Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

UTRECHT (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is "onaangenaam getroffen" door de toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal meldingen uit die sector vorig jaar is verdubbeld van vijftig naar honderd.

Volgens de VGN geeft het aantal meldingen aan dat er in de gehandicaptenzorg niet wordt geaarzeld om melding te doen en dat er dus sprake is van een veilige meldcultuur. "Maar hoe veilig die meldcultuur ook is, elke melding is er één te veel."

De VGN zegt veel belang te hechten aan een veilige zorgrelatie. "Juist omdat de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de zorgvragers bij ons heel groot is." Wel voegt de belangenorganisatie toe dat de gehandicaptensector groot is, vergeleken met bijvoorbeeld de GGZ. "Dat verklaart ook dat het aantal meldingen in absolute zin bij ons hoog is."

Duiding

De vereniging gaat in gesprek met de inspectie om een nadere duiding bij de cijfers te krijgen. Daarnaast blijft de VGN zich inzetten om elk grensoverschrijdend gedrag door medewerkers in te dammen. "Dit hoort niet thuis in onze sector."

In totaal kreeg de IGJ vorig jaar 330 meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Ook vanuit de GGZ zijn bij de IGJ meer meldingen binnengekomen, net als uit de eerstelijnszorg, waar mensen zonder verwijzing naartoe kunnen. Daar steeg het aantal van veertig naar zestig meldingen. Volgens de IGJ gaat het vooral om fysiotherapeuten.

Fysiotherapie

Bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft het onderwerp dan ook de aandacht, zegt een woordvoerder. Via vakbladen en nieuwsbrieven worden leden geïnformeerd over bepalingen rond grensoverschrijdend gedrag. "We kennen de problematiek. Fysiotherapie is bij uitstek een vorm van zorg waarbij patiënt en zorgverlener een half uur met elkaar doorbrengen in een afgesloten kamer. Het risico is hoger dan bij andere zorgberoepen. Maar volgens de beroepscode voor fysiotherapeuten mag het niet. Punt."

Ongeveer een kwart van de vermoedelijke plegers van grensoverschrijdend gedrag is man, ongeveer driekwart van de slachtoffers is vrouw. Grensoverschrijdend gedrag kan variëren van "seksueel getinte opmerkingen en appjes, ongewenste aanrakingen, onnodig lichamelijk onderzoek en seksueel contact (ook als dat wederzijds gewenst is), tot zelfs aanranding en verkrachting". Zorgverleners mogen nooit een relatie hebben met een cliënt, omdat die vaak afhankelijk is. Als dit toch gebeurt, is het de fout van de zorgverlener, ook als het initiatief van de patiënt kwam en die zelf volledig instemt.

Meer uit Gezond

Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

1 dag geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

1 dag geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

3 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

5 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

6 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

1 week geleden