Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Aan de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland is op het fruitteeltbedrijf van Petra en Jos Mesu begonnen met de oogst van de Conférence-peren. Daarna zijn de Elstar en Sprank-appels aan de beurt.

Het echtpaar is de vierde generatie Mesu die hier teelt. Ze hebben 50 hectare boomgaarden, waar fiftyfifty appels en peren worden geteeld. “Sprank is een nieuwe appel die wij exclusief telen voor Albert Heijn,” legt Petra uit. De voorpluk van de Elstar gaat ook direct naar de Zaanse grootgrutter. “Wat wij plukken ligt morgen of overmorgen in de winkel. Dat is topkwaliteit. We zijn deels afhankelijk van het weer, gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied. Uit voorzorg hangt er toch een hagelnet boven onze Sprank-appels.” 

Het plukteam bestaat uit tachtig mensen, voornamelijk Polen en een paar Bulgaren. Dat is bikkelen, want binnen veertien dagen moeten de peren binnen zijn. Daarna worden ze gesorteerd door een man of twintig en gaat het fruit naar tussenhandelaar Vogelaar-Vredehof. De peren gaan naar Albert Heijn, Scandinavië, Engeland en Duitsland. “De Elstars blijven in Nederland, want in het buitenland lusten ze de zoetzure appels niet.” De Mesu’s regelen zo veel mogelijk zelf. Ze hebben een koelopslag van 1,5 miljoen kilo, waar ook fruit van andere telers wordt bewaard. Verder huisvesten ze hun buitenlandse werknemers op het eigen erf. “Het is veel regelwerk, maar de Nederlandse huisvrouw is er niet meer voor seizoenswerk. Toen ik dertig jaar geleden begon met dit werk was dat wel anders.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Auto raakt van weg op A58 bij Middelburg en eindigt in sloot: bestuurder gewond

MIDDELBURG - Een auto is afgelopen nacht op de A58 bij Middelburg van de weg geraakt en in de sloot beland. De bestuurder raakte hierbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

35 minuten geleden
Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

MIDDELBURG - In Middelburg worden vanaf vandaag met spoed ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie.

1 uur geleden
Politie zoekt getuigen van mishandeling op de Prinses Beatrixlaan

KOUDEKERKE - De politie doet zoekt getuigen van een mishandeling die plaats vond op maandag 11 oktober tussen 15.00 en 15.30 uur op het fietspad aan de Prinses Beatrixlaan. Een 16-jarige Vlissinger werd daar door een man mishandeld.

20 uur geleden
Man (30) aangehouden voor rijden onder invloed, had ook mes op zak

MIDDELBURG - Agenten hebben gisteren rond 19.50 uur een 30-jarige Vlissinger aangehouden. Hij zou onder invloed van alcohol en mogelijk drugs op een brommer hebben gereden. Ook had hij een mes op zak.

22 uur geleden
Botsing tussen scooter en fietser bij Nieuw-en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een scooterrijder en een fietser zijn vrijdag bij Nieuw-en Sint Joosland tegen elkaar gebotst. Bij het ongeluk moest één persoon naar het ziekenhuis worden gebracht.

1 dag geleden
Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

1 dag geleden
Interview Annejet van der Zijl in Grote Kerk Veere

VEERE - In de eerste editie van Literair Gesprek in de Grote Kerk gaat journalist Jan van Damme in gesprek met auteur Annejet van der Zijl over haar nieuwe historische roman Fortuna’s kinderen. De avond vindt plaats op vrijdag 29 oktober om 20.00 uur. Tickets (€ 15,-) zijn te koop in De Drvkkery en via de websites van De Drvkkery en de Grote Kerk Veere.

1 dag geleden