
Geldverstrekker ZonMw pleit voor meer onderzoek langdurige covid
DEN HAAG (ANP) - Onderzoeksfinancier ZonMw pleit voor meer onderzoek naar langdurige covid. Daar doet de organisatie een voorstel toe, dat komende woensdag 1 maart wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.
De NOS meldde maandag dat de financiering van onderzoeken naar langdurige covid (ook wel post-covidsyndroom genoemd) niet goed geregeld is, waardoor de studies stil kunnen komen te liggen. ZonMw stelt dat er inderdaad "aanvullend onderzoek" naar de aandoening nodig is en bevestigt naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS dat een pleidooi daarvoor eraan komt.
"Er is nog veel onduidelijk over het ziektebeeld en op dit moment zijn er geen behandelingen beschikbaar die (de oorzaken van) post-covidklachten kunnen verminderen en/of wegnemen", zegt een woordvoerder van ZonMw. Dat komt onder meer door "de beperkte informatie over de onderliggende oorzaken". Het is daarom noodzakelijk om patiënten langdurig te volgen en zulk onderzoek kan naar verwachting drie tot vijf jaar in beslag nemen. "Hoe lang het onderzoek precies moet gaan lopen is nog niet te zeggen", stelt de organisatie, die innovatie en onderzoek in de zorg financiert.
Onderzoek naar onderliggende factoren
Hoe veel mensen langdurige covid krijgen is onduidelijk, evenals hoe lang de klachten aanhouden. Onderzoekers weten ook nog niet waarom sommige mensen helemaal herstellen van corona, terwijl anderen gezondheidsproblemen blijven houden.
ZonMw pleit voor onderzoek naar de onderliggende factoren die de klachten veroorzaken, maar ook naar de organisatie van zorg voor langdurige coronapatiënten en "sociaal maatschappelijk herstel en betrokkenheid".
Het ministerie heeft zelf gevraagd om het uitwerken van een zogenoemde 'kennisagenda', waarin staat beschreven aan welke kennis over langdurige covid het volgens meerdere partijen uit het veld nog ontbreekt.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.
4 uur geledenSTOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.
1 dag geledenAMSTERDAM/GOUDA (ANP) - Het kan nog wel een jaar duren voordat is vastgesteld hoe hoog de schadeclaim moet worden die een zorgmedewerker bij haar baas wil neerleggen omdat ze op het werk met corona besmet raakte. Dat zegt haar advocaat, Edwin Bosch. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde half december dat de werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van de besmetting, waar de vrouw ook nog steeds mee kampt.
1 dag geleden