Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen zwarte pieten meer bij intocht sint in Maastricht

Geen zwarte pieten meer bij intocht sint in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zullen alleen roetveegpieten de sint begeleiden. "De sint is verheugd te melden dat zijn pieten eindelijk hun nieuwe uitstraling kunnen tonen", schrijft het comité Intocht Sint Nicolaas Maastricht woensdag in een persverklaring. Het is voor het eerst dat Sinterklaas in Maastricht kiest voor het volgen van de landelijke lijn en afziet van begeleiding door Zwarte Piet.

Traditioneel komt de sint eerder in Maastricht aan dan in de rest van Nederland. Op zaterdag 13 november meert de goedheiligman zijn boot aan bij een aanlegsteiger aan de Maas tussen de Sint Servaasbrug en de Wilhelminabrug. Vanwege corona zal burgemeester Annemarie Penn van Maastricht de sint niet zoals gebruikelijk ontvangen bij zijn aankomst en zijn er ook geen activiteiten bij de aanlegsteiger op de Kesselkade. Wel is er een rijtour door de binnenstad, die groter is dan vorige jaren en zijn er audiënties in het Stadhuis op de Markt en in winkelcentrum Brusselsepoort. Daar kunnen kinderen met maximaal twee volwassenen de sint een "boks" komen geven, een QR-code en mondkapjes zijn er verplicht.

Kick Out Zwarte Piet had voor zaterdag de 13e een demonstratie aangekondigd. Nu Zwarte Piet echter niet meer meedoet heeft de organisatie besloten van de demonstratie af te zien, zei een woordvoerster van KOZP tegen dagblad De Limburger. Bij KOZP was woensdag niet direct iemand bereikbaar voor een toelichting.

Een jaar geleden leidde een demonstratie van KOZP tot hevige rellen in de Maastrichtse binnenstad. De kleine groep actievoerders van KOZP werd er belaagd door zo'n duizend deels relschoppende tegendemonstranten die wilden vasthouden aan de traditie van Zwarte Piet. De politie heeft de KOZP-actievoerders toen moeten ontzetten en in veiligheid gebracht naar een plek buiten het centrum.

Meer uit Binnenland

Vermiste 94-jarige man dood gevonden in Wijhe

WIJHE (ANP) - In Wijhe is dinsdagmiddag het lichaam gevonden van een 94-jarige man die sinds dinsdagochtend vermist was. De man was volgens de politie "in verwarde toestand" en schaars gekleed vertrokken vanaf de Emmalaan in de Overijsselse plaats.

7 minuten geleden
IJmondgemeenten: toekomst voor Tata mits gezondheid vooropstaat 

HEEMSKERK (ANP) - Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat gepaard gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Dat schrijven de IJmondgemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk aan de nieuwe Tweede Kamer. Zij vragen de leden daarvan en het Rijk door te pakken met de overgang naar een groene staalfabriek in IJmuiden, zodat inwoners van de IJmond uiterlijk in 2030 in een substantieel schonere en gezondere leefomgeving wonen waar ook voldoende werk is.

16 minuten geleden
Hoge Veluwe maakt ruimte voor bijna uitgestorven zadelsprinkhaan

OTTERLO (ANP) - Het Nationale Park De Hoge Veluwe neemt maatregelen om nieuw leefgebied voor de zadelsprinkhaan in te richten. De zadelsprinkhaan is in Nederland bijna uitgestorven en behoort tot de vier sprinkhanensoorten die ernstig bedreigd zijn. Het beestje komt volgens het park met name in Gelderland voor.

18 minuten geleden
OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwang geëist tegen de 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle. Door het ongeluk kwamen vier gezinsleden uit Raamsdonksveer om het leven. Het OM beschuldigt Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek van doodslag.

28 minuten geleden
Tweede verdachte vast voor fatale dubbele schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de schietpartijen aan het Heiman Dullaertplein en bij het Erasmus MC in Rotterdam op 28 september. Daarbij kwamen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven.

30 minuten geleden
Soest opent tijdelijke balie burgerzaken na brand in gemeentehuis

SOEST (ANP) - De gemeente Soest heeft een tijdelijke balie voor burgerzaken geopend na de brand van 28 november, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De balie blijft open tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

58 minuten geleden
Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenten Stadskanaal en Groningen vangen tijdelijk asielzoekers op vanwege de drukte in het nabijgelegen aanmeldcentrum in Ter Apel. Zo komen er in Stadskanaal verwarmde tenten waar plek is voor tweehonderd vluchtelingen. Groningen gaat honderd mensen opvangen en maakt later deze week bekend waar dat zal gebeuren, meldt de provincie in een gezamenlijk statement met de twee gemeenten.

1 uur geleden