testen op de Vitaal Reimerswaaldag in Krabbendijke op woensdag 15 mei.

3 uur geleden
Voor Pim Fontijn is dansen zijn lust en zijn leven: 'Sinds mijn 19e heb ik niet meer gewerkt'

KRABBENDIJKE - Pim Fontijn is bekend van zijn zumbalessen in Kruiningen en Krabbendijke. Hij staat vol energie op het podium. Tegenwoordig is dat in de buurt, maar Pim heeft jaren als danser door Europa getoerd met de Duitse danceact Scooter. "Ik was een party animal. Iedere dag, bam! Gaan met die hap!", vertelt Pim. Totdat hij een burn-out kreeg.

1 dag geleden
Yerseke staat volgende week in teken van avondvierdaagse

YERSEKE - In Yerseke begint maandag een nieuwe editie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

1 dag geleden
Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

2 dagen geleden
Herdenking Lancaster-bemanning maandag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke wordt maandagochtend het vliegtuigongeluk met de Engelse Lancaster in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

2 dagen geleden
Muzikaal cabaret van Maartje & Kine vrijdagavond in Rilland

RILLAND - Maartje & Kine brengen vrijdagavond muzikaal cabaret met 'Hoge Noot' in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland.

3 dagen geleden
Rommelroute door Kapelse wijk Eliwerve zaterdag

KAPELLE - Zaterdag (11 mei) vanaf 9.30 uur houden bewoners van de wijk Eliwerve in Kapelle voor de derde keer een rommelroute.

4 dagen geleden