Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen strafzaak naar Fuglsang en dopingarts Ferrari

Geen strafzaak naar Fuglsang en dopingarts Ferrari

AIGLE (ANP) - Het onafhankelijke antidopingagentschap CADF heeft besloten geen actie te ondernemen tegen dopingarts Michele Ferrari en de wielrenners Jakob Fuglsang en Aleksej Loetsenko van Astana. De CADF betreurt vooral dat een onderzoek naar vermeende contacten tussen de Italiaanse arts en de renners is gelekt naar de media.

"We gaan onderzoeken wie het rapport gelekt heeft. Feit is dat we na een grondig onderzoek hebben beslist om dit onderzoek niet door te spelen naar de internationale wielrenunie UCI. Er zal dan ook geen disciplinaire procedure worden geopend tegen de renners of het team", staat in een verklaring.

Het geheime onderzoek van het CADF was gelekt naar Noorse en Deense media, die uitgebreid berichtten over de connecties tussen de renners van Astana en Ferrari, de Italiaanse arts die voor het leven is geschorst wegens onder meer zijn rol in het dopingprogramma waarmee Lance Armstrong zeven keer de Tour de France kon winnen.

Strikt vertrouwelijk

De Deen Fuglsang was vorig jaar een van de beste renners in het peloton. Hij won Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en een rit in de Ronde van Spanje.

De dopingwaakhond in het wielrennen bevestigde wel dat het onderzoek deed naar de vermeende relatie tussen Ferrari en de renners. Zo zou de arts, die op geen enkele wijze contacten mag onderhouden in de wielerwereld, vorig jaar op bezoek zijn geweest bij Astana in de Ronde van Catalonië en ontmoetingen hebben gehad met Fuglsang en Loetsenko. De Kazachse wielerploeg en de renners ontkenden de aantijgingen met klem.

De verkregen informatie over de contacten was volgens het CADF strikt vertrouwelijk en zeker niet bedoeld om te delen met derden. "Wij hebben deze informatie altijd uiterst zorgvuldig behandeld. Op geen enkel moment deelden we de bevindingen met andere derde partijen, inclusief vertegenwoordigers van de media. We betreuren het ten zeerste dat het rapport is gelekt", verklaarde de instantie.

Meer uit Sport

Wielrenster Vos wint Omloop Het Nieuwsblad bij eerste deelname

NINOVE (ANP) - Wielrenster Marianne Vos heeft de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam geschreven. De 36-jarige renster van Visma - Lease a Bike, die voor het eerst de Omloop reed, won na ruim 127 kilometer tussen Gent en Ninove de sprint van een groepje van vier. Wereldkampioene Lotte Kopecky werd tweede.

37 minuten geleden
Schaatser Scheperkamp boekt zege op eerste 500 meter NK sprint

HEERENVEEN (ANP) - Merijn Scheperkamp heeft de eerste 500 meter voor mannen op de NK sprint gewonnen. De 23-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 34,52 en was daarmee 0,12 seconden sneller dan nummer 2 Stefan Westenbroek. Tim Prins gaf 0,24 toe.

1 uur geleden
Haanappel voelde na 75-jarige vriendschap als zus voor Dijkstra

TILBURG (ANP) - Sjoukje Dijkstra is diep geraakt door het overlijden van Joan Haanappel (83). De twee kunstrijdsters hadden een hechte vriendschap, hoewel ze als topsportsters concurrenten van elkaar waren.

1 uur geleden
Schaatsster Fledderus wint eerste 500 meter NK sprint

HEERENVEEN (ANP) - Marrit Fledderus heeft met een miniem verschil de eerste 500 meter voor vrouwen op de NK sprint in Heerenveen gewonnen. De 22-jarige schaatsster was 0,02 seconde sneller dan Dione Voskamp. Nummer 3 Isabel Grevelt volgde op 0,08 seconden.

1 uur geleden
Schaatser Huizinga aan de leiding op NK na winst op 5000 meter

HEERENVEEN (ANP) - Chris Huizinga heeft de 5000 meter bij de mannen op de NK allround in Heerenveen op zijn naam geschreven. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed een persoonlijk record op een laaglandbaan (6.11,98) en pakte daarmee de leiding in het klassement na dag 1.

2 uur geleden
Merlier opnieuw te snel voor De Kleijn in UAE Tour

ABU DHABI (ANP) - De Belgische wielrenner Tim Merlier heeft zijn derde ritzege geboekt in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, kortweg UAE Tour. Merlier sprintte na een vlakke rit met start en finish in Abu Dhabi overtuigend naar ritwinst in de zesde etappe.

3 uur geleden
Oud-kunstschaatsster Haanappel (83) overleden

LEUVEN (ANP) - De voormalige kunstschaatsster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Belgische Leuven overleden. Dat heeft de door haar opgerichte Stichting Kunstrijden Nederland bevestigd. Haanappel geldt samen met olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra als de beste kunstrijdster die Nederland ooit gehad heeft.

5 uur geleden