Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente aan de slag met woonwagenkamp

Gemeente aan de slag met woonwagenkamp

THOLEN - De gemeenteraad van Tholen wordt deze week gevraagd om in te stemmen met de startnotitie Plan van Aanpak voor het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk. Daarnaast wordt gevraagd om een bedrag van 50.000 euro voor de inhuur van een extern bureau, omdat de gemeente zelf niet de benodigde kennis en kunde in huis heeft. Het Plan van Aanpak moet ervoor zorgen dat het woonwagenkamp weer schoon, heel en veilig wordt.

"Het huidige beeld van de gestalde zaken op het 'sloopterrein' en het diffuse beeld op de standplaatsen met betrekking tot energieleverantie, leefbaarheid en openbare orde en veiligheidsrisico's stroken niet met het beeld dat de gemeente heeft bij een schone, hele en veilige locatie", stelt de gemeente Tholen. En daarom wil de gemeente in samenspraak met de Stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland én de bewoners van het woonwagenkamp een Plan van Aanpak opstellen.

Gezamenlijke aanpak

Het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk bevindt zich op een terrein dat dateert uit 1974. Er zijn vijf woonwagenstandplaatsen inclusief sanitaire units. Het terrein met hierop de standplaatsen is in bezit van de Stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland. Het omliggende openbaar gebied zoals de weg, groen en werkterrein is in bezit van de gemeente Tholen. De gemeente zorgt er onder andere voor dat het afval wordt opgehaald en dat het groen wordt bijgehouden. De Stichting beheert en onderhoudt de standplaatsen en voorzieningengebouwen. Gezamenlijk willen zij nu het volledige terrein aanpakken.

Uitgangspunten

In de startnotitie Plan van Aanpak zijn al een aantal uitgangspunten genoteerd. Zo willen de stichting en de gemeente ervoor zorgen dat de woonwagenlocatie weer voldoet aan 'schoon, heel en veilig' en de locatie moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Ook het openbaar gebied moet aangepakt worden, zodat het een passende uitstraling heeft naar de omgeving toe en er mogen geen bedrijfsmatige activiteiten meer op het terrein plaatsvinden. Als uitgangspunt wordt ook aangehouden dat de woonwagenlocatie aangesloten moet zijn op de omgeving, een open structuur moet hebben en van buitenaf zichtbaar moet zijn. "Er komen duidelijke en handhaafbare overgangen tussen openbaar gebied en privéterrein en duidelijkheid in relatie tot de Stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland over de verhuur van standplaatsen, woonwagens en het beheer ervan. Last but not least wil de gemeente Tholen de relatie en communicatie met bewoners verbeteren door sociaal beheer in te stellen.

Extra woonwagens

Naast de aanpak van de woonwagenlocatie aan de Oudelandsedijk gaat de gemeente Tholen ook een woonbehoefteonderzoek uit (laten) voeren. Op 12 juli 2018 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een nieuw beleid vastgesteld omtrent woonwagens. "Een belangrijk uitgangspunt in het nieuwe beleid vormt de verplichting voor de gemeente zich in te spannen om de woonwagencultuur te behouden en deze wijze van wonen op te nemen in het Volkshuisvestingsbeleid." Daarnaast staat in dit beleid dat een woningzoekende woonwagenbewoner binnen een redelijke termijn kans moet hebben op een standplaats. "Naar aanleiding van de uitkomst van het woonbehoefteonderzoek wenst de gemeente het aantal woonwagenstandplaatsen binnen de gemeente Tholen opnieuw te bepalen." Zo kan het zomaar zijn dat er toch een aantal woonwagenstandplaatsen bij gaan komen in de gemeente Tholen.

Als de gemeenteraad instemt met deze startnotitie, wil de gemeente eerst met bewoners en de stichting een zogenaamde nul-meting houden. Daarbij wordt de huidige stand van zaken bekeken.

Meer uit Tholen

Bingo voor het goede doel: Ruim 5000 euro naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

OUD-VOSSEMEER - Fanatieke bingo-spelers hebben afgelopen zaterdag in De Vossenkuil ruim 5000 euro bij elkaar gespeeld voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

8 uur geleden
12 bedrijven openen de deuren tijdens tweede editie Thoolse Open Banen Dag

THOLEN - Twaalf bedrijven openen op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april de deuren tijdens de tweede editie van de Thoolse Open Banen Dag. Het aanbod is breed: van techniek tot logistiek en van sales & marketing tot productie. Ook sectoren als ICT, onderwijs en administratie doen mee. 

11 uur geleden
Concordia Tholen huldigt jubilarissen tijdens uitverkocht concert in Meulvliet

THOLEN - In een uitverkochte Meulvliet traden afgelopen zaterdag maar liefst 150 muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op. Bij het jaarlijks terugkerende Concordia Concert kwam zowel jong als oud aan bod. Ook werden er deze avond vier jubilarissen gehuldigd. 

1 dag geleden
Stichting STAD houdt na meer dan 20 jaar op met bestaan

THOLEN - Stichting STAD houdt op met bestaan. Na meer dan 20 jaar activiteiten te hebben georganiseerd voor de Thoolse jeugd, stopt de stichting met haar activiteiten. “We kijken met trots terug op alles wat wij als klein bestuur, met een kleine groep betrokken vrijwilligers, hebben georganiseerd.”

1 dag geleden
Op de werkvloer bij installatiemonteur Tjerk: 'Mijn werk is heel afwisselend en nooit saai'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Tjerk Borremans.

2 dagen geleden
'Het Glazen Ei' keert tien jaar na dato weer terug naar Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Tien jaar na dato keert het evenement ‘Het Glazen Ei’ weer terug naar Oud-Vossemeer. Stichting Stavoord6 organiseert voor de vierde keer het evenement. 

3 dagen geleden
Fiets breekt in twee bij ongeval Tholen: moeder en kind gewond

THOLEN – Een moeder en kind zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Molenvlietsedijk in Tholen. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

4 dagen geleden