Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen nieuwsdeal Google met grote krantenuitgevers Nederland

Geen nieuwsdeal Google met grote krantenuitgevers Nederland

AMSTERDAM/HILVERSUM (ANP) - De twee grootste krantenuitgevers in Nederland hebben vooralsnog geen deal met Google over het betalen voor het gebruik van hun nieuwsberichten. DPG, het bedrijf achter titels als de Volkskrant, NU.nl, het AD en Trouw, zegt geen overeenkomst met het Amerikaanse techbedrijf te hebben gesloten.

Google meldde woensdag in een blogpost met ruim driehonderd organisaties in de Europese Unie overeenkomsten te hebben gesloten over betalingen voor hun nieuws. Mediahuis, dat onder andere De Telegraaf en NRC uitgeeft, liet daarop weten geen dergelijke overeenkomst te hebben gesloten.

Naast DPG en Mediahuis meldt ook de NPO geen afspraken met Google te hebben gemaakt over vergoedingen voor hun nieuws. Google zelf wil niet zeggen met welke organisaties in Nederland er wél afspraken zijn gemaakt, omdat dit vertrouwelijk zou zijn.

Uitgeversrecht

Twaalf Nederlandse mediabedrijven maakten in de zomer van 2021 bekend gezamenlijk te willen optrekken om hun zogeheten uitgeversrecht uit te baten. Dat is een nieuw soort intellectueel eigendom dat de Europese Unie drie jaar geleden invoerde om nieuwsorganisaties de mogelijkheid te geven geld te vragen als onlineplatforms hun berichten plaatsen.

De gesprekken over zo'n verenigd front tegenover techplatforms lopen nog. Volgens DPG verlopen die voorspoedig. De NPO, Mediahuis, de uitgevers van het Reformatorisch Dagblad, het Financieele Dagblad en het Nederlands Dagblad en tijdschriftenuitgevers als ONE Business en WPG Media zeiden afgelopen zomer mee te doen aan die onderhandelingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Pussy Riot treedt met Maria Aljotsjina op in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bekende Russische punkband Pussy Riot heeft zaterdagavond opgetreden in Amsterdam. In poppodium Q-Factory stond ook de bekende activiste Maria Aljotsjina op het toneel. Zij ontvluchtte Rusland eerder deze maand ondanks dat ze onder politietoezicht stond.

1 dag geleden
Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

4 dagen geleden
Chinezen boos dat ze niet droog blijven onder 'paraplu' van Gucci

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinezen halen op socialmediaplatform Weibo uit naar de 'paraplu' die luxemerk Gucci en sportmerk Adidas daar samen op de markt hebben gebracht. Ze schrijven dat het omgerekend 1500 euro kostende product niet eens water kan tegenhouden. De merken zeggen zelf dat het gaat om een modieuze parasol en geen paraplu.

4 dagen geleden
Laura Pausini test positief op corona na songfestivalfinale

TURIJN (ANP) - De Italiaanse zangeres en presentatrice Laura Pausini heeft rond de finale van het Eurovisie Songfestival corona opgelopen. Ze maakte dat op Instagram bekend.

4 dagen geleden
Glennis Grace wist niet van persbericht over dagvaarding

AMSTERDAM (ANP) - Glennis Grace en haar advocaat waren niet op de hoogte van het feit dat donderdag naar buiten zou komen dat de zangeres wordt gedagvaard. "Helaas moeten wij constateren dat het Openbaar Ministerie kennelijk liever communiceert via de media dan rechtstreeks met ons als advocaten", laat Kerem Canatan, de advocaat van Grace, weten in een reactie.

4 dagen geleden
Senegalese zanger Youssou N'Dour naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De beroemde Senegalese zanger Youssou N'Dour komt op 19 oktober naar Amsterdam voor een concert in Het Concertgebouw. Ook zal hij spreken op een conferentie van het Amsterdam Dance Event (ADE).

4 dagen geleden
Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

DEN HAAG (ANP) - Arnon Grunberg krijgt donderdagavond in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza, een oeuvreprijs van 60.000 euro. Volgens de jury heeft Grunberg een "immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur".

4 dagen geleden