Geluidsnorm Schiphol naar WHO-richtlijn niet rendabel, meent Staat
DEN HAAG (ANP) - Als Schiphol wil voldoen aan de geluidsadviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dan zal de luchthaven aanzienlijk meer moeten krimpen dan het voorgenomen plan van de Staat. Zelfs bij 350.000 jaarlijkse vliegbewegingen blijft de geluidshinder te groot. Dat bracht de advocaat namens de Staat dinsdag naar voren in een rechtszaak die is aangespannen door omwonenden. Zij willen dat de overheid meer doet om de geluidshinder terug te brengen.
De raadsman verwees naar een onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau To70. Daaruit maakt hij op dat "het belang van hinderreductie dus volledig boven het belang van Schiphol als internationale luchthaven voor de Nederlandse economie zou worden gesteld". Het vinden van een balans tussen die "tegenstrijdige belangen" is aan de "democratisch gekozen volksvertegenwoordiging", aldus de advocaat, waarbij hij benadrukte dat het om WHO-richtlijnen gaat, "geen normen of wettelijke waarden".
De WHO adviseert om geluidsniveaus in de luchtvaart overdag te reduceren tot 45 decibel. "Geluid boven dit niveau wordt in verband gebracht met nadelige gezondheidseffecten", luidt de onderbouwing van de gezondheidsorganisatie. Voor de nacht ligt die grens op 40 decibel, "omdat nachtelijk vliegtuiglawaai boven dit niveau in verband wordt gebracht met nadelige effecten op de slaap".
Verschillende balansen
Het uiteindelijke doel van de Staat is om het aantal jaarlijkse vluchten via Schiphol terug te brengen naar maximaal 440.000. Ook dat heeft volgens de Staat al gevolgen voor de luchthaven, waarbij wordt verwezen naar een rapport van SEO Economisch Onderzoek. Daaruit komt naar voren dat de toegevoegde waarde van Schiphol met tot 2,1 miljard euro zou afnemen. Ter vergelijking: in 2018 is berekend dat die waarde 10,4 miljard euro bedroeg.
"440.000 vliegtuigbewegingen geldt dus als ondergrens voor het capaciteitsplafond voor Schiphol dat de Staat verantwoord acht met het oog op het economisch belang van Schiphol voor de Nederlandse economie", bepleit de raadsman namens de Staat. "Deze ondergrens moet de Staat meewegen in zijn weging van de verschillende, veelal tegenstrijdige belangen, die moeten worden afgewogen bij de regulering van de geluidbelasting van de vluchten op Schiphol." Daarbij zijn volgens de advocaat verschillende balansen denkbaar. "Welke balans gekozen wordt is aan de politiek."
Meer uit Binnenland
APELDOORN (ANP) - "Dit had ook heel anders kunnen aflopen", zegt burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn over de explosie bij de te openen crisisnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen, een plaats binnen Heerts' gemeente. De burgemeester verwijst naar de beveiliger die op het moment van de ontploffing in het pand aanwezig was.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De spreidingswet die asielzoekers beter over Nederland moet verdelen wordt toch al eerder ingetrokken, als het aan asielminister Marjolein Faber ligt. Ze hield gemeenten twee weken geleden voor dat de controversiële wet nog jaren van kracht zou zijn, maar dat was volgens haar per abuis. "Dat was een fout van mij, dat was een verkeerde voorstelling van zaken", zei Faber woensdag in de Tweede Kamer. Ze was naar eigen zeggen vermoeid.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel is kritisch over de EU-wet die de verspreiding van kinderporno via bijvoorbeeld WhatsApp tegen moet gaan, maar is desondanks bereid om hierover te praten. Anders dan mede-tegenstander Duitsland kiest het kabinet ervoor om niet voor te sorteren op een tegenstem, maar om zich te onthouden van een stem. Het resultaat is hetzelfde, motiveerde Van Weel tijdens een Kamerdebat, met het verschil dat Nederland mee blijft praten als in Brussel naar een compromis wordt gezocht. Donderdag en vrijdag komen de Europese justitieministers bijeen in Luxemburg om onder meer hierover te spreken.
19 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De hoogte van een nieuwe dwangsom voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet dusdanig uitkomen dat het "een dermate prikkel geeft aan het COA om de aantallen beneden de 2000 te houden" bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, aldus een woordvoerder van de gemeente Westerwolde. Met die strategie zet de gemeente maandag tijdens een nieuw kort geding in op een boete van 75.000 euro per keer dat op het terrein meer dan 2000 mensen verblijven. Daarbij wil de gemeente in eerste instantie dat er geen limiet komt voor de dwangsom, maar mocht de rechter die wel opleggen dan wil Westerwolde dat de boete doorloopt tot er 7,5 miljoen euro is betaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Marjolein Faber veroordeelt de vernielingen bij een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen waar vanaf vrijdag asielzoekers zouden worden opgevangen. "Vandalisme, daar zijn we natuurlijk op tegen", aldus de asielminister.
1 uur geledenUGCHELEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Ugchelen gaat gewoon door. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waar Ugchelen onder valt, weten. Op de locatie, die rond vrijdag de deuren zou moeten openen, vond in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie plaats. De politie meldde eerder uit te gaan van vernieling.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland geeft een extra bijdrage van 4 miljoen euro voor humanitaire hulp in Libanon. Dat heeft minister Reinette Klever van Ontwikkelingshulp aangekondigd in een debat met de Tweede Kamer. Het geld is bestemd voor voedsel, onderdak en medische hulpmiddelen voor de bevolking, die voor een flink deel ontheemd is. Buurland Israël voert veel aanvallen uit op Libanon om de Hezbollah-beweging uit te schakelen.
2 uur geleden