
Geld voor restauratie Zeeuwse rijksmonumenten
Het Zeeuwse erfgoed staat er in vergelijking met andere provincies niet goed voor. Dat concludeert Provincie Zeeland. Ruim 100 monumenten staan leeg of zijn er slecht aan toe. Dat wilt de provincie veranderen. Ook in 2022 heeft de provincie een budget beschikbaar voor grote restauraties van bijvoorbeeld kerkgebouwen, molens, stadhuizen en fabrieken. Het gaat absoluut niet om woonhuizen en ook niet om groene of archeologische monumenten.
De subsidie bedraagt maximaal zeventig procent van de subsidiabele restauratiekosten, met een maximum van € 750.000. In totaal is er een bedrag van ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen voor subsidies voor restauraties van rijksmonumenten kunnen worden ingediend van 1 februari tot en met 15 maart 2022. Dat kan via het digitale aanvraagformulier op www.zeeland.nl. Daar is ook meer informatie over de subsidieregeling te vinden. Zo moet er onder meer sprake zijn van een goede (her)bestemming van het monument.
Eerdere restauraties
Vorig jaar verstrekte de provincie bijna 1,8 miljoen euro voor de restauratie van rijksmonumenten. Dat geld ging toen naar vijf restauratieprojecten: Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, het Vollebregtorgel in de Opstandingskerk te Wissenkerke, de toren van de Geerteskerk in Kloetinge, het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Stavenisse en boerderij Grote Muiterij in Sint Maartensdijk. Monumenten zijn, volgens de provincie, een belangrijk onderdeel van het Zeeuws erfgoed. De provincie wil dit erfgoed niet alleen behouden, maar vindt het dan ook belangrijk dat een breed publiek ervan kan genieten.
Herbestemming rijksmonumenten
De komende jaren wil Provincie Zeeland gebruiken om kwetsbare monumenten, zoals religieus erfgoed, agrarisch erfgoed en industrieel erfgoed, een nieuwe functie te geven. Om daar voor te zorgen, is een “loods herbestemming monumenten” aangesteld. Deze loods herbestemming gaat eigenaren en initiatiefnemers ondersteunen bij hun project.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Terwijl we massaal klagen over dure boodschappen, hoge energieprijzen en dure benzine gaat bijna 82 procent van de Zeeuwen deze zomer toch 'gewoon' op vakantie. Dat is net iets onder het landelijk gemiddelde. Spanje en Duitsland zijn - naast een trip in eigen land - de populairste bestemmingen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Evisumservice.nl onder 1250 Nederlanders.
3 uur geledenVLISSINGEN - Op 5 en 19 juli, evenals op 2 en 16 augustus, organiseert wandelvereniging De Vrolijke Tippelaars duin- en strandtochten in en om Vlissingen.
5 uur geledenVLISSINGEN - Deze zomer vinden diverse concerten plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Elke vrijdagmiddag om 12.00 uur bespelen organisten uit onder meer Zeeland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het Flentroporgel.
20 uur geledenVLISSINGEN - In een woning aan Westerzicht in Vlissingen is donderdagmiddag brand ontstaan doordat een pannetje op het vuur vlam vatte.
23 uur geledenOOST-SOUBURG - Henk was jarig, dus hij en zijn echtgenote Dicky zochten er niets achter toen familie hen vorige week ophaalde voor een etentje. "Maar slagbomen bij een restaurant?", lacht Dicky. De rit bleek het Souburgse echtpaar Vos naar het provinciehuis te brengen, waar commissaris van de koning in Zeeland Hugo de Jonge hen verraste met de commissarispenning. Die kregen ze voor hun jarenlange inzet voor de muzieksector in Zeeland met hun muziekboerderij.
1 dag geledenVLISSINGEN - Het gratis toegankelijke evenement Rescue Zeeland vindt donderdag 14 augustus voor de dertiende keer plaats in en om de Vlissingse boulevards.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Een scooterbestuurder is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in het centrum van Vlissingen.
2 dagen geleden