Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij uitleg minister De Jonge

Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij uitleg minister De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Een geïrriteerde Tweede Kamer vindt het zorgminister Hugo de Jonge te verwijten dat Nederland later dan andere landen begint te vaccineren tegen het coronavirus. De minister heeft volgens veel partijen te lang vastgehouden aan de hoofdstrategie en is te laat begonnen aan plan B. In een stroef spoeddebat donderdagavond noemde de oppositie de minister arrogant en niet overtuigend. Desondanks was er geen steun voor een PVV-voorstel om toch eind december te beginnen in plaats van 8 januari wat de minister wil. Omdat de GGD er nog niet klaar voor is, vindt de Kamer eerder beginnen te riskant.

Behalve de oppositie waren ook coalitiepartijen D66 en CDA uiterst kritisch op het verweer van De Jonge. Hij schaart zich achter de GGD en het RIVM, die vinden dat een zorgvuldige en veilige toediening belangrijker is dan een symbolische toediening van de eerste paar duizend doses. De tijdwinst is volgens hem minimaal, de "echte wedstrijd" draait om de vaccinatiegraad onder de hele bevolking. Om het virus goed te kunnen bedwingen, moeten zoveel mogelijk mensen ingeënt worden. Dat lukt alleen als mensen weten dat de veiligheid voorop staat, aldus De Jonge.

De hele Kamer vindt zorgvuldigheid óók belangrijk, maar de kern is volgens de partijen dat de minister niet op tijd is begonnen met de juiste voorbereidingen. Het ging vaker mis, zoals met het testbeleid, beschermingsmiddelen voor de zorg, de corona-app, en het bron- en contactonderzoek, schamperden onder meer SP, PVV, PvdA en GroenLinks.

Het liep volgens de minister vanaf medio november anders dan verwacht, omdat toen bleek dat het plan voor kleinschalig inenten niet lukte. Dat kwam omdat het Pfizervaccin in grote verpakkingen werd geleverd en bij heel lage temperaturen bewaard moest worden. Daardoor was het niet geschikt om te laten toedienen door huisartsen, zoals gebeurt bij griepvaccinaties. Voor grootschalige vaccinatie is de GGD nodig, die daarop volgens De Jonge meteen hard aan de slag is gegaan. Desondanks is het IT-systeem van de GGD nog niet klaar voor de vaccinatiecampagne.

De uitleg van De Jonge was volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher "een warrig verhaal". Het leidde tot irritatie tussen de minister en de PvdA'er. "U haalt werkelijk alles door elkaar", onderbrak De Jonge hem. De minister is volgens de PvdA-leider "echt niet in de positie" om zo te reageren, gezien de ernst van het debat. Slecht viel de uitspraak van de minister "dat een weekje meer of minder niet uitmaakt. Buitengewoon kwalijk", hekelde de PvdA'er. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt De Jonge in zijn aanpak "nalatig" en de "enorme woordenbrij" van de minister niet genoeg.

Meerdere partijen willen meer uitleg over de IT-systemen die niet op elkaar zouden aansluiten. Ook is er nog een geschil over de uitwisseling van gegevens van mensen tussen de uitvoeringsinstanties. De Jonge komt volgende week met meer informatie over de techniek en de verdere uitwerking van de plannen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. "Dat is een heel effectief dubbel slot", aldus de demissionaire bewindsman.

2 uur geleden
CDA-afdelingen steunen in brief aan fractie koers Pieter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft met Pieter Omtzigt "goud in handen", en zou er goed aan doen om zijn ideeën een grotere rol te laten spelen in de partij. Dat staat in een "brandbrief" die zeker achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA aan de Tweede Kamerfractie hebben gestuurd. Kabinetsdeelname in Rutte IV vinden ze "ongeloofwaardig en geen optie".

3 uur geleden
Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

22 uur geleden
Militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die donderdag nog over hun uitzending debatteert.

22 uur geleden
Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte vindt dat er "niets vreemds of onoorbaars" is gebeurd toen het kabinet anderhalf jaar geleden besloot geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wil Rutte er weinig over kwijt. De Tweede Kamer krijgt een uitgebreide brief met uitleg, zegt hij.

1 dag geleden
Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 dag geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

1 dag geleden