Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen strafrechtelijk onderzoek naar dood baby Ter Apel

Geen strafrechtelijk onderzoek naar dood baby Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar het overlijden van de drie maanden oude baby in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het OM heeft geen aanwijzingen dat het overlijden vorige week woensdag het gevolg is van een strafbaar feit.

Dat concludeert het OM op basis van het onderzoek door de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook zijn er getuigen gehoord, aldus het OM vrijdag. De officier van justitie heeft het lichaam vrijgegeven.

Het OM had het NFI opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. "Dat onderzoek heeft op dit moment niet geleid tot een vaststelling van de doodsoorzaak van de baby. Daarnaast heeft overig onderzoek niet geleid tot de verdenking van enig strafbaar feit", aldus het OM vrijdag in een persbericht.

Onrust

Bij het overlijden van kinderen tot 1 jaar doet het NFI standaard onderzoek naar de doodsoorzaak. Het resultaat daarvan laat zo’n zes tot negen maanden op zich wachten, zodat er nog geen definitief oordeel is. De reden dat het OM het voorlopige oordeel bekendmaakt "is de grote maatschappelijke onrust rond deze tragische gebeurtenis in het aanmeldcentrum in Ter Apel".

Vorige week woensdag maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bekend dat 's nachts een baby was overleden in de sporthal bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. De sporthal doet dienst als noodopvang.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen verder onderzoek naar alle aspecten die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. Daarbij wordt volgens de IGJ onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend. Dat onderzoek is niet strafrechtelijk van aard.

Meer uit Binnenland

Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

21 minuten geleden
A12 weer vrij na 13e demonstratie op rij van Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - De A12 is rond 12.45 uur weer vrijgegeven nadat klimaatdemonstranten de snelweg in Den Haag hadden geblokkeerd, meldt de politie. Rond 12.00 uur gingen de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voor de dertiende dag op rij de snelweg op. Hoeveel aanhoudingen er zijn gedaan, moet nog worden vastgesteld, aldus een woordvoerder van de politie.

51 minuten geleden
Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

2 uur geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

2 uur geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

2 uur geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

3 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

3 uur geleden