Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geldverstrekker ZonMw pleit voor meer onderzoek langdurige covid

Geldverstrekker ZonMw pleit voor meer onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Onderzoeksfinancier ZonMw pleit voor meer onderzoek naar langdurige covid. Daar doet de organisatie een voorstel toe, dat komende woensdag 1 maart wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

De NOS meldde maandag dat de financiering van onderzoeken naar langdurige covid (ook wel post-covidsyndroom genoemd) niet goed geregeld is, waardoor de studies stil kunnen komen te liggen. ZonMw stelt dat er inderdaad "aanvullend onderzoek" naar de aandoening nodig is en bevestigt naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS dat een pleidooi daarvoor eraan komt.

"Er is nog veel onduidelijk over het ziektebeeld en op dit moment zijn er geen behandelingen beschikbaar die (de oorzaken van) post-covidklachten kunnen verminderen en/of wegnemen", zegt een woordvoerder van ZonMw. Dat komt onder meer door "de beperkte informatie over de onderliggende oorzaken". Het is daarom noodzakelijk om patiënten langdurig te volgen en zulk onderzoek kan naar verwachting drie tot vijf jaar in beslag nemen. "Hoe lang het onderzoek precies moet gaan lopen is nog niet te zeggen", stelt de organisatie, die innovatie en onderzoek in de zorg financiert.

Onderzoek naar onderliggende factoren

Hoe veel mensen langdurige covid krijgen is onduidelijk, evenals hoe lang de klachten aanhouden. Onderzoekers weten ook nog niet waarom sommige mensen helemaal herstellen van corona, terwijl anderen gezondheidsproblemen blijven houden.

ZonMw pleit voor onderzoek naar de onderliggende factoren die de klachten veroorzaken, maar ook naar de organisatie van zorg voor langdurige coronapatiënten en "sociaal maatschappelijk herstel en betrokkenheid".

Het ministerie heeft zelf gevraagd om het uitwerken van een zogenoemde 'kennisagenda', waarin staat beschreven aan welke kennis over langdurige covid het volgens meerdere partijen uit het veld nog ontbreekt.

Meer uit Gezond

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

2 uur geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

1 dag geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

4 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden