Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen versoepeling coronaregels basisscholen, sector teleurgesteld

Geen versoepeling coronaregels basisscholen, sector teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt voorlopig vast aan de coronamaatregelen in het basisonderwijs, tot teleurstelling van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. Die had "gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten".

Volgens de PO-Raad zijn de richtlijnen voor het basisonderwijs "niet meer in lijn met de versoepelingen die in de rest van de maatschappij worden doorgevoerd". Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid vindt het echter nog te vroeg. "Het loslaten van deze maatregelen zal ertoe leiden dat kinderen met meer andere kinderen contact hebben, en dat volwassenen met meer kinderen contact hebben", schrijft het OMT in zijn laatste advies. Dit kan leiden tot een groter risico op een coronabesmetting en tot de daaropvolgende maatregelen zoals quarantaine. Het kabinet neemt het advies over.

Bij de volgende ronde van versoepelingen, die gepland staat voor 30 juni, ontstaat mogelijk wel ruimte om regels los te laten. "Dit is wanneer het aantal besmettelijke personen in Nederland (en daarmee de infectiedruk) belangrijk verder gedaald is", aldus het OMT. De PO-Raad merkt op dat regio Noord dan "al bijna met vakantie gaat".

Basisscholen moeten zich aan diverse regels houden om besmettingen tegen te gaan. Zo mogen klassen niet worden gemengd, moeten scholen de begin- en eindtijden en pauzes zoveel mogelijk spreiden en geldt het advies om vanaf groep 4 in vaste kleinere groepjes te werken. Dat laatste is overigens niet verplicht en doen veel scholen ook niet, omdat ze daar de ruimte niet voor hebben. Als een kind of leraar het coronavirus oploopt, moet de hele klas of 'bubbel' zeker vijf dagen in quarantaine. Na een negatieve test mogen kinderen weer naar school, als ze zich niet laten testen duurt de quarantaine tien dagen.

Meer uit Binnenland

Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

2 minuten geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

4 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

9 uur geleden
Douane vindt 500 kilo coke bij lading bananen in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - In de haven van Vlissingen is afgelopen weekend bijna 500 kilo cocaïne onderschept. De drugs hadden een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie, dat de vondst pas woensdag bekend heeft gemaakt.

11 uur geleden
Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

MAASTRICHT (ANP) - De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Ook hebben de actievoerders hun vorige week maandag opgezette tentenkamp achter de faculteit sociaal-culturele wetenschappen "vrijwillig" verlaten. Dat heeft de UM bekendgemaakt. De actievoerders ontkennen dat ze het tentenkamp vrijwillig hebben verlaten. Ze wilden er naar eigen zeggen blijven, maar hadden de keus tussen gearresteerd worden of vrijwillig weggaan.

12 uur geleden