
'Geld stond centraal bij adopties kinderen uit Sri Lanka'
DEN HAAG (ANP) - Met het belang van de uit Sri Lanka geadopteerde kinderen "hield niemand rekening", centraal stond "geld verdienen en zaken doen". "Het was business", betoogde advocaat Lisa-Marie Komp maandag tijdens de door Nederlandse ouders geadopteerde Dilani Butink aangespannen rechtszaak. Volgens haar hebben de Nederlandse staat en de organisatie die de adoptie faciliteerde ernstige fouten gemaakt.
Volgens de 28-jarige Butink zijn haar geboortepapieren vervalst. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen. "Ik wil erkenning voor de misstanden", vertelde ze de rechter op de vraag waarom ze deze zaak heeft aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten." Een van de eisen in deze zaak is dat de Staat helpt bij het opzetten van een DNA-databank zodat ze wellicht toch nog haar biologische familie kan achterhalen.
Butinks Nederlandse ouders reisden in 1992 naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn. Een tussenpersoon zorgde er daarna binnen korte tijd voor dat Butink geadopteerd kon worden. Zij was toen pas enkele dagen oud. Een van de bemiddelaars ter plekke, is later opgepakt voor illegale adopties, aldus Komp.
Verjaard
Volgens de advocaat van de Staat is de zaak verjaard, van een rechtszaak kan dus geen sprake zijn. "De Staat betreurt dat de zoektocht van eiseres naar haar biologische ouders nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid." Maar, aldus de advocaat, de Staat kan daar niets in betekenen.
De stichting Kind en Toekomst die de adoptie faciliteerde, ontkent onrechtmatig te hebben gehandeld. De oprichter en voorzitter van de stichting liet de rechter weten dat het voor haar "heel verdrietig" is om in de rechtbank te zitten. "Ik herken me niet in de verwijten. Voor mijn gevoel heb ik alles voor de kinderen gedaan."
Rechter
De rechter stelde aan het einde van de zitting voor dat Butink en de stichting met elkaar om de tafel zouden zitten, om te kijken of ze nader tot elkaar konden komen. Butink liet weten dat ze al een gesprek met de voorzitter had gehad, maar dat ze elkaar helaas niet hadden gevonden.
De rechtbank wil 9 september uitspraak doen.
Meer uit Binnenland
OLDAMBT (ANP) - Een inwoonster van Finsterwolde (gemeente Oldambt) is een inzameling begonnen voor de uitvaart van Jeffrey en Emma. Op crowdfundingssite GoFundMe schrijft ze dat ze toestemming heeft van de familie van de kinderen.
45 minuten geledenHOOFDDORP (ANP) - Na een steekincident in een woning aan de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp zijn twee personen om het leven gekomen. Twee agenten raakten gewond, meldt de politie.
52 minuten geledenWINSCHOTEN (ANP) - Bij de plek in Winschoten waar de auto met Emma (8), Jeffrey (10) en hun vader (67) in het water is gevonden, leggen mensen geëmotioneerd bloemen, knuffels en kaarsen neer. Een vrouw die de vader nog kende uit haar vorige woonplaats Beerta, noemt de gebeurtenis "een klap voor de gemeente Oldambt". Ze "kon niet anders" dan nu een bos bloemen brengen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlandse gemeenten veroordelen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Zo spreekt Gouda woensdag van "immens menselijk leed" in het gebied. De Zuid-Hollandse stad wil dat het kabinet alles doet "om het buitensporig geweld in Gaza te stoppen en de noodhulp zo snel mogelijk op gang te brengen".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.
2 uur geleden