Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Aan de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland is op het fruitteeltbedrijf van Petra en Jos Mesu begonnen met de oogst van de Conférence-peren. Daarna zijn de Elstar en Sprank-appels aan de beurt.

Het echtpaar is de vierde generatie Mesu die hier teelt. Ze hebben 50 hectare boomgaarden, waar fiftyfifty appels en peren worden geteeld. “Sprank is een nieuwe appel die wij exclusief telen voor Albert Heijn,” legt Petra uit. De voorpluk van de Elstar gaat ook direct naar de Zaanse grootgrutter. “Wat wij plukken ligt morgen of overmorgen in de winkel. Dat is topkwaliteit. We zijn deels afhankelijk van het weer, gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied. Uit voorzorg hangt er toch een hagelnet boven onze Sprank-appels.” 

Het plukteam bestaat uit tachtig mensen, voornamelijk Polen en een paar Bulgaren. Dat is bikkelen, want binnen veertien dagen moeten de peren binnen zijn. Daarna worden ze gesorteerd door een man of twintig en gaat het fruit naar tussenhandelaar Vogelaar-Vredehof. De peren gaan naar Albert Heijn, Scandinavië, Engeland en Duitsland. “De Elstars blijven in Nederland, want in het buitenland lusten ze de zoetzure appels niet.” De Mesu’s regelen zo veel mogelijk zelf. Ze hebben een koelopslag van 1,5 miljoen kilo, waar ook fruit van andere telers wordt bewaard. Verder huisvesten ze hun buitenlandse werknemers op het eigen erf. “Het is veel regelwerk, maar de Nederlandse huisvrouw is er niet meer voor seizoenswerk. Toen ik dertig jaar geleden begon met dit werk was dat wel anders.”

Meer uit Middelburg

Werkzaamheden aan hellingbaan ZB in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 8 tot ca. 23 december 2022 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de hellingbaan naar de ingang van de ZB, aan de Kousteensedijk in Middelburg. De helling is dan afgesloten voor voetgangers en rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

7 uur geleden
Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

7 uur geleden
Auto belandt op kop in sloot Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij de Roosjesweg tussen Aagtekerke en Domburg is vanochtend een auto op zijn kop in een sloot terecht gekomen. De bestuurder van het voertuig raakte gewond.

7 uur geleden
Long stories, short films bij en rondom Ruimte Caesuur

MIDDELBURG - Jarenlang vertoonde ruimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg videoprojecties ‘dichters op het raam’ in de donkere maanden tijdens de overgang van het jaar. Samengesteld door de dichter F. van Dixhoorn toonde Caesuur onder meer werk van Tonnus Oosterhof, Astrid Lampe, Tsead Bruinja, Rosali Hirsch en Mustafa Stitu.

9 uur geleden
Bounce Valley geopend op ZEP Middelburg

MIDDELBURG - De indoorattractie Bounce Valley, een luchtkussenpark voor zowel kinderen als volwassenen, heeft gisteren de deuren geopend in Middelburg. Vanaf 10.00 uur in de ochtend waren de eerste bezoekers welkom.

11 uur geleden
Politie neemt tien kilo vuurwerk in beslag in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft in Middelburg naar aanleiding van een tip tien kilo vuurwerk in beslag genomen.

12 uur geleden
Middelburg weer in winterse sferen

MIDDELBURG - De eerste winterterrassen werden half oktober al opgebouwd, maar vorige week is Middelburg Winterstad 2022-2023 pas écht van start gegaan, toen op woensdag 30 november ook de ijsbaan op de Markt in gebruik werd genomen, onder toeziend oog van stadsomroeper Rinie Vaane.

12 uur geleden